Securitatea: Ce reclamau românii înainte de 1989 în legătură cu litoralul românesc | News Online

eforie-sud_4083_718951024407afbL

Condițiile proaste oferite de multe din locațiile de pe litoralul românesc, cum ar fi, spre exemplu, prețurile foarte mari sau mâncarea foarte proastă, reprezintă subiect de discuție în spațiul nostru public aproape an de an, în timpul sezonului estival. Controalele făcute de autoritățile statului, în special de Protecția Consumatorului, par să confirme de fiecare dată că multe locații oferă turiștilor mâncare gătită necorespunzător, în condiții jalnice de igienă, precum și multe alte probleme.

”Situația” litoralului românesc pare să fie însă una ”istorică” având în vedere că și înainte de 1989 românii se plângeau de probleme similare, doar că la nivelul vremurilor respective când turismul era controlat de stat în totalitate și nu era privat, ca în prezent.

Sigur, chestiunile reclamate din diferite stațiuni nu înseamnă că în prezent nu sunt și locații care oferă condiții de calitate turiștilor.

Astfel, NewsOnline.ro a identificat mai multe Rapoarte ale Securității Constanța din 1977 făcute publice de CNSAS în care ofițerii de Securitate consemnau nemulțumirile turiștilor vizavi de condițiile în care au petrecut vacanța.

Informațiile au fost obținute de Securitatea Constanța prin controlul corespondenței trimise rudelor sau prietenilor din țară de persoanele aflate în concediu în stațiunile de pe litoral.

Turiștii români se plângeau că străinii au parte de servicii de mult mai bună calitate.

…în afară de pâine care este pentru toată lumea la discreție, mîncarea este foarte puțină, rece, prost gătită și deservirea mizerabilă (…) Alături servește străinii ca pe niște conți, iar noi salivăm uitându-ne la ei, de ce?”, îi scria o turistă cazată la Hotelul Cocorul din Venus unei prietene din țară.

O altă turistă cazată în stațiunea Venus se plângea de ”atitudinea scârboasă” a recepționerelor care mereu așteptau ”ciubuc”.

În esență, ofițerii de Securitate de la Constanța constatau că românii sunt nemulțumiți de supraaglomerarea spațiilor de cazare, mizeria din camere și mâncarea proastă.

Problema supraaglomerării cazărilor este specifică vremurilor de dinainte din 1989 când turismul era controlat de stat și organizat foarte prost. În concret, în perioada aceea erau cazuri când un turist care venea cu bilete de cazare la Venus ajungea să fie ”parcat” pe la Costinești.

NewsOnline.ro redă integral, mai jos, extrase din scrisorile trimise de turiști prietenilor din țară în care se plângeau de condițiile de pe litoral:

Sursa: CNSAS, Direcția Cercetare, Expoziții, Publicații, Serviciul Programe Educaționale, proiect online „România supravegheată”

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *