Surpriză, luni, 19 septembrie la Curtea de Apel București unde a fost primul termen din procedura de Cameră Preliminară al dosarului în care DNA a trimis în judecată compania de salubritate Rosal, pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiță dar și mai mulți foști și actuali funcționari din Primăria Sectorului 3 pentru fapte de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.
Acuzațiile vizează modul abuziv, spune DNA, în care s-ar fi prelungit contractul de salubritate dintre Rosal și Primăria Sectorului 3, iar termenul de ieri fuseseră stabilit instanța de judecată pentru verificarea măsurilor asiguratorii/sechestrelor puse de procurorii DNA în acest dosar.
”În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiță, beneficiind de ajutorul celorlalți funcționari publici, ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani (…) Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicității, și persoanele menționate din conducerea Primăriei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup S.A ”, spun procurorii anticorupție.
Doar că la termenul de luni și-a făcut apariția avocata lui Silviu Prigoană și a fiului acestuia, Honorius Prigoană care a cerut instanței lărgirea cadrului procesual și introducerea în cauză în calitate de ”persoane interesate” a celor doi. Pentru Silviu Prigoană, care este cel care chiar a fondat compania Rosal, avocata a justificat introducerea în cauză cu faptul că unele din măsurile asiguratorii luate de procurorii anticorupție vizează sume de bani care i-ar aparține acestuia. În cazul lui Honorius Prigoană, solicitarea de introducere în cauză a fost justificată prin depunerea unor documente din care ar rezulta că acesta ar fi noul acționar majoritar al companiei Rosal și din această postură ar avea dreptul legal de a fi ”persoană interesată” în acest dosar.
Procurorul de ședință al DNA a solicitat admiterea parțială a cererii și introducerea în cauză ca ”persoană interesată” doar a lui Honorius Prigoană, motivat de documentele depuse care ar arăta că acesta ar fi noul acționar majoritar al Rosal.
Președintele completului de judecată de la Curtea de Apel București, judecătorul Isabelle Tocan a respins cererea în sine de lărgire a cadrului procesual și a admis un singur lucru, oferindu-i dreptul avocatei familiei Prigoană de a pune concluzii în numele lui Silviu Prigoană doar pe menținerea măsurilor asiguratorii pe aspectele care-l vizează pe acesta din urmă.
Surse judiciare au comunicat pentru NewsOnline.ro faptul că în spatele demersului familiei Prigoană de a interveni în dosarul penal al Rosal ar putea sta conflictul major intervenit între familie și Bogdan Niculescu, directorul general al Rosal, trimis și el în judecată în acest dosar de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu.
Pe 6 septembrie Tribunalul București a respins o ordonanță președințială introdus de Silviu Prigoană, Honorius Prigoană și cabinet avocat Sorina Bosoancă în contradictoriu cu SC Rosal Grup SA și cu Bogdan Niculescu. Reclamanții au solicitau, pe acea cale, suspendarea unei Adunări Generale a Acționarilor, Ordinară și Extraordinară, programată tot la începutul lunii.
Contextul fiind următorul: interesele familiei Prigoană în Rosal erau reprezentate de un avocat din Brașov, Gabriel Găman, printr-un contract de fiducie. Acest contract ar fi fost reziliat, conform datelor din hotărârea Tribunaului București din 6 septembrie, chiar în lunie a acestui an.
În ordonanța președințială de pe rolul Tribunalului București reclamanții au criticat faptul că SC Rosal Grup SA, prin managerul sau, Bogdan Niculescu, nu a efectuat și refuză nejustificat să efectueze menţiunile aferente rezilierii contractului de fiducie și preluarea acțiunilor de către Honorius Prigoană Registrul acţionarilor.
În ceea ce privește menținerea sechestrelor puse de procurorii anticorupție în acest dosar, Curtea de Apel București a amânat luarea unei decizii pentru 26 septembrie.