
Curtea de Apel Bacău a dispus marți, 11 august, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului șef de la Apele Române, Victor Sandu, admițând astfel contestația procurorilor DNA Bacău împotriva deciziei inițiale a Tribunalului Bacău care a dispus cercetarea în libertate a lui Sandu
În același dosar cu Sandu a mai fost arestat preventiv partenerul de combinații al fostului șef de la Apele Române, omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean.
În concret, decizia Curții de Apel Bacău este următoarea: ”În baza art. 425/1 alin 7 pct.2 lit.a Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA- Serviciul Teritoriul Bacău, împotriva încheierii nr. 81/Î penale din data de 4.08.2020 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bacău, în dosarul nr. 1756/110/2020. Desfiinţează în totalitate încheierea atacată, reţine cauza spre rejudecare şi, în fond: Admite propunerea Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA- Serviciul Teritoriul Bacău având ca obiect arestarea preventivă a inculpaţilor Sandu Victor şi Ciufudean Sorin Emanoil. În baza art. 202, alin. 1, 3 şi 4, lit. e C. proc. pen., art. 223 al.2 C. proc. pen. şi art. 226 C. proc. pen., dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: – Sandu Victor, –, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289, alin. 1 C. pen. raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, – Ciufudean Sorin Emanoil, –, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290, alin.1 C. pen. raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pentru o perioadă de câte 30 de zile, începând cu momentul punerii în executare efectivă a mandatelor de arestare preventivă. În baza art. 275, alin. 3 C. proc. pen., toate cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în cameră în consiliu azi, 11.08.2020”.
În ceea ce privește acuzațiile, procurorii DNA Bacău au stabilit că în calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, ”inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
”Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general. Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, au descoperit procurorii anticorupție.
Fostul șef de la Apele Române este foarte apropiat de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care l-a susținut în funcție și avea relații foarte bune și cu fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici. Drăghici i-ar fi asigurat ”spatele” lui Victor Sandu în ”epoca Dragnea”, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline.
În dosar este anchetată și asociata lui Emanoil Ciufudean, Valeria Bondrea.