Consiliul Județean Vrancea, obligat de judecători să suporte transportul gratuit al elevilor | News Online

sedinta cj vrancea

Tribunalul Vrancea a pronunțat recent o sentință care, dacă va rămâne definitivă, ar putea constitui un interesant precedent în chestiunea subvenționării de către stat a serviciilor de transport gratuit a elevilor.

DIn verificările newsonline.ro, la nivel național judecătorii de la Tribunalul Contanța și Curtea de Apel Piteștii au constatat obligativitatea consiliilor județene de a suporta costul transportului elevilor. La Curtea de Apel Pitești procesul a fost deschis de Asociația vâlceană a elevilor în contradictoriu cu Ministerul Educației.

Astfel, judecătorii au obligat Consiliul Județean să plătească către o societate comercială de transport de persoane suma de 40.515 lei cu titlul de ”subvenţionare a serviciilor de transport gratuit prestate de către aceasta elevilor în luna februarie 2021”.

Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul Consiliul judeţean Vrancea la plata către reclamantă a sumei de 40.515 lei cu titlu de subvenţionare a serviciilor de transport gratuit prestate de către aceasta elevilor în luna februarie 2021. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Vrancea. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei astăzi, 19 noiembrie 2021”, se arată în decizia Tribunalului Vrancea.

Beneficiarii abonamentelor emise de societatea de transport sunt elevi ai unor unități de învățământ din municipiul Focșani.

În fața judecătorilor de la Tribunalul Vrancea Consiliul Județean s-a apărat arătând că deși actele normative reglementează, printre altele, dreptul la transport rutier gratuit în favoarea elevilor, iar contractul de delegare de gestiune prevede obligația transportatorului de a presta serviciile cu titlu gratuit, iar potrivit Legii nr.1/2011 și nr.92/2007 sumele necesare se asigură de către stat, de la bugetul de stat, consiliile județene având obligația de a subvenționa operatorul de transport, cele două acte normative nu prevăd norme exprese care să reglementeze procedura de decontare a contravalorii acestor servicii.

”În fapt, reclamanta societatea Loriteo Trans SRL are calitatea de operator de transport, prestator al serviciului public de transport județean de persoane efectuat cu autobuze, pe traseul 057: Focșani-Dumbrăveni-Gugești-O_____, în lungime de 23 km, în temeiul contractelor nr._____/07.10.2020 de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a unității administrativ teritoriale B______ B______ (f.24 vol.1) și nr.2377/05.02.2021 (f.16), a cărui durată este până la data finalizării procedurilor ce vor fi organizate pentru încheierea contractelor de servicii publice, conform Regulamentului (CE) nr.1370/2007 dar nu mai mult de 31.12.2021. Conform înscrisurilor depuse la dosarul cauzei (f.49-59 vol.1, 98-129 vol.1) în perioada 08.02._____________21, reclamanta a eliberat un număr de 7 abonamente gratuite elevilor din ____________________________ totală de 945 lei, 143 de abonamente gratuite elevilor din __________________________ totală de 25.890 lei, 75 de abonamente gratuite în favoarea elevilor din ____________________________ de _____ lei, 18 abonamente gratuite în favoarea elevilor din _________________________ de 2430 lei, în total suma de 40.515 lei. De asemenea, din adeverințele depuse la dosar (f.129-199 vol.1) rezultă că beneficiarii abonamentelor emise de reclamantă sunt elevi ai unor unități de învățământ din municipiul Focșani (Liceul Tehnologic GG Longi_____, Liceul cu program sportiv Focșani, Colegiul Tehnic I__ M____ Focșani, Colegiul Economic M. K___________, Colegiul N_______ A________ I___ C___, Colegiul Tehnic Edmund N______, Colegiul Tehnic V______ D. C____)”, se arată în hotărârea pronunțată de Tribunalul Vrancea și publicată de rolii.ro

În motivare, judecătorii au arătat că instanța trebuie să stabilească temeinicia cererii formulate de către reclamantă de obligare a pârâtului Consiliul Județean Vrancea la decontarea/subvenționarea acestor sume, în lipsa unor norme speciale de punere în aplicare.

Or, chiar și în lipsa unor norme de punere în aplicare, cât timp dispozițiile Legii nr.1/2011 și ale Legii nr.92/2007 reglementează dreptul elevilor la transport rutier gratuit precum și obligația corelativă a operatorilor de transport rutier prin servicii regulate de a asigura acest drept, reținând totodată că obligația reclamantului de a presta aceste servicii de transport derivă și din contractul de delegare de gestiune, instanța apreciază că nu se poate imputa reclamantei o culpă iar obligația subvenționării acestor servicii revine pârâtului C________ C_______ C______. Instanța nu contestă susținerile pârâtului privind imposibilitatea de a proceda la plata benevolă a contravalorii serviciilor prestate de către reclamantă, în lipsa unor norme metodologice de aplicare a legii, însă conform dispozițiilor art.5 alin.2 C.p.c., lipsa unor astfel de norme nu poate constitui un fine de neprimire a cererii. Pe de altă parte, nu pot fi aplicate prevederile HG nr.435/2020 care nu reglementează subvenționarea ca modalitate de asigurare a gratuității și nu pot fi aplicate retroactiv dispozițiile art.84 alin.13 și urm. din Legea nr.1/2011, introduse prin OUG nr.50/2021. Prin urmare, cât timp reclamanta a depus înscrisuri din care rezultă că a emis abonamente cu titlu gratuit în luna februarie 2021 în valoare totală de 40.515 lei TVA inclus, calitatea titularilor abonamentelor de elevi și prin urmare de beneficiari ai dreptului la transport public gratuit, cât timp nu s-a contestat de către pârâți realitatea prestării acestor servicii, în lipsa unor norme care să reglementeze alte condiții de subvenționare a acestor sume, Tribunalul va admite în parte cererea de chemare în judecată și va obliga pârâtul C________ C_______ C______ la plata către reclamantă a sumei de 40.515 lei cu titlu de subvenționare a serviciilor de transport gratuit prestate de către aceasta elevilor în luna februarie 2021, fără a mai cerceta capătul de cerere subsidiar”, se arată în hotărârea Tribunalului Vrancea.

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *