Judecătorii de la Tribunalul București au decis miercuri, 14 aprilie, să redeschidă un important dosar penal clasat în august 2020 de procurorii DIICOT. Magistrații au dispus completarea urmăririi penale de către DIICOT în cauza în care sunt vizate tranzacțiile Fondului Proprietatea cu acțiunile de la Romgaz.
”În baza art. 341 alin. 6 lit b) C pron pen. Admite plângerea formulată de petenta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva Ordonanței nr. 131/D/P/2017 din data de 4.08.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, Secția de Combatere a Criminalității Organizate, menținută prin Ordonanța nr. 139/II-2/2020 din data de 19.10.2020 a procurorului șef al Secției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală. Desființează actele atacate și trimite cauza Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată, Secția de Combatere a Criminalității Organizate, în vederea completării urmăririi penale”, se arată în minuta deciziei Tribunalului București pronunțată miercuri, 14 aprilie.
Modul în care Tribunalul București a admis plângerea Autorității de Supraveghere Financiară arată că magistrații consideră că procurorul DIICOT care a instrumentat dosarul nu a făcut suficiente acte de urmărire penală pentru a clarifica acuzațiile.
Potrivit unor surse judiciare ale newsonline, în 2016 SIF Banat Crișana a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară reclamând o serie de tranzacții cu acțiuni Romgaz ce ar fi fost efectuate de Fondul Proprietatea în baza unor informații privilegiate. Conform acelorași surse, este de menționat că la acel moment Fondul Proprietatea avea doi oameni în Consiliul de Administrație al Romgaz.
La acel moment era în vigoare Legea 297/2004 care sancționa ca și infracțiune efectuarea unor de tranzacții pe piața de capital în baza unor informații privilegiate.
Ulterior, cel mai probabil chiar în 2017 având în vedere numărul dosarului de urmărire penală, Autoritatea de Supraveghere Financiară a considerat că reclamația SIF Banat Crișana este întemeiată și a sesizat DIICOT.