Înalta Curte de Casație și Justiție a închis definitiv dosarul penal în care unul din liderii PNL, Rares Bogdan fuseseră reclamat de omul de afaceri Elan Schwartzenberg.
”În temeiul dispoziţiilor art.318 alin. (15) lit.b) din Codul de procedură penală, respinge cererea de confirmare a ordonanţei nr.212/P/2019 din data de 08 martie 2021 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, privind pe intimatul Bogdan Ioan Rareş. Desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală dispusă prin ordonanţa sus-menţionată faţă de intimatul Bogdan Ioan Rareş şi, în baza art.16 alin. (1) lit.b) teza a II-a din Codul de procedură penală, dispune clasarea cauzei cu privire la fiecare dintre cele două infracţiuni de fals în declaraţii prevăzute de art. 326 din Codul penal. Cheltuielile judiciare efectuate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 14 iulie 2021”, se arată în decizia Înaltei Curți.
Despre conținutul dosarului a scris pe rețelele de socializare, în luna aprilie anul acesta, Gheorghe Piperea, avocatul lui Emilian Schwartzenberg.
”În urmă cu doi ani, unul dintre clienții mei a făcut plăngere penală contra lui Rareș Bogdan, pentru delapidare și fals în declarații. În urmă cu o lună, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a emis o ordonanță prin care clasează plângerea în privința delapidării (s-a considerat că acuzatul „nu a avut calitatea de gestionar de drept sau de fapt al sumelor cuvenite Realitatea Media ca fiind încasate din contractele de publictate”). Pentru acuzațiile de fals s-a considerat că faptele există, dar că nu sunt atât de grave încât să se justifice cheltuielile generate de derularea procesului penal, în raport de eventualele sancțiuni aplicate (mișto motivare …), astfel că procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală și trimiterea dosarului în camera preliminară, pentru confirmarea sau infirmarea acestei dispoziții. Dacă judecătorul confirmă, Rareș Bogdan scapă de urmărirea penală, chiar dacă procurorul a constatat negru pe alb că falsul există*. Dacă, dimpotrivă, judecătorul infirmă soluția procurorului, atunci acuzatul devine „penal în funcții publice”, în sensul campaniei pe care a susținut-o cu atâta ardoare, de pe valul protestelor haștagrezist”, anunța Gheorghe Piperea.