”Proprietatea” unei prostituate românce care era ”la muncă” în Europa, disputată la judecata Staborului țigănesc | News Online

politia-frontiera

DIICOT a destructurat un clan familial – Didilă din Giurgiu – care se ocupa cu proxenetismul și contrabanda cu aur din Turcia, anchetatorii reușind să obțină arestarea mai multor persoane. Pe partea de contrabandă membrii clanului erau ajutați de un polițist de la Frontieră de la Giurgiu, procurorii reținându-l și pe acesta după ce l-au prins că a ”sifonat” informații din dosar

În ceea ce privește infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, a rezultat că în cursul anului 2012, Didilă Ciprian a constituit grupul împreună cu MANOLE Cristina-Iulia zisă Maia, DIDILĂ Catalin zis Directoru, DIDILĂ (fostă RAPORTARU) Mihaela-Aurelia, SIMION (fost DIDILĂ) Marius zis Banghiu sau Mario, MARCU Ionel zis John sau Chioru, grup care are ca scop comiterea infracțiunilor de proxenetism și trafic de persoane, pe teritoriul Angliei și Austriei, membrii grupului ajutându-se reciproc în activitatea infracțională.
Totodată, Didilă Ciprian și Simion (fost Didilă) Marius de-a lungul timpului au dezvoltat legături infracționale împreună cu care comit același gen de infracțiuni pe teritoriul Austriei, printre care DIDILĂ Florin-Alberto, PASCU Ionel zis Remus, TĂNASE Marin zis Pardică Șoșoiu, SLAV Petrisor-Bogdan zis Bucă, ZAMFIR George zis George Ciriganu, ZAMFIR Laurentiu zis Laurențiu Ciriganu, TURCU (fostă CIUNGU) Liliana zisă Lilica, GURGUSAN Mihaela, GHEORGHE Mircea zis Felix, GHEORGHE Liliana zisă Sunita și a de asemenea a fost sprijinit de numiții DIDILĂ Gelu, BARANKA Mărgit, GURGUȘAN Valica, MATACHE Ion-Lili și MATACHE Vasile.
Referitor la legăturile infracționale pe care aceștia le-au dezvoltat în Cipru au fost identificați numiții Zamfir George și Zamfir Laurențiu, care, la rândul lor, o perioadă de timp au acționat pe teritoriul Angliei.
Referitor la rolul membrilor grupului infracțional organizat s-a reținut faptul că Didilă Ciprian, în calitate de lider al grupării, coordonează activitatea infracțională prin recrutarea de prostituate pentru sine și pentru ceilalți membri pe care le transportă și plasează în diferite orașe de pe teritoriul Europei pentru a practica prostituția, în grija numiților Didilă Cătălin, Didilă Mihaela Aurelia, Simion (fost Didilă) Marius, Didilă Florin Alberto, Marcu Ionel, Pascu (fost Soare) Ionel, Slav Petrișor-Bogdan, Zamfir Laurențiu, Zamfir George și Turcu Liliana.

Ciprian Didilă a fost ”turnat” în decembrie 2018 de un alt interlop din Giurgiu căruia Didilă îi ”furaseră„ o fată care ajunseseră acum să se prostitueze pentru el. Mai mult, anchetatorii DIICOT au descoperit că între cei doi a fost și o dispută generată de acea fată. Mai exact, într-o modalitate demnă de Evul Mediu Didilă și rivalul său au mers la judecata unui Stabor țigănesc pentru a-și disputa, practic, ”proprietatea” acelei fete. 

”Cu ocazia efectuării de investigații ințiale s-a stabilit faptul că martorul denunțător *** este cercetat în dosarul penal 1228/D/P/2018 aflat pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, pentru săvârșirea unor infracțiuni de proxenetism, printre altele reținându-se faptul că a beneficiat de sume de bani și foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției numitei (…). S-a stabilit faptul că  (…), până în anul 2018 s-a prostituat atât în beneficiul martorului denunțător *** , cât și în beneficiul numitului Didilă Ciprian. Între aceștia s-a iscat un conflict, inițiat de Didilă Ciprian, deoarece în cursul anului 2017, (…) a refuzat să se prostitueze în beneficiul lui, plecând în Germania și Austria pentru a se prostitua în favoarea lui *** .  Ca urmare a acestui conflict, având în vedere că persoanele în cauză sunt de etnie rromă, Didilă Ciprian “l-a chemat la o judecată țigănească” denumită “stabor” pe *** , ocazie cu care “staborul” a decis ca *** să-i plătească lui Didilă Ciprian o sumă de bani cu titlu de despăgubire”, se arată în referatul procurorilor DIICOT prin care au cerut arestarea preventivă 

Procurorii DIICOT au stabilit, referitor la liderul grupului, Ciprian Didilă, că acesta din urmă începând cu anul 2012, a dezvoltat la nivelul unor state ca România, Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia legături infracționale cu persoane pe care le-a cooptat într-un grup infracțional organizat, persoane pe care le folosește în vederea realizării scopului infracțional pe linie de proxenetism, trafic de persoane, contrabandă și spălarea banilor.
Astfel, acesta, din cursul anului 2012 până în prezent, a recrutat persoane de sex feminin prin metoda loverboy pentru a le plasa să se prostitueze pe teritoriul Europei, în vederea obținerii de sume de bani de pe urma practicării prostituției.
În unele cazuri s-a costatat faptul că Didilă folosește un mod de operare calificat în sensul că recrutează din medii defavorizate persoane vulnerabile, pe care le plasează în diverse orașe de pe teritoriul Europei pentru a practica prostituția, lăsându-le în grija legăturilor infracționale pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului.
Totodată, acesta le creează persoanelor exploatate o impresie de îndatorare atât morală cât și materială pentru a beneficia de sume de bani de pe urma practicarii prostituției.
Astfel, acesta le induce prostituatelor ideea că acestea produc bani din prostituție ca urmare a ajutorului acordat de el, neputând altfel practica această activitate, în același timp fiind sigura modalitate prin care să poată obțină sume de mari de bani într-un timp scurt.
Totodată, acesta, pentru a putea colecta mai multe sume de bani de pe urma practicării prostituției oferă sub formă de cadou prostituatelor bijuterii provenite în urma săvârșirii infracțiunii de contrabandă, iar în timp colectează de la acesea atât contravaloarea cadourilor oferite cât și alte sume de bani.
În cazul în care prostituatele nu îi înmânează sumele de bani solicitate, sau sumele de bani produse, nu se ridică la nivelul așteptărilor sale, ori acestea refuză continuarea practicării prostituţiei în beneficiul său, Didilă Ciprian recurge la agresiuni fizice sub diverse pretexte în vederea producerii unei stări de temere, lăsându-le de înțeles că este intangibil, deoarece dispune de sume importante de bani cu care poate corupe organele de cercetare penală.

 Un polițist de la Frontieră de la Giurgiu, ”sifonul” familiei Didilă

În ceea ce privește afacerile cu aurul de contrabandă, procurorii DIICOT arată că pe 12 iulie 2019 organele de poliție din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Serviciul Poliției de Frontieră, cât și din cadrul Inspectoratului de Poliției al Județului Giurgiu, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Rutier, s-au sesizat din oficiu în urma efectuării unui control amănunțit asupra autocarului ce aparține firmei de transport persoane “Beydagi” marca Mercedes-Benz, cu numărul de înmatriculare B 444 BEI. Acesta se deplasa pe ruta Turcia-România.
În urma identificării tuturor pasagerilor, s-a procedat la efectuarea controlului fizic al acestora, iar asupra numitei Manole Cristina Iulia au fost descoperite în elasticul de prins părul și în poșeta sa, mai multe pungi transparente care conțineau bijuterii din aur.
La data de 12.07.2019, prin ordonanța organelor de cercetare penală din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Serviciul Poliției de Frontieră a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de contrabandă, prev de art. 270 alin.2, lit.a, din Legea 86/2006. (dosar penal 2802/P/2019 – Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu), dosarul fiind în instrumentarea subinspectorului de poliție Ștefan Adrian Donțu de la Poliția de Frontieră Giurgiu.  Dosarul de contrabandă a fost preluat ulterior la structura centrală a DIICOT și conexat la dosarul de trafic de persoane al clanului Didilă. 

S-a mai stabilit faptul că membrii familiei Didilă administrează o societate comercială care are ca obiect comercializarea obiectelor vestimentare și a aurului introdus ilegal în România, firma numindu-se “Didilă Gelu Întreprindere Familială”, situată în municipiul Giurgiu, Piața Gării, nr.3, județul Giurgiu.  Totodată, s-a stabilit faptul că Didilă Ciprian, în vederea promovării bijuteriilor din aur, utilizează profilul creat pe pagina de socializare Facebook, denumit „Maya Dav Gold”.
Afacerile cu aur ale familiei le-au mai fost confirmate celor de la DIICOT din declarațiile unui martor care a spus că Didilă Ciprian împreună cu concubina sa Manole Cristina Iulia și mama sa Didilă Ioana se deplasează pe teritoriul Turciei, de unde achiziţionează aur, respectiv cantităţi cuprinse între 1 şi 5 kg, pe care îl introduce în ţară fără a-l declara la vamă.

În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că de fapt polițistul Ștefan Adrian Donțu era de fapt ”sursa” clanului Didilă. Din punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică, conform convorbirilor telefonice purtate de numita Manole Cristina Iulia, a rezultat faptul că la momentul audierii sale, lucrătorul de poliție de frontieră Donțu a consemnat în fals în cuprinsul actului aspecte nereale, pretins declarate de făptuitoare, în scopul îngreunării stabilirii adevărului și tragerii la răspundere penală a acesteia. Totodată, acesta i-a comunicat telefonic numitei Manole Cristina Iulia faptul că dosarul urmează să fie preluat de organele de cercetare penală din municipiul București, divulgând astfel informații nedestinate publicității.

”Având în vedere că subinspectorul de poliție Donțu Adrian-Ștefan a aflat de la șeful său ierarhic, comisarul șef de poliție FILIMON Costel, faptul că dosarul penal va fi preluat de structurile de combatere a criminalității organizate, a cerut relații privitor la acest dosar șefului Serviciului de Combatere a Criminalității Organiate Giurgiu, afirmând că va soluționa el dosarul penal întocmit. Aceste fapte sunt certificate de procesul verbal întocmit la data de 11.07.2019 de către organele de cercetare penală, cât și de convorbirea din data de 30.09.2019, la ora 14:19:57, când numitul DONȚU Adrian Ștefan, (…)  îl contacteză pe MALCIU Ionuț Cosmin .  Anterior convorbirii purtate cu șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organiate Giurgiu, întrucât subinspectorul de poliție Donțu Adrian Ștefan, cunoștea faptul că dosarul penal va fi declinat către structurile de combatere a criminalității organizate, acesta i-a comunicat numitei Manole Cristina Iulia aceste date nedestinate publicității. În susținerea acestui fapt este discuția din data de 05.09.2019, de la ora 16:35:36, când numitul DONȚU Adrian Ștefan, (…), este contactat de către numita MANOLE Cristina Iulia, (…)e: Totodată prin convorbirea din data de 25.07.2019, la ora 17:51:51, numita MANOLE Cristina Iulia,  apelează pe numitul DONȚU ADRIAN ȘTEFAN”, arată procurorii DIICOT. 

 

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *