13 membri ai Clanului Vancică în frunte cu Niță Cami zis ”Fane Vancică” au fost arestați preventiv de Tribunalul București, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru contrabandă cu țigări, activitate desfășurată în Sectorul 4 din București
Înainte de a fi reținuți și propuși spre arestare membrii Clanului Vancică au fost monitorizați timp de doi ani de zile procurorii DIICOT. În timpul investigației anchetattorii au descoperit faptul că o parte din țigările fără marcaj fiscal comercializate de membrii grupării infracționale provin din Republica Moldova, fiind introduse nelegal pe teritoriul României de șoferii unor autocare care efectuează curse regulate pe ruta Chișinău – București Filaret, aceștia fiind identificați de anchetatori, urmare a probelor administrate în cauză, ca fiind GRATI MIHAIL (conducătorul autocarului cu nr. de înmatriculare B-888-TSA), ŢURCAN VEACESLAV (conducătorul autocarului marca Setra cu nr. de înmatriculare GLA 888), COLŢUN OLEG (conducătorul autocarului cu nr. de înmatriculare B-888-TSA) şi IAZ IGOR (conducătorul autocarului cu nr. de înmatriculare ARW020).
Unul dintre cetățenii moldoveni, Igor Iaz a recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina sa, declarând în fața procurorilor DIICOT că, ”de comun acord cu inculpatul Stancu Daniel a hotărât să aducă în România țigări din Moldova, pe care el să le treacă vama”. Stancu era punctul de legătură între moldoveni și Clanul Vancică.
În concret, Igor Iaz a spus că a început să cumpăre țigări din Chișinău, iar la trecerea vămii cu România, la Albița, împărțea țigările pasagerilor din microbuz, câte 2 pachete, pe care le recupera după ce trecea vama, La destinație, în București, strângea țigările la apartamentul unde locuia cu chirie pe strada Șerban Vodă și la ceva timp, respectiv o lună, două, i le vindea inculpatului Stancu Daniel, cu prețuri între 50 și 70 de lei. La data de 30.03.2019 a fost depistat de organele de poliție și au fost descoperite țigările pe care le avea sub scaunul din dreapta față. În aceste împrejurări lucrătorii de poliție i-au comunicat că urmează să-i fie ridicate aceste bunuri iar Igor Iaz le-a sugerat „că ar fi bine să rezolvăm altcumva” .
Garsoniera și Amanetul
La momentul sesizării din oficiu procurorii DIICOT – Structura Centrală au reținut faptul că în Piaţa Reşiţa, sector 4 Bucureşti s-a conturat, încă din iunie 2018 un grup infracţional coordonat de fraţii Niţă Viorel zis „Pinocchio” şi Niţă Cami zis „Fane Vancică”, membri marcanţi ai clanului denumit generic „VANCICĂ”, având preocupări infracţionale pe linia comercializării de mari cantităţi de ţigări de contrabandă, mărfuri care trebuie plasate sub control vamal şi supuse astfel plăţii TVA-ului aferent şi a accizării, dar care nu sunt introduse de către membrii grupării în circuitul fiscal al României.
Comercializarea țigărilor de contrabandă se desfăşoară la două puncte de desfacere amplasate strategic pe cele două laturi ale pieţei.
Astfel, pe de o parte, numitul Niţă Viorel zis „Pinocchio” împreună cu soţia sa Niţă Petruţa Ionela coordonează activitatea infracţională de comercializare a ţigărilor de contrabandă ce se desfăşoară la „GARSONIERA” pe care aceştia o deţin la parterul blocului din str. Coştila nr. 4 (cu vedere spre Aleea Ucea), fiind sprijiniţi de Octavian Cătălin Panait, Popa Gheorghe Octavian şi Turcin Cornel, dar şi de alte persoane. Sarcinile acestora sunt foarte bine stabilite, în sensul că, în timp ce Popa se află în interiorul garsonierei şi vinde ţigări de contrabandă, Panait păstrează mereu contactul vizual cu el, iar în momentul în care în zonă îşi fac apariţia organele de poliţie, îl anunţă pentru a închide fereastra. La sfârşitul fiecărei zile, aceştia predau sumele de bani încasate din vânzarea ţigărilor de contrabandă numiților Niţă Viorel şi Niţă Petruţa Ionela.
Pe de altă parte, numitul Niţă Cami zis „Fane Vancică” împreună cu soţia sa Niţa Maria coordonează activitatea infracţională de comercializare a ţigărilor de contrabandă ce se desfăşoară cu sprijinul numiţilor Dumitrache Marian, Ştefan Doru, Măcină Florin, Honciuc Mirela, Dan Tudorel Gabriel, Dan Mihăiţă Costel, Vărzaru Cristian şi alte persoane, într-un spaţiu comercial aflat pe exteriorul complexului din Piaţa Reşiţa, orientat spre intersecţia străzilor Reşiţa cu Aleea Ucea, aici funcţionând aparent un „AMANET”.
Și la acest punct de desfacere sarcinile membrilor grupării sunt foarte bine stabilite, în sensul că, în timp ce una dintre persoanele menţionate mai sus se află în interiorul amanetului şi vinde ţigări de contrabandă pe fereastra uşii de acces în amanet, ceilalţi stau afară în stradă şi abordează potențialii clienți, pe care îi îndrumă să cumpere ţigări.
Totodată, cei aflaţi în afara amanetului asigură zona şi îl anunţă de fiecare dată (de cele mai multe ori prin intermediul unei staţii de emise recepţie) pe cel aflat în interior despre eventuala prezență în zonă a organelor de poliție.
În ceea ce priveşte rolurile de lideri ale numitului Niţă Cami şi al soţiei sale Niţă Maria, acestea sunt evidenţiate, spun procurorii DIICOT în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a acestora, prin prezenţa lor în mod constat la acest amanet, trasarea sarcinilor către membrii grupării şi încasarea, la sfârşitul zilei, a sumelor de bani provenite din vânzarea ţigărilor. În funcţie de contribuţia fiecăruia, numiții Niţă Cami sau Niţă Maria stabilesc retribuția cuvenită membrilor grupării, raportat la munca prestată în ziua respectivă.
Liderii grupului infracţional ar fi sprijiniţi în activitatea infracţională de către Vlad Mariana, fiul acesteia pe nume Patacă Virgil Alin, Iordache Iulian George şi Cheslereanu Tuliu, în sensul că aceştia le depozitează ţigările de contrabandă în locuinţele lor, aflate în apropierea Pieţei Reşiţa, pentru a facilita alimentările rapide ale celor două „puncte de desfacere” și pentru a evita, în acest mod, depistările în trafic de către organele de poliţie.
8.000 de lei pe zi timp de doi ani
Mai mult, numiții Niţă Petruţa Ionela şi Niţă Cami, profