UPDATE 2
După un început în forță, DNA a tras tare de tot frâna de mână în dosarul de mare corupție de pe Aeroportul Otopeni unde se vehiculau sume de ordinul zecilor de milioane de euro
Tribunalul București a respins luni, 3 iulie, validarea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorii DNA cu celebrul ”rege” al afacerilor Duty free de pe Aeroportul Otopeni, Cătălin Lăscuț, arestat inițial pentru corupție.
În urma înțelegerii dintre DNA și Lăscuț acesta ar fi urmat să primească o pedeapsă la închisoare cu suspendarea executării ei.
”Solutia pe scurt: În baza art. 485 alin. 1 lit. b C.pr.pen., respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei din data de 18.05.2023, încheiat de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție cu inculpatul Lăscuț Cătălin în dosarul nr. 203/P/2023 şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. Menține măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de inculpatul LĂSCUȚ CĂTĂLIN prin încheierea nr. 198/CO-DL din data de 25.05.2023 a Curții de Apel Bucure?ti – Secția a II-a penală. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 03.07.2023”, se arată în decizia Tribunalului București.
La sfârșitul lunii iunie aceeași instanță a respins și acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA de un alt inculpat din dosarul corupției de pe Aeroportul Otopeni, fostul director al Aeroportului, George Alexandru Ivan. Mai multe detalii puteți citi accesând link-ul de mai jos
DNA l-a crezut pe cuvânt pe fostul director de la Aeroport că nu are influență la Sorin Grindeanu
…………………………………………………………..
UPDATE
Tribunalul București a decis pe 24 mai punerea în libertate sub control judiciar a lui Cătălin Lăscuț (foto).
Totodată, Direcția Națională Anticorupție a anunțat trimiterea în judecată a lui ”intermediarului” din dosarul Aeroportul, Cristian Bălan singurul inculpat din dosar căruia i s-a refuzat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.
”În luna ianuarie 2022, respectiv în perioada octombrie-noiembrie 2022, inculpatul (Cristian Bălan n.r.), persoană fizică, ar fi pretins în două rânduri de la un om de afaceri (asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale în Aeroportul Otopeni, inculpat în prezenta cauză) și în alte două rânduri de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro). Inculpatul Ivan George-Alexandru, fost director general respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), ar fi acordat un ajutor inculpatului trimis în judecată la pretinderea uneia dintre sumele de 10.000.000 euro, respectiv ar fi acționat împreună cu acesta la pretinderea uneia dintre sumele de 1.200.000 euro, ambele de la directorul general al societății comerciale. În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an, respectiv cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și cele două societăți comerciale”, precizează procurorii anticorupție.
Citiți mai jos decizia judecătorilor din cazul lui Cătălin Lăscuț.:
Solutia pe scurt: În baza art. 208 alin. 2 C.pr.pen. rap. la art. 242 alin. 2 C.pr.pen. şi art. 211 C.pr.pen.,, înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Lăscuț Cătălin, arestat în baza MAP nr. 5/UP/13.04.2023 emis de Curtea de Apel București, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. În temeiul art. 215 alin. 1 C.pr.pen., pune în vedere inculpatului Lăscuț Cătălin să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat; b) să informeze judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliţie sau ori de câte ori va fi chemat. În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a şi d C.pr.pen., pune în vedere inculpatului (…): – să nu părăsească teritoriul României; – să nu se apropie de inculpații din dosarul de urmărire penală nr. 259/P/2022 Lițoi Bogdan – Șerban, Bălan Cristian – Dumitru, Tănăsescu Radu – Laurențiu, Ivan George Alexandru, precum şi de martorii Dorobanțu George Dumitru, Hardan Saadeh, Andrei Nicoleta, Anton Cristian, Doroftei Maria – Andreea, Negoiță Cristinel, Nicola Dumitru Răzvan, Panfili Cristina, Păun Sorin Radu, Roșca Emil și Vlaicu Mihaela-Cristina şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În baza art. 215 alin. 3 C.pr.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În temeiul art. 215 alin. 4 C.pr.pen, supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către Poliţia Sectorului 1 Bucure?ti. Dispune punerea în libertate a inculpatului Lăscuț Cătălin de sub puterea. MAP nr. 5/UP/13.04.2023 emis de Curtea de Apel București la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie in termen de 48 de ore de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei care au lipsit. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția inculpatului și procurorului prin mijlocirea grefei instanței, azi, 24.05.2023.
…………………………………………………………………….
