
Pe 12 iulie Tribunalul București a decis în primă instanță anularea mărcii „FCU 1948” sub care evoluează echipa lui Adrian Mititelu în Liga 1, la cererea Clubului Sportiv Universitatea Craiova controlat de Mihai Rotaru. Judecătorii au reținut în motivarea deciziei, document deținut de NewsOnline.ro, că marca lui Mititelu a fost înregistrată cu rea credință, întrucât prezintă multe elemente de similitudine cu marca Universitatea Craiova.
Mai mult, Tribunalul București arată, negru pe alb de data aceasta, în motivarea deciziei din 12 iulie, că CS Universitatea Craiova, echipa controlată de Mihai Rotaru este continuatoarea echipei istorice a Craiovei.
”Faptul că din 1991, o perioadă de timp, pârâta Clubul Sportiv Universitatea Craiova nu a mai deţinut secţie de fotbal, aceasta fiind desprinsă aşa cum am arătat mai sus, pentru ca ulterior să înfiinţeze secţie de fotbal, nu este un argument ce poate determina nici lipsa calităţii sale de continuatoare a fostului Club Sportiv Universitatea Craiova şi nici faptul că nu ar putea invoca folosirea ilicită a noţiunii UNIVERSITATEA CRAIOVA de intervenienţi. Astfel, avem în vedere că, şi dacă secţia de fotbal s-a desprins, pârâta a invocat notorietatea denumirii UNIVERSITATEA CRAIOVA şi nu neaparat a sintagmei ECHIPA DE FOTBAL UNIVERSITATEA CRAIOVA, iar aceasta poate afirma notorietatea acestei denumiri, având în vedere perioada de timp pe care a fost folosită, inclusiv faptul că această notorietate a fost creată în mod continuu, din 1948, prin rezultate consecvente enumerate în cererea reconvenţională, rezultatele echipei de fotbal care au creat notorietatea echipei de fotbal fiind obţinute în anii 1980, când echipa de fotbal făcea parte din Clubul Sportiv Universitatea. Mai mult, tribunalul reţine că, deşi s-a desprins din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, Fotbal Club Universitatea nu a preluat dreptul exclusiv de folosire a sintagmei Universitatea Craiova şi nici drepturi asupra însemnelor şi culorilor Clubului, acestea continuând a fi folosite de ambele entităţi, rămase în subordinea Ministerului Învăţământului. Prin urmare, adevărata continuarea a Clubului Sportiv din 1948 este Pârât-Reclamanta CLUBUL SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA (sau DIN CRAIOVA, având sediul în Craiova, #### ######## #### ### #, ### #, jud. ####).Instanța reține că această concluzie se aplică și litigiului de față nu doar prin puterea argumentelor evidențiate în respectiva hotărâre, cât și din administrarea probatoriului din cauza, dar și din necesitatea menținerii unei previzibilități și unui echilibru în raporturile juridice din părți”, se arată motivarea deciziei Tribunalului București din 12 iulie, document deținut de NewsOnline.ro, din procesul deschis de Mihai Rotaru împotriva lui Adrian Mititelu.
Chestiunile punctate de judecătorul de la Tribunalul București în motivare se regăsesc invocate și în conflictul dintre Steaua București și FCSB, oficialii acestei din urmă echipe susținând mereu în spațiul public că ei ar fi continuatoarea marii echipe a Stelei. Un magistrat arată însă lipsa de activitate a secției fotbal, în cazul Stelei generată de folosirea ilegală a mărcii sale de către Gigi Becali, nu este un argument ce poate determina lipsa calității de continuatoare a clubului mamă, în cazul de față CSA Steaua București.
În ceea ce privește popularitatea invocată de entitățile controlate de Adrian Mititelu, Tribunalul București a reținut că acest aspect nu are nicio relevanță întrucât nu se judecă popularitatea ci respectarea legii: ”Aspectul că există o mare popularitate în rândul suporterilor clubului de fotbal Universitatea Craiova instanța consideră că este veridic, însă este irelevant în prezenta cauză în condițiile în care obiectul judecății nu este popularitatea clubului de fotbal, ci este aplicarea dispozițiilor Legii nr. 84/1998 cu privire la mărci”.
Tribunalul București explică apoi în motivare de ce a anulat marca FC U 1948, deținută de Adrian Mititelu: ”Activitatea pârâtelor care au înregistrat marca „FCU 1948” este una într-o evidentă încălcare a mărcii reclamantei în condițiile în care aspectul său este cvasi-identic din punct de vedere vizual, fonetic, conceptual – folosirea unui leu stilizat pe fond albastru, leu care este încadrat de litera ”U” (în mod evident, de la Universitatea Craiova), repetat concentric de linii albe, leul deținând în mână o sabie și având sub picior o minge de fotbal. Deasupra este consemnat în marcă denumirea de FCU, în mod evident făcând trimitere la originalul ”Fotbal Club Universitatea” avându-și debuturile în anul 1948. Instanța consideră că asemănarea dintre marca notorie a pârât-reclamantei CLUBUL SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA/DIN CRAIOVA și marca contestată a pârâtelor este evidentă, riscul de confuzie fiind unul deosebit de crescut în raport de orice consumator”.
”Obligă pârâta ## # ####### #### SA , să achite reclamantei CLUBUL SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA suma de 36.961 lei reprezentând despăgubiri datorate pentru actele de contrafacere în perioada 2013 – 2018 şi până la data întocmirii raportului de expertiză. Obligă pârâtele COMUNITATEA SUPORTERILOR F.C. UNIVERSITATEA CRAIOVA, ## # ####### #### SA şi ## ## U ####### SA la următoarele : Obliga pârâtele la modificarea numelui înregistrat la ONRC, la Judecătorie şi în registrele privind asociaţiile şi federaţiile sportive astfel încât acestea să nu mai conţină denumirea protejată a reclamantei sau asocieri de litere şi cifre care să încalce drepturile conferite de marca în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii ce se va pronunţa. Constată că domeniul înregistrat sub numele www.fcuniversitatea.ro încalcă drepturile exclusive ale mărcilor aparţinând reclamantei şi va interzice folosirea mărcii în cadrul numelui comercial al pârâtelor, va interzice folosirea numelui de domeniu www.fcuniversitatea.ro şi va obliga pârâtele să facă demersuri la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică să efectueze transferul acestui domeniu către reclamantă, după plata taxelor aferente şi efectuarea procedurii administrative de înregistrare. Obligă pârâtele la încetarea oricărei activităţi cum ar fi, cu titlu exemplificativ : folosirea, comercializarea, distribuirea, promovarea, orice alt act de utilizare în activitatea comercială, inclusiv în mediul online, inclusiv prin intermediul website www.fcuniversitatea.ro sau orice alt website, in legătură cu produse care datorită identificării/similarităţii cu mărcile reclamantei încalcă drepturile exclusive asupra acestora. Interzice folosirea de către pârâte a semnelor identice sau similare mărcilor deţinute de reclamantă sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe biletele de acces, pentru publicitate în orice formă, în înscrisurile, în asociaţiile şi federaţiile sportive, utilizarea semnului de documente sau pentru publicitate. Obliga pârâtele la retragerea de îndată, de pe piaţă a oricăror produse şi servicii, inclusiv de pe website, care poartă fără drept semne identice sau similare mărcilor, precum şi distrugerea acestora dacă mai există”, a mai decis Tribunalul București pe 12 iulie.
Sursa foto – Jurnalul Olteniei