Corupția din Ministerul Afacerilor Interne rămâne în continuare o problemă acută. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au în instrumentare mai multe dosare penale care vizează acest aspect.
Pe 10 mai Tribunalul București l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență pe polițistul vrâncean Ciprian Daniel Damian Asanache, ofițer de poliție în cadrul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne.
Motivarea condamnării sale este una spectaculoasă, derularea cazului său, arătând chiar potrivit judecătorului care l-a condamnat ”disperarea inculpatului de a obține sume de bani pentru traficarea influenţei pe care a susţinut că o are, prin intermediul unor persoane care au diverse funcţii în instituţiile publice, asupra organelor judiciare”.
Asanache a fost denunțat la DNA pe 1 august 2022 după ce denunțătorul, un om de afaceri din județul Bacău, ajunseseră să fie efectiv exasperat de insistențele lui Asanache în a-i cere bani pentru diverse favoruri pe care, culmea, nu denunțătorul le-a cerut ci polițistul se oferea să i le facă.
Relevant în acest sens este un pasaj din hotărârea Tribunalului București prin care Asanache a fost condamnat din care rezultă că pe lângă discuțiile purtate, martorul denunțător nu i-a răspuns inculpatului Asanache la 126 de apeluri: ”Potrivit procesului verbal, în perioada 01.04.2022 – 02.08.2022 (patru luni), în rețeaua de internet WhatsApp au fost înregistrate un număr de 126 apeluri ratate, efectuate de către inculpatul ########-###### ###### ####### către martorul ######## ###### #####. Din cuprinsul conversațiilor reiese insistența inculpatului de a solicita sumele de bani martorului denunțător, faptul că inculpatul a avut o acțiune extremă de activă, contactând martorul denunțător prin intermediul aplicației, în mod sistematic, chiar într-o manieră ce a pus presiune pe martor. Mai mult, reiese disperarea inculpatului de a obține sume de bani pentru traficarea influenţei pe care a susţinut că o are, prin intermediul unor persoane care au diverse funcţii în instituţiile publice, asupra organelor judiciare”.
Insistențele lui Asanache către martorul denunțător aveau ca obiect, în primă fază, plata de către denunțător plata facturii telefonice de 3.700 de lei a ofițerului de poliție, polițistul spunându-i denunțătorului că operatorul de telefonie mobilă îi va tăia serviciile.
Conform hotărării de condamnare pronunțată de Tribunalul București, polițistul Asanache, în fața martorului denunțător, și-a traficat presupusa influență pe lângă șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bacău și pe lângă șeful Direcției de Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul IGPR.
”În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: inculpatul ########-###### ###### – #######, în calitate de funcționar public, ofiţer de poliţie în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Corpul de control, în perioada aprilie 2022-02.08.2022 a pretins în mod repetat de la martorul denunţător ######## ###### #####, diferite sume de bani, în perioada 14.07.2022 – 25.07.2022 solicitând suma de 3.700 lei, reprezentând contravaloarea facturii de telefonie mobilă, la datele de 13.07.2022 şi 02.08.2022 i-a solicitat suma de 15.000 lei iar la data de 03.08.2022 a primit suma de 15.000 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra mai multor funcționari publici, ofiţeri de poliţie şi anume inspectorul şef al IPJ Bacău cms. şef ###### ######, pe care poate să-i determine să influenţeze soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care martorul denunţător are calitatea de persoană vătămată şi seful Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. pe care poate să-l influenţeze să dispună ridicarea în grad a soţiei martorului denunţător”, se arată în hotărârea Tribunalului București de condamnare a lui Ciprian Asanache.
Disperarea ofițerului de poliție de la Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne este arătată și de modul în care polițistul Asanache l-a ”pescuit” pe martorul denunțător.
Mai exact cei doi s-au cunoscut în Spitalul Municipal Moinești unde polițistul a aflat că martorul este om de afaceri, deci o potențială sursă de bani pentru el.
”La aproximativ două săptămâni după ce a fost externat, martorul denunțător ######## ######-##### a primit un mesaj pe Whatsapp de la inculpatul ########-###### ###### #######, acesta întrebându-l dacă îl poate suna pe whatsapp. În depoziția data în cursul urmăririi penale, martorul denunțător ######## ######-##### a precizat că inculpatul ########-###### ###### ####### i-a pus că are nevoie de bani, iar daca o să-l ajute o să-i fie recunoscător. I-a spus că știe faptul că soția sa lucrează în M.A.I. în structura B.O.S. BACĂU – Direcția de Operațiuni Speciale, iar șeful structurii este prieten cu inculpatul și o poate ajuta să avanseze în grad. Martorul ######## ######-##### i-a răspuns ca nu este interesat de acest fapt deoarece nu aplică astfel de metode și că oricum soția sa nu mai are de gând după perioada de doi ani de creștere copil să se întoarcă în sistem. În urma discuțiilor cu soția sa, martorul denunțător ######## ######-##### a luat decizia de a nu îi da inculpatului suma de bani solicitată și de a nu se implica în relația cu inculpatul”, se mai arată în hotărârea Tribunalului București de condamnare.
Exasperat de insistențele lui Asanache, martorul l-a denunțat pe polițist la DNA iar pe 3 august 2022 polițistul a fost prins în flagrant primind o sumă de bani, fiind ulterior arestat preventiv.
În prezent Asanache a contestat condamnarea sa iar dosarul se află pe rolul Curții de Apel București.