Mari amatori de bani mulți obținuți din combinații pe care nu le stăpânesc, românii se dovedesc a fi extrem de ușor de păcălit de escrocii care funcționează pe rețelele de socializare și care promit scheme de îmbogățire rapidă sau împrumuturi nebancare în condiții avantajoase.
O româncă pensionară a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru complicitate la înșelăciune și spălare de bani (pentru fiecare faptă 36 de acte materiale)
S-a reţinut, în esenţă, prin actul de sesizare a instanţei, că inculpata pensionară în perioada ianuarie 2020-ianuarie 2021, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţională, a deschis două conturi bancare la Raiffeisen, pe care le-a pus la dispoziţia autorului infracţiunii de înşelăciune (care nu a fost identificat de către procurorii români), pentru a le indica persoanelor vătămate drept conturi în care să achite ,,taxe aferente obţinerii de credite/moşteniri”, fapte prin care a înlesnit săvârşirea de infracţiuni de înşelăciune, respectiv inducerea persoanelor vătămate în eroare cu privire la obţinerea de credite/moşteniri în scopul obţinerii de foloase injuste, constând în sumele de bani care au fost achitate de persoanele vătămate cu titlu de „taxe”, astfel că persoanele vătămate au suferit prejudicii.
Banii din aceste conturi au fost puși la dispoziția unui cetățean din țara africană Benin cu care românca coresponda pe rețelele de socializare și prin aplicații.
Acest aparent banal dosar de înșelăciune scoate la lumină schemele infracționale dezvoltate de personaje care-și fac conturi pe Facebook sau și pe alte rețele de socializare și promit fraierilor ”acordarea de împrumuturi în condiții avantajoase” sau anunță persoanele care pică în astfel de capcane că ar avea de primit diverse moșteniri de sute de mii de euro venite de nicăeri. Și că, dacă vor astfel de moșteniri, trebuie să achite diverse taxe inventate de escroci care înseamnă de fapt banii cu care victimele sunt țepuite pentru că după ce încasează banii cei care anunță moștenirile dispar.
Elocventă în acest sens este mărturia uneia din cele 36 de persoane țepuite cu moșteniri inventate și care s-a lăsat păcălită să plătească 7.500 de euro.
Newsonline.ro redă integral ce a declarat la Parchet o parte vătămată conform actelor dosarului
- ######## vătămată ######## ########:
– la sfârșitul anului 2020, a fost contactată pe aplicația Facebook, de o persoană pe nume Mirlanda ##### #####, care i-a spus că dorește să-i lase moștenire suma de 540.000 euro. Ulterior, a fost contactată telefonic de către numitul Dupond #######, pe WhatsApp, care s-a recomandat ca fiind avocat și care i-a trimis o fotografie cu actul său de identitate, acesta solicitându-i diverse sume de bani, depunând în acest sens suma de 200 euro către o persoană din Benin, iar ulterior acestui fapt a fost contactată de o persoană care s-a recomandat ca fiind directorul Băncii Pinchacha, din #######, pe nume ###### Baal, care i-a confirmat faptul că donația este adevărată;
– la începutul anului 2021, a fost contactată de o persoană care s-a recomandat ###### Burbel, reprezentantul unei societăți de asigurări, care i-a solicitat să depună suma de 3.860 euro pentru a intra în posesia moștenirii lui Mirlanda ##### #####, iar într-un final a achitat suma de 7.500 euro, acești bani fiind achitați în conturile numitelor ###### ######### și Fogaci ######, precum și numitului ######### ####, din ######;
– ulterior, reprezentantul băncii Paribas din ######, o persoană care s-a recomandat ##### Duraud, i-a trimis pe aplicația WhatsApp de pe numărul (+33)###########, o fotografie cu legitimația acesteia și i-a spus că trebuie să-și deschidă un cont virtual la ##### Paribas și să mai achite suma de 1.000 lei, sumă pe care nu a mai trimis-o;
– a mai fost contactată ulterior de o persoană care s-a recomandat a fi ######### ######, reprezentat al companiei de asigurare, care i-a mai solicitat diverse sume de bani, pe care i-a trimis prin Western Union sau prin transfer bancar către diverse conturi, printre care și cel al numitei ###### ######### #########;
– persoana care s-a recomandat a fi directorul Băncii Paribas, #### ####### Donnafe, care i-a solicitat suma de 200, respectiv 300 euro, i-a solicitat și o copie după actul de identitate, aceasta transmițându-i o copie pe aplicația WhatsApp;
Cum a început totul. Ce a recunoscut inculpata condamnată
Inculpata pensionară condamnată la închisoare cu suspendare pentru complicitate la înșelăciune și spălare de bani a recunoscut în fața procurorilor de la Parchetul Tribunalului Sălaj.
Newsonline.ro redă integral pasajul din hotărârea Tribunalului Sălaj de condamnare a pensionarei românce la închisoare cu suspendare:
Fiind audiată, inculpata ###### ######### ######### a declarat că a găsit pe internet, pe aplicația Facebook, un anunț al unei doamne care reprezenta o firmă care acorda împrumuturi persoanelor fizice și, întrucât avea nevoie de un împrumut, a contactat-o și ea pe respectiva persoană. A dorit să obțină suma de 2.000 euro, sens în care a depus în diferite rânduri mai multe sume de bani într-un cont, plătind în total suma de aproximativ 2.000 euro, fără a mai primi împrumutul solicitat. Ulterior, a fost contactată prin intermediul aplicației WhatsApp de o persoană care i-a spus că a fost desemnată să se ocupe de cazul său, iar această persoană a determinat-o să deschidă un cont la Raiffeisen ####, iar cardul l-a trimis prin curier, prin DHL, numitului Dandjinou ##### ##### Dossa, telefon +###########, în Benin, Cotonou. După ce a trimis cardul, a fost contactată de către Raiffeisen ####, care i-a solicitat să justifice rulajul contului, le-a spus acestora că a trimis cardul la un prieten în Benin și că nu-l utilizează ea, apoi a blocat respectivul card.
După ce a blocat cardul, a fost contactată din nou de către acea persoană, care i-a spus că se numește ####### #####, conversațiile având loc prin intermediul aplicației WhatsApp, acesta utilizând postul telefonic cu nr. +###########, conversațiile fiind purtate în limba franceză. Acesta i-a solicitat să-i trimită alte carduri, de această dată în ######, la adresa oraș Orvault, 18 Chemin de la Gendronniere, cod poștal 44700, pe numele ######## de Fremicourt, spunându-i totodată faptul că are nevoie de două carduri, în lei și euro, pentru a putea efectua rulajele sumelor de bani. De asemenea, aceasta a menționat faptul că persoana respectivă era conectată la conturi prin intermediul aplicației Smart ######, însă pentru efectuarea de tranzacții avea nevoie de codurile de autorizare pe care le primea ea pe numărul său de telefon, coduri pe care i le transmitea persoanei respective pe un alt număr de telefon. Cu ocazia audierii, inculpata a pus la dispoziția organelor de cercetare penală conversațiile pe care le-a purtat cu persoana de la postul telefonic cu nr. +###########.
Ulterior, cu ocazia audierii sale în calitate de suspect din data de 01.02.2024, aceasta și-a menținut prima declarație, oferind de asemenea unele precizări suplimentare. Astfel, aceasta a declarat, printre altele, faptul că nu o cunoaște pe niciuna dintre cele 36 persoane identificate și audiate în prezenta cauză, care au comunicat faptul că au achitat diverse sume de bani în lei și euro, în contul său deschis la Raiffeissen ####, precum și că au discutat cu ea în vederea acordării de împrumuturi și de asemenea, nu a discutat cu niciuna dintre acestea cu privire la acordarea de împrumuturi. Aceasta a mai făcut precizarea că în anunțul de pe Facebook privind acordarea de împrumuturi, a văzut că a fost menționat numele său ca persoană de contact, dar ea, cu toate că a văzut acest lucru și cu toate că nu a fost adevărat, nu a depus nicio reclamație la Poliție sau la alte instituții în acest sens.
De asemenea, aceasta a mai precizat că ea vorbea prin intermediul aplicației WhatsApp cu o persoană din ######, care se numește ######## ####, referitor la aceste sume de bani care îi intrau în cont și afirmă că l-a întrebat la cine ajung banii în Benin, dar acesta i-a răspuns că sumele de bani sunt retrase în Benin la ATM-uri de către el, întrucât Benin este aproape de ######.
Inculpata a declarat că s-a înțeles cu o persoană, pe care susține că nici în prezent nu o cunoaște și nici nu știe numele real al acesteia, să își deschidă un cont la Raiffeissen ####, unde să fie virate mai multe sume de bani, înțelegerea cu această persoană fiind ca sumele de valoare mai mică, respectiv 50, 100 euro să îi revină ei, iar sumele mai mari să le trimită acestei persoane, sens în care i-a dat un cont unde să le vireze.
Aceasta precizează faptul că a avut mai multe discuții pe WhatsApp cu persoana respectivă, în limba franceză, acestea fiind la dosarul cauzei.
De asemenea, aceasta a mai declarat faptul că, deși s-a înțeles cu această persoană ca ei să îi revină un procent de 5% din toate sumele care vor intra în contul său, ea nu calcula efectiv acest procent, el fiind cel care stabilea cât să îi dea ei din respectivele sume de bani.
Aceasta susține că nu mai ține minte cât a durat această activitate, de asemenea nu poate preciza nici ce sume de bani a primit în total în această perioadă, precizând doar faptul că în momentul în care a fost contactată de către directorul de la Raiffesen ####, a dorit să închidă contul respectiv.
Din studierea conversațiilor purtate în limba franceză de către inculpata ###### ######### ######### cu persoana care utilizează postul telefonic cu nr. +###########, rezultă că aceste două persoane au o relație apropiată, acest lucru putând fi dedus din modurile de adresare, apelativele pe care le folosesc precum și conținutul conversațiilor, fiind evident faptul că inculpata ###### ######### ######### are cunoștință de tranzacțiile financiare care se derulează pe conturile sale, ea fiind cea care transmitea codurile de autorizare mai departe.
De asemenea, tot din respectivele conversații, reiese faptul că aceasta avea o înțelegere cu respectiva persoană, prin care era de acord ca prin intermediul contului său bancar să fie rulate mai multe sume de bani, contra unui comision de 5% din toate sumele care vor intra în respectivul cont, aspect cu care inculpata ###### ######### ######### a fost de acord, acest lucru coroborându-se cu cele declarate de inculpată precum și cu aspectele rezultate din studierea tranzacțiilor financiare ale acesteia.