Tribunalul București a dispus duminică, 16 august, arestarea preventivă a grupului infracțional condus de fostul polițit de la Crimă Organizată de la Cluj, Liviu Șipoș, procurorii DIICOT cerând arestarea acestora pentru constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate, violarea vieții private și mai multe infracțiuni informatice
Procurorii DIICOT au reținut în sarcina lui Liviu Sipoș – fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj pe la începutul anilor 2000, nouă capete de acuzare, începând cu constituirea unui grup infracțional organizat și continuând cu instigare la șantaj, instigare la lipsire de libertate, instigare la violarea vieții private și instigare la mai multe infracțiuni informatice.
După gratii au ajuns și partenerii lui pe care i i-a instigat să săvârșească infracțiunile menționate mai sus. Astfel, este vorba de Adrian Groșan un tânăr din Bistrița Năsăud, Neagu Nicolae, născut în orașul Deta din județul Timiș, dar domiciliat în București și fără forme legale în comuna Apahida din Cluj. Un alt personaj ajuns după gratii este Cosmin Ionel Zahiu din municipiul Fetești, Ialomiț dar domiciliat fără forme legale în comuna Apahida. Ultimul meu al grupării este Iulian Emil Lupea din Cluj.
În ceea ce privește antecedentele, procurorii DIICOT – Structura Centrală precizează că din fișele de cazier ale acestora rezultă faptul că Liviu Șipoș nu este cunoscut cu antecedente penale, iar NEAGU Nicolaie (infracțiuni comise în Franța, Italia și România – furt calificat pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare), ZAHIU Ionel Cosmin (condamnat în Germania pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui autovehicul sub influența drogurilor sau altor substanțe), GROȘAN Adrian (condamnat în inclusiv cu privire la comiterea infracțiunii de Uzurparea de calități oficiale pentru fapte comise în ITALIA și UNGARIA) și LUPEA Emil-Iulian (cu privire la comiterea de infracțiuni de furt calificat comise în Olanda și Germania) sunt cunoscuți cu antecedente penale care nu atrag starea de recidivă.
Referitor la fapte, procurorii au descris pe larg judecătorilor de la Tribunalul București acuzațiile aduse membrilor grupului infracțional.
”Fapta numitul Șipoș Liviu care, în luna decembrie 2019, împreună cu numiții NEAGU Nicolaie, ZAHIU Cosmin, LUPEA Emil Iulian și GROȘAN Adrian au constituit un grup infracțional organizat, coordonat de numitul Șipoș Liviu, în scopul comiterii, în perioada decembrie 2019 și până în prezent, pe raza jud. Cluj a infracțiunilor de șantaj, violarea sediului profesional, violarea vieții private, acces fără drept la un sistem informatic, fals informatic, transferul neautorizat de date informatice, lipsire de libertate în mod ilegal, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, respectiv, sub coordonarea liderului grupării Șipoș Liviu, membrii grupării infracționale având roluri bune determinate au lipsit de libertate și au șantajat persoane pe care le bănuiau că desfășoară acțiuni de trafic de droguri, au pătruns fără drept în sediile unor societăți comerciale unde au montat dispozitive de interceptare a discuțiilor purtate în mediul ambiental și au ascultat aceste discuții, au accesat fără drept sisteme informatice din care au transferat date informatice și au accesat date informatice la care nu aveau drept, falsificând motivele pentru care au accesat bazele de date, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și 3 C.pen”, precizează Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Conform anchetatorilor, în prima acțiune de șantaj a fost vizată partea vătămată Vladimir Torino- Sfîrlea, un fost traficant de droguri eliberat recent din închisoare
Mai exact, la începutul lunii decembrie 2019 Liviu Șipoș, la Cluj, l-a instigat pe Adrian Groșan ”să o constrângă pe persoana vătămată SFÂRLEA Torino-Vladimir, prin amenințarea că este polițist Antidrog care instrumentează un dosar penal ce viza comiterea de infracțiuni de trafic de droguri, ce ar fi dus la luarea măsurii arestării preventive a persoanei vătămate, să-i dea suma de 200.000 de euro, pentru a nu pentru a nu înainta dosarul penal procurorului de caz, faptă ce a fost comisă în aceeași perioadă, în timp ce persoana vătămată se afla la adresa situată în com. Florești, Ferma 9, Hala 5, sat Luna de Sus, jud. Cluj, cu scopul de a dobândi în mod injust, pentru șine și pentru Șipoș Liviu, foloase patrimoniale”. Amenințarea era un falsă iar dosarul era unul fictiv pentru că Groșan nu era polițist ci doar un partener de șantaj al lui Șipoș.
Procurorii DIICOT spun că pentru a avea acces la Vladimir Sfârlea Torino, Liviu Sipoș l-a pus pe Adrian Groșan să-l amenințe pe Mihai Lucian Pisaltu – acesta fiind o altă parte vătămată în dosar, și să-l forțeze să-i faciliteze o întâlnire cu fostul traficant de droguri eliberat din închisoare.
Tot anchetatorii arată că în luna iulie a acestui an, Liviu Sipoș ”i-a instigat și coordonat pe numiții NEAGU Nicolae, ZAHIU Cosmin și Lipea Emil Lucian să se deplaseze, pe timp de noapte în localitatea Luna de Sus, Jud. Cluj, unde cei trei au pătruns în mod ilegal într-un spațiu privat, reprezentat de sediile profesionale ale societăților comerciale S.C. ML GROUPE S.R.L. și S.C. ML INVEST SCAUNE ȘI MESE S.R.L, cu scopul de a monta două dispozitive de ascultare”.
Liviu Sipoș a căutat tot felul de soluții tehnice pentru a plasa ilegal prin locotenenții săi menționați tehnică de interceptare a comunicațiilor pentru a asculta ”cu mijloace tehnice și să înregistreze audio convorbirile private purtate de persoanele vătămate SFÂRLEA Torino-Vladimir, PISALTU Lucian-Mihai și a martorul FOGHIȘ Marius-Petrică”. Din informațiile NewsOnline martorul Foghiș are funcție de conducere într-una din societățile la care fac referire procurorii DIICOT.
Procurorii DIICOT spun că Sipoș vroia să folosească informațiile dobândite fraudulos pentru șantaj.