Federația Română de Fotbal a prezentat echipelor de Liga a II-a niște scenarii pentru finalizarea campionatului din care pare că a dorit să se asigure din start că va fi votat cel care va conveni echipei Rapid București, implicată în lupta pentru promovarea în Liga I, reiese dintr-o analiză făcută de NewsOnline.ro
În videoconferința dintre FRF și cluburile de Liga 2, desfășurată pe 13 mai, s-a decis modul în care actualul sezon, ediția 2019/2020, va fi încheiat, informație anunțată în exclusivitate de Liga2.ro. Au fost propuse trei variante, iar conducătorii au aprobat cu 15 voturi din 18 pentru cel de-al treilea scenariu. Varianta adoptată prevede că se va juca play-off între primele șase echipe, cele care și-au și depus dosarul de licențiere pentru Liga 1, acestea urmând a intra în competiție cu punctele înjumătățite, iar restul vor rămâne în vacanță până la următoarea ediție a Ligii 2, urmând să nu retrogradeze nimeni. Președintele FRF, Răzvan Burleanu a spus că această variantă adoptată ar fi cea mai bună.
Principalul susținător al variantei adoptate a fost chiar președintele Rapidului, Ovidiu Burcă. ”Pentru a exista echitate, trebuie înjumătăţite punctele. Da, poate că UTA se poate considera nedreptăţită, dar aşa şi celelalte echipe se pot arăta nemulţumite. Mereu unii vor fi nemulţumiţi, asta e clar. Play off cu înjumătăţire de puncte este cea mai bună soluţie, dar nu numai pentru noi, că suntem implicaţi, ci şi pentru toţi cei care sunt de la locul 2 până la locul 8”, e declarația lui Ovidiu Burcă, președintele clubului Rapid, făcută luni 12 mai, la TelekomSport.
Doar că varianta de continuare a Ligii a II-a defavorizează grav liderul UTA Arad și chiar și parțial Turris Oltul Turnu Măgurele, echipă care avea un meci mai puțin disputat decât celelalte care merg în play-off.
Inițial arădenii aveau un avans de 11 puncte față de echipele de pe locurile 2 și 3, care prin această decizie efectiv le-a fost furat iar acum, în play-off, ar mai avea doar cinci. Marea beneficiară este însă Rapid București care se apropie la doar 6 puncte de UTA față de 13 puncte care erau inițial.
Clasamentul cu care se va intra în play-off-ul Ligii 2, cu punctele înjumătățite:
UTA Arad – 25 pct.
CS Mioveni – 20p
Turris Oltul Turnu Măgurele – 20p
Campionii FC Argeş – 19
Petrolul Ploieşti – 19
Rapid – 19
Deși la prima vedere varianta adoptată de Federația Română de Fotbal pentru Liga a II-a poate părea una democratică, votată de majoritatea, culisele aceste decizii scot la iveală niște lucruri cel puțin ciudate. Mai exact, felul în care au fost gândite și propuse reprezentanților celor de la Liga II-a cele trei scenarii de continuare a campionatului arată că devenea clar că scenariul care va trece și va fi susținut va fi cel dorit de Rapid București, cu play-off și puncte înjumătățite.
Concret, lucrurile au stat așa: Scenariul 1: jucarea tuturor celor 14 etape rămase – 1 vot, scenariul 2: play-off / play-out cu înjumătățire de puncte – 0 voturi, scenariul 3: doar play-off cu înjumătățire de puncte – 15 voturi.
Ori, în aceste condiții era clar ca lumina zilei că echipele de la locul 7 în jos nu vor avea interesul să consume resurse financiare importante – având în vedere că nu au o situație economică strălucită, pentru a juca și încheia sezonul și vor prefera să voteze scenariul cu play-off și înjumătățire de puncte pentru că efectiv nu le afecta cu nimic.
De asemenea, interesant că în cazul Ligii a III-a, Federația Română de Fotbal ca organizator al competiției a judecat lucrurile cu altă măsură, promovând direct două echipe care conduceau clasamentul la diferențe importante, respectiv Aerostar Bacău și FC Universitatea Craiova.
Într-un comunicat de presă prezentat de cei de la Liga2.ro, clubul UTA critica și el decizia luată.
”Federația Română de Fotbal a prezentat pentru vot trei scenarii de încheiere a competiției Ligii a II-a. Se știa de dinainte că două din aceste trei scenarii vor primi foarte puține voturi, deoarece nu se pot realiza logistic și financiar. Cum s-a și întâmplat, de fapt. Scenariul 1: jucarea tuturor celor 14 etape rămase – 1 vot, scenariul 2: play-off / play-out cu înjumătățire de puncte – 0 voturi, scenariul 3: doar play-off cu înjumătățire de puncte – 15 voturi. Federația Română de Fotbal nu a prezentat niciun scenariu viabil, fără înjumătățire de puncte, în care să primeze meritul sportiv”, spun cei de la UTA.
Rapid București, echipă ”ghidonată” de o aripă a PSD. Pesedistul Vasile Dîncu, un apropiat al conducerii Federației Române de Fotbal
Echipa care evoluează în prezent în Liga a II-a cu numele Rapid București a pornit la drum ca o echipă afiliată unei aripi din PSD care a dorit să-și obțină capital de imagine. În 2018 chiar fosta glorie rapidistă Nicolae Stanciu recunoștea oficial că președintele PSD de atunci, Liviu Dragnea, se află în spatele reînființării echipei. Între timp însă echipa a intrat total sub ”tutela” primarului de la Sectorul 1, pesedistul Daniel Tudorache (foto). Interesant este că unul din sponsorii principali ai Rapidului, Greenfield este dezvoltat de compania Impact controlată de magnatul Gheorghe Iaciu, acesta din urmă având puternice interese la Primăria Sectorului 1.
Cum faptul că un alt fost lider PSD, Vasile Dîncu este un apropiat al conducerii FRF, am putea spune că există simpatii politice comune în această cauză.