Vineri, 19 mai, s-a înregistrat la Tribunalul București sesizarea cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorii Direcției Naționale Anticorupție și celebrul ”rege” al duty free-urilor de pe Aeroportul Otopeni, Cătălin Lăscuț.
Judecătorii au stabilit un prim termen pentru a analiza dacă validează acest acord pentru data de 7 iunie.
Cătălin Lăscuț (foto, sursa instagram) fuseseră pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru trafic de influență, spălare de bani și dare de mită, fapte pentru care DNA obținuseră și arestarea preventivă a acestuia.
Astfel, conform DNA, Cătălin Lăscuț a pretins de la Hardan Saadeh, directorul SC DNATA, folosința unor spații de pe Aeroportul Otopeni sau sume de bani, lăsând să se creadă că are influență pe lângă funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor și asupra directorului general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) pentru prelungirea contractului de asociere în participațiune pe care îl are DNATA pentru spațiile de pe Otopeni.
Acuzația de dare de mită vizează oferirea de către Lăscuț a sumei de 15.000 de euro lui Șerban Bogdan Lițoi, director în cadrul CNAB, pentru ca acesta să întârzie aprobarea unui caiet de sarcini.
Ultimul capăt de acuzare, cel de spălare de bani, are de legătură cu modul în care a disimulat Cătălin Lăscuț primirea foloaselor de la Hardan Saadeh.
……………………………………………………………………………………………….
După ce fostul director al Aeroportului Otopeni, George Alexandru Ivan a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul șpăgilor pentru prelungirea contractelor de duty free pentru aeroport, un alt inculpat din acel dosar a bătut palma cu DNA.
Între timp Ivan a fost pus în libertate sub control judiciar pe 17 mai de Tribunalul București la solicitarea DNA, aceeași instanță stabilind termen pe 29 mai pentru a se pronunța pe validarea sau nu a acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat de Ivan cu DNA în urma căruia acesta ar urma să primească închisoare cu suspendare.
Vineri 19 mai judecătorii au mai pus în libertate un inculpat din același dosar. Este vorba de Laurențiu Radu Tănăsescu, considerat de procurorii DNA drept locotenentul Regelui Duty free de pe Otopeni și principala țintă din acest dosar, Cătălin Lăscuț.
”În temeiul art. 242 C.p.p., art 362 C.p.p. raportat la art.208 alin. 4 C.p.p. şi art. 215 C.p.p. înlocuieşte măsura arestului preventiv a inculpatului Tănăsescu Radu Laurentiu(date), cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, de la rămânerea definitivă a prezentei încheieri. În temeiul art. 215 alin 1 C.p.p., impune inculpatului respectarea următoarelor obligaţii, pe toată durata măsurii preventive: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În temeiul art. 215 alin 2 C.p.p., impune inculpatului respectarea următoarelor obligaţii, pe toată durata măsurii preventive: a) să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei; b) să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; c) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. d) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martorii: Dorobanțu George Dumitru, Hardan Saadeh, Andrei Nicoleta, Anton Cristian, Doroftei Maria-Andreea, Negoiță Cristinel, Nicola Dumitru-Răzvan, Panfili Cristina, Păun Sorin Radu, Roșca Emil, Vlaicu Mihaela-Cristina și cu inculpații: Lițoi Bogdan-Șerban, Bălan Cristian-Dumitru, Lăscuț Cătălin și Ivan George-Alexandru şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă, a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către unitatea de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte inculpatul. O copie a încheierii se comunică inculpatului, unităţii de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, Poliţiei de Frontieră Române, în vederea asigurării respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin. În baza art.215 alin.3 C.p.p. atrage atenţia inculpatului că nerespectarea cu rea credinţă a obligaţiilor care îi revin atrage după sine înlocuirea cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. În baza art.275 alin. (3) C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Dispune punerea în libertate a inculpatului de sub puterea MAP nr. 3-6/UP/13.04.2023 emis de judecătorul de drepturi din cadrul Curții de Apel București-Secția Penală, în dosarul nr. 9800/3/2023, la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, dacă acesta nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 19.05.2023, ora 11.00”, au decis magistrații.
Decizia de punere în libertate a lui Tănăsescu vine după ce și acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție care are termen de soluționare 9 iunie.
Rămâne de văzut dacă procurorii DNA au acceptat să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției cu pedepse de suspendare aplicate lui George Ivan și lui Laurențiu Tănăsescu fără ca aceștia să facă o serie de denunțuri care să-i ajute pe procurori în anchetă, mai ales că acuzațiile vizau acte de corupție la nivel înalt cu sume de bani de milioane de euro.
Detalii în articolele de mai jos: