
Tribunalul București a constatat, în procedura de Cameră Preliminară, că procurorii anticorupție au administrat corect probele în dosarul în care l-au trimis în judecat pe fostul șef al ADP Sector 4, Marian Goleac (foto cel cu tricou maro), pentru înșelăciune
” Văzând dispoziţiile art.342 şi urm. din N.C.proc.pen.: Respinge – ca neîntemeiate – cererile şi excepţiile formulate/ridicate de către inculpatul Goleac Marian şi de către persoana vătămată S.C. „Totul Verde.” S.A. (fostă S.C. ADP 4 S.A.). Constată că – din oficiu – nu au fost invocate excepţii. În consecinţă, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul de urmărire penală în care s-a emis rechizitoriul nr. 501/P/2019 la data de 26.05.2020 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, privind pe inculpatul GOLEAC MARIAN (cu datele personale cunoscute), trimis în judecată – în stare de libertate – pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată, prev. şi ped. de art.244 alin.1 şi 2 N.C.pen., cu aplic. art.35 alin.1 N.C.pen.. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea prezentei încheieri procurorului, inculpatului şi persoanei vătămate. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, astăzi, 22.09.2020”, se arată în decizia Tribunalului București.
Surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că cel mai probabil Goleac va face contestație chiar și doar pentru a mai obține timp pentru că dacă s-ar începe judecata pe fond procesul nu ar trebui să dureze foarte mult având în vedere că speța nu este cu un grad ridicat de complexitate și nici nu sunt foarte mulți martori de audiat.
În ceea ce privește timpul, și la Tribunalul București a pronunțarea pe Camera Preliminară a fost amânată succesiv de judecătoarea căreia i-a fost repartizat dosarul, Monica Cipariu, începând de pe 15 iulie până pe 22 septembrie.
În noiembrie 2019 Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM a decis sancționarea judecătoarei Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 10% pe o perioadă de 2 luni. Magistratul a fost sancționat pentru că a întârziat să redacteze motivările sentințelor în cazul a câtorva zeci de dosare. Una dintre cele mai vechi este sentința de achitare din 30 octombrie 2017, a liderului PNL, Vasile Blaga, acuzat de fapte de corupție, care a fost redactată la începutul verii anului 2019. De altfel Curtea de Apel București avea să răstoarne decizia achitare a lui Blaga, dosarul fostului lider PDL urmând să fie acum rejudecat de Înalta Curte de Casație și Justiție
Revenind la Marian Goleac, Direcția Națională Anticorupție anunța în luna iunie a.c. că procurorii au dispus ”trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GOLEAC MARIAN, director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 S.A. (la data întocmirii rechizitoriului), pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată”
”În perioada 2008 – mai 2020, inculpatul Goleac Marian ar fi deținut pe nedrept funcțiile de director general adjunct interimar și director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA (ce are ca acționar principal Consiliul Local al Sectorului 4), obținând în acest mod un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 1.762.610 lei (cuantumul veniturilor încasate în funcțiile menționate mai sus). Concret, cu ocazia încheierii contractelor de mandat, inculpatul i-ar fi indus în eroare pe membrii Consiliului de administrație a SC (ADP) 4 SA prin aceea că, la dosarul de angajare, ar fi depus o adeverință prin care se atesta că este absolvent al unei facultăți de electrotehnică și informatică, specializarea electromecanică (promoția 2002) și ulterior ar fi atașat o diplomă de inginer. Aceste documente ar fi fost obținute în condiții nelegale, în realitate inculpatul nefiind nici măcar absolvent de studii liceale (diploma de bacalaureat folosită de acesta pentru înscrierea la universitatea respectivă fiind falsă). Conform statului de funcții al ADP 4 SA, inculpatul Goleac Marian ar fi putut ocupa doar funcții de execuție pentru care sunt necesare doar studii gimnaziale, cum ar fi: floricultor, lucrător pentru salubrizare spații verzi, îngrijitor clădiri, fierar betonist, pavator, etc”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.
Sursa foto România Liberă