Dărmănescu de la Bistromar, judecat pentru evaziune fiscală pentru ”găurile negre” din firmele Alfredo Foods și Fresh | News Online

darmanescu-bistromar

Procurorii DIICOT au finalizat luna trecută dosarul penal de evaziune fiscală în care au fost anchetați cei doi parteneri – Florin Daniel Nistor și Cristian Mihail Dărmănescu, care dețineau firmele Alfredo Foods și Alfredo Fresh, societăți care erau la un moment dat cele mai importante distribuitoare de produse alimentare aduse din spațiul intracomunitar

În această cauză procurorii de la combaterea crimei organizate au trimis în judecată 33 de persoane fizice și juridice, printre care și Florin Daniel Nistor și Cristian Mihail Dărmănescu pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tribunalul București nu a fixat încă un prim termen în acest dosar pentru a discuta etapa de Cameră Preliminară.

Prejudiciul total reținut de anchetatori în sarcina celor 33 de inculpați ca fiind cauzat bugetului consolidat al statului este în valoare de 79.592.632 lei. Nistor și Dărmănescu au fost și arestați preventiv pentru o perioadă de timp, în anul 2015, când procurorii DIICOT au făcut primele percheziții în acest dosar. 

Între timp, în 2018, Cristian Mihail Dărmănescu și-a deschis alături de sora sa, Diana, restaurantul BistroMar locație care conform prezentării de pe pagina de internet proprie ”oferă cea mai bogată gamă de specialități din pește sălbatic, de acvacultură și fructe de mare exclusiv marca Alfredo Seafood”

În ceea ce privește faptele din dosarul penal, procurorii DIICOT au reținut că în perioada 2009-2012  Dărmănescu (foto, sursa www.monitoruldevrancea.ro) și Nistor, ca reprezentanți ai celor două firme Alfredo, cele mai importante în distribuirea de produse alimentare (legume – fructe), au achiziționat marfă din spațiul intracomunitar, folosindu-se de circuite de tranzacționare fictive.

În concret, angajații societăților Alfredo negociau prețul, comandau marfa și asigurau transportul din Uniunea Europeană până la depozitele Alfredo folosind pentru aceste operațiuni societățile comerciale puse la dispoziție de 6 complici, cu scopul de a eluda plata TVA datorată bugetului de stat, prin înregistrarea în contabilitatea societăților Alfredo, în mod nereal, a unor achiziții interne. Societățile utilizate nu au avut un scop economic real, respectiv nu au urmărit obținerea unui profit (de esența activității comerciale) ci au servit la întocmirea unor documente justificative,
înregistrate în evidențele contabile ale beneficiarilor Alfredo, astfel încât să creeze impresia efectuării de către aceștia a unor achiziții interne.

Așadar, deși de comanda mărfii și negocierea prețurilor și a altor detalii se ocupau reprezentanții firmelor Alfredo, în acte importurile erau făcute pe o serie de societăți de tip fantomă iar în contabilitatea firmelor Alfredo nu se înregistrau ca importuri ci ca achiziții de la firmele fantomă folosite de Dărmănescu și Nistor 

”În fapt, dacă societățile Alfredo ar fi înregistrat în contabilitate achizițiile intracomunitare ar fi trebuit să plătească TVA încasat în urma vânzării mărfurilor în România, însă prin interpunerea circuitelor de tranzacționare fictivă au creat artificial TVA deductibil, care a condus la diminuarea TVA de plată către bugetul de stat”, explică procurorii DIICOT în rechizitoriul dosarului. 

Turcul Yuksek Sahin, partenerul de ”combinații” al celor de la Alfredo, trimis în judecată în acest dosar

Furnizorii de societăți interpuse de tip fantomă au fost câțiva cetățeni turci foarte activi pe piața neagră a evaziunii fiscale generată din importurile de fructe și legume, cetățeni turci care au fost și ei trimiși în judecată în acest dosar alături de Nistor și Dărmănescu de la Alfredo.

Societățile interpuse aveau, în general, asociați și administratori cetățeni străini, care aveau reşedinţa în România doar pentru perioada necesară înființării societății după care părăseau teritoriul țării, nu înainte de a lăsa documente semnate în alb, ce urmau să fie folosite de persoanele menționate mai sus, în vederea efectuării de operațiuni comerciale.
Aceste societăți erau utilizate pentru o perioadă scurtă, timp în care acumulau datorii la bugetul de stat și nu depuneau declarațiile fiscale, după care erau cesionate, de regulă unor cetățeni străini, care figurau ca asociați sau administratori la zeci și chiar sute de firme și care nu se mai aflau pe teritoriul României, scopul cesiunii fiind acela de a îngreuna urmărirea activității societății.

Unul din cei mai importanți parteneri ai acționarilor de la firmele Alfredo era turcul Yuksek Șahin. Șahin a fost până în 2013 unul dintre cei mai mari jucători pe piața importatorilor  fructe și legume din România. Atunci avea să fie arestat preventiv, iar în 2014 Șahin a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru o tentativă de mituire a unui funcționar ANAF.
Mai exact, la data de 19 aprilie 2013, la solicitarea lui Yuksek Şahin, asociat unic al Yuksek International Fruct, un intermediar al acestuia a oferit unui înalt funcționar din cadrul Agenției naționale de Administrare Fiscală – ANAF (denunțător în cauză), suma de 40.000 de euro pentru ca acesta să îşi exercita în mod abuziv atribuțiile de serviciu în dublu scop: să declanșeze o acțiune de control la societăţi comerciale concurente firmei lui Yuksek Şahin şi să favorizeze aceeaşi firmă a lui Yuksek Şahin prin încheierea unui raport de inspecție fiscală care să conțină date nereale referitoare la activitatea acestei societăţi comerciale. Prin respectivul raport de inspecţie fiscală, funcționarii ANAF stabiliseră că firma turcului ar datora bugetului de stat suma de 32.486.352 de lei. Având în vedere că funcționarul a refuzat oferta, Yuksek Șahin a revenit, în aceeași zi, cu o altă ofertă, de 30.000 de euro, pe care a făcut-o în mod direct aceluiași înalt funcționar din cadrul ANAF, în schimbul favorizării societății.

 

 

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre Noi

Newsonline.ro este o platformă de știri independentă, dedicată furnizării de informații relevante pentru cititorii săi. Suntem o sursă de încredere în peisajul mediatic, abordând subiectele cu obiectivitate și transparență.


CONTACTEAZĂ-NE