Astfel, pe 15 iulie Tribunalul București a decis următoarele: ”Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune al reclamantei, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul să plătească reclamantei despăgubiri constând în obligaţiile fiscale accesorii la debitul de 13.076.667 lei, curse de la scadenţă până la data plăţii debitului, 10.06.2021. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 15.07.2022”.
Debitul principal, reținut în hotărârea Tribunalului București, la care trebuie calculate penalități sub formă accesorii este prejudiciul generat statului de Tiberiu Urdăreanu (foto, sursa www.economedia.ro) prin evaziune fiscală. NewsOnline.ro dezvăluia anul trecut că Urdăreanu a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, fiind condamnat la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.
”În cuprinsul acordului s-a reținut că, în perioada 01.01.2009 – 14.07.2011, inculpatul A________ A______ s-a asociat cu inculpații Obloja I__, S___ A_____, Marulis C_______-Demostene, S____ F_____-G______ și M_____ I___-C_______, în vederea eludării obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului cu suma de 13.076.667 lei din care 7.478.169 lei TVA și 5.598.498 lei impozit pe profit, precum și pentru ascunderea provenienței ilicite a acestei sume de bani. În acest context, în perioada 01.01.2009 – 14.07.2011, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a creat un circuit prin intermediul căruia au fost facturate fictiv servicii de către _________________________ SRL – devenită ANALITIC MEDIA SRL; _______________ – devenită MICOMAX TRADING SRL; TEHNOSOL CONSULTING SRL; ALSTOM PROJECTS SRL; OBODOR CONSULT SRL; LUCEBIT SERVICES SRL; NEXANS CABLE SRL; ELBA LUX DISTRIBUTION SRL; IPTANA DESIGN SRL; S________ SOFTWARE SRL; IMSAT METAL CONSTRUCT SRL; STAUG NEW CONSULTING SRL; AUTOMATEX BUSINESS SRL; AIRPORT MANAGEMENT & CONSTRUCTIONS SRL; AUTOMATEX ENERGY CONSULTING SRL; ___________________________________ SRL; AC&C STRATEGIC EVENT CORPORATION SRL și _______________________ SRL, în favoarea grupului de firme UTI, modalitate în care au fost eludate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat cu suma totală de 13.076.667 lei din care 7.478.169 lei TVA și 5.598.498 lei impozit pe profit. De asemenea, inculpatul, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu intenție, i-a determinat pe inculpații Obloja I__ și Marulis C_______-Demostene, să ascundă proveniența ilicită a sumei de 13.076.667 lei, rezultată din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, prin transferuri bancare direct sau prin interpuși între conturile bancare ale _________________________ SRL – devenită ANALITIC MEDIA SRL; _______________ – devenită MICOMAX TRADING SRL; TEHNOSOL CONSULTING SRL; ALSTOM PROJECTS SRL; OBODOR CONSULT SRL; LUCEBIT SERVICES SRL; NEXANS CABLE SRL; ELBA LUX DISTRIBUTION SRL; IPTANA DESIGN SRL; S________ SOFTWARE SRL; IMSAT METAL CONSTRUCT SRL; STAUG NEW CONSULTING SRL; AUTOMATEX BUSINESS SRL; AIRPORT MANAGEMENT & CONSTRUCTIONS SRL; AUTOMATEX ENERGY CONSULTING SRL; ___________________________________ SRL; AC&C STRATEGIC EVENT CORPORATION SRL și _______________________ SRL, cu scopul ca o parte din această sumă de bani să îi fie remisă în numerar”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București de condamnare a lui Urdăreanu, pronunțată pe 22 octombrie 2021 și obținută de newsonline.ro de pe rolii.ro de condamnarea a lui Tiberiu Urdăreanu în baza acordului încheiat cu DIICOT.
Dacă decizia Tribunalului București referitoare la plata accesorilor fiscale la debitul principal rămâne definitivă, atunci penalitățile îl vor costa scump pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, au declarat mai multe surse judiciare pentru NewsOnline.ro
”Având în vedere că debitul principal este reprezentat de prejudiciul din dosarul penal și având în vedere perioada la care s-a reținut comiterea prejudiciului, începutul lui 2009 până la mijlocul lui 2011, atunci accesoriile la care face referire instanța au toate șansele să depășească dublul debitului principal”, au declarat mai multe surse judicire pentru NewsOnline.ro
În acest moment, pe rolul Tribunalului București se află și o acțiune în pretenții deschisă de Statul Român prin ANAF împotriva lui Ion Obloja și a mai multor societăți comerciale. Obloja, în calitate de vicepreședinte al grupului UTI, a făcut și el un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, acceptând o pedeapsă de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.
Mai multe detalii despre dosarul de evaziune fiscală în care a fost condamnat Tiberiu Urdăreanu puteți citi accesând link-ul de mai jos:
https://newsonline.ro/tiberiu-urdareanu-condamnat-diicot-uti/