Conducerea a două societăți importante, Electroargeș și Braiconf, reclamă public faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară face, de la începutul lunii august, presiuni asupra celor două companii pentru presupuse clarificări pe chestiuni deja rezolvate
Astfel, în concret, într-o raportare de pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), Electroarges arată că s-a trezit ”bombardată” de foarte multe solicitări dar și de amenzi date de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un interval foarte scurt de timp.
”Electroargeș informeaza investitorii că exista o adevărată „avalanșă” de solicitări, amenzi și măsuri dispuse într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce este inexplicabil si de nepermis pentru o institutie precum ASF, care pot destabiliza activitatea conducerii Electroargeș, o asemenea conduita fiind contrara dispozitiilor art. 15 din Codul Civil „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.”, se arată în raportarea Electroargeș de pe siteul BVB.
Una din solicitările ASF vizează presupuse lămuriri care ar trebui oferite de către companie în legătură cu tranzacțiile DEAL cu acțiuni Braiconf, fiind vizata persoana președintelui CA Electroargeș SA – Ștefan Constantin, sub pretextul unei investigații declanșată de ASF în legătură cu aceste tranzacții.
Doar că pe acest subiect ASF s-a mai pronunțat o dată în 2019 când a stabilit că nu este nicio problemă cu aceste tranzacții, iar de atunci și până în prezent nu au intervenit elemente noi.
Mai mult, conducerea Electroargeș susține că reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară amenință cu acordarea unor amenzi dacă nu sunt rezolvate chestiuni care sunt deja lămurite.
În acest sens, exemplul este dat de ultima măsură, dispusă prin Decizia ASF nr. 958/05.08.2020, asupra cărora acționarii și investitorii au fost informați prin publicarea directă de către ASF a acestei decizii pe website-ul BVB, pagina Electroarges, de obligare a CA Electroargeș SA a convoca o nouă AGOA, cu ordinea de zi solicitată de acționarul Tudor Dumitru
”Acest acționar a solicitat convocarea AGOA, deși exista deja o convocare a CA în curs pentru AGOA la data de 04,05.08.2020, față de care convocarea actionarului a fost refuzată. AGOA a avut loc la data de 04.08.2020, fiind aprobate situațiile financiare (una dintre nenumăratele solicitări ale acestui acționar). Cu toate că a existat această situatie, Electroarges SA informeaza investitorii și acționarii ca ASF a înțeles să pună emitentul Electroarges SA într-o situație cel puțin dificilă, dacă nu nelegală, din moment ce, pe lângă avalanșa de solicitări, amenzi și măsuri, toate cu solicitari de răspuns în termen imediat, s-a dispus de către ASF în mod expres, prin Decizia ASF nr. 958/05.08.2020, măsura să fie convocată de către CA o nouă AGOA (!!!!), cu ordinea de zi solicitată de acționarul Tudor Dumitru, efectul fiind că ar urma a fi rediscutate aspecte pentru care există hotărâri ale acționarilor (!!!!), față de interpretarea ASF (n.n gresita) că orice solicitare trebuie să conducă la convocarea AGOA, indiferent de cuprinsul acesteia, și că nu se poate refuza sub nicio forma convocarea AGOA la solicitarea unui acționar îndreptățit”, arată reprezentanții Electroargeș în raportarea făcută la Bursa de Valori București.
În concluzie, Electroargeș arată că insistența ASF în această interpretare a dispozițiilor legale, desi combătuta de Electroarges, a determinat situatia actuală a companiei de a fi obligată de către ASF a convoca AGOA, deși aceasta a avut loc, cu puncte solicitate de acționar care au fost deja dezbătute în cadrul AGOA, situație cel puțin inedita dacă nu chiar nelegală, din câte cunoaștem pe piața de capital.
Legea care reglementează activitatea societăților comerciale arată că drumul de urmat pentru un acționar nemulțumit că nu este convocată AGOA la cererea lui este cea a instanțelor de judecată. Ori, din informațiile NewsOnline acționarul Tudor Dumitru a cerut de abia anul acesta în instanță convocarea forurilor de conducere la Electroargeș, a mai avut demersuri similare și în anii trecuți.
Pe de altă parte, sursele NewsOnline arată că dacă raționamentul ASF, care spune că AGOA trebuie convocată ori de câte ori vrea un acționar indiferent de ce cere, ar fi unul valid s-ar putea ajunge la blocarea activității unei companii prin cereri repetate de convocare a forurilor de conducere. În plus, în cazul de față s-ar ajunge la situația să se propună pe ordinea de zi, la cererea lui Tudor Dumitru, votarea unor puncte care deja au fost aprobate cu majoritate largă în celelalte ședințe convocate legal.
ASF pretinde că investighează ceva pentru care DIICOT s-a pronunțat că nu reprezintă manipularea pieței de capital
Într-un raport depus la Bursa de Valori București, compania Braiconf arată că ASF i-a solicitat, în aceleași conditii ca și în cazul Electroarges, în termen de 24 de ore, să comunice ASF informații privind programul de răscumpărare anterior aprobat, invocându-se că acestea ar fi în necesare deoarece ar avea legătură cu tranzacțiile DEAL cu acțiuni Braiconf din data de 03.07.2019, care privesc Electroargeș SA, pentru a se verifica un posibil abuz de piață în legătură cu această tranzacție DEAL.
”Având în vedere adresele, măsurile și amenzile aplicate Electroargeș în această perioadă scurtă de timp, Braiconf informează investitorii și acționarii că apare că există o concertare a ASF, sau a persoanelor din interiorul ASF, pentru a se face, în mod nelegal, diverse presiuni asupra emitentilor în care dl. Constantin Ștefan are funcții de conducere, deci inclusiv și față de emitentul Braiconf SA, dat fiind că în acest emitent dl. Ștefan Constantin deține funcția de administrator, urmărindu-se în mod expres afectarea activității acestui emitent”, se arată în comunicarea Braiconf.
Straniu este însă faptul că ASF deja a verificat această chestiune. În concret, prin Adresa ASF nr. 6809/08.08.2019 ASF a verificat tranzacția cu acțiuni Braiconf, solicitând Electroargeș informații, verificarea privind, în primă fază, respectarea condiției de a nu se depăși prin efectuarea tranzactiei valorile prevăzute de lege.
Cu toate acestea, la mai bine de un an de zile, se invocă că ar exista în continuare o investigație derulată de către ASF cu privire la tranzacțiile DEAL din 03.07.2019, pe aspecte care privesc „abuzul de piață”
Pe de altă parte, pe tranzacțiile de tip DEAL s-au pronunțat și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizate și Terorism (DIICOT) în dosarul în care au investigat Grupul Cătălin Chelu.
NewsOnline este în posesia Ordonanței de clasare dispusă de procurorii DIICOT în acest dosar pe 3 martie anul acesta, document care a fost comunicat și Autorității de Supraveghere Financiară.
Ori, în Ordonanța de clasare a DIICOT se arata in mod expres la pagina 275 că nu poate exista nicio manipulare a pieței prin executarea unor tranzacții DEAL cu acțiuni, deoarece prețul înregistrat de aceste tranzacții „nu este luat în considerare în întocmirea statisticilor zilnice de preț și nu influențeaza prețul din piața principală, conform art. 165 și art. 166 din Codul B.V.B”, reținându-se ca „Numai prețul unei acțiuni de pe piața Regular – piața de licitații – poate fi supus unei activități de manipulare…”.
În aceste condiții, insistența ASF în presupuse cercetări a unor tranzacții DEAL invocând că ar verifica dacă există indiciile manipulării pieței este cel puțin ciudată și ar putea lăsa impresia unor jocuri de culise în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.
”Braiconf informează acționarii și investitorii că a constatat exercitarea abuzivă a drepturilor de catre ASF, si incalcarea de catre ASF in legatura cu Braiconf a dispozitiilor art. 15 din Codul Civil „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.”, urmând a se lua măsurile legale în acest sens”, reiterează reprezentanții companiei Braiconf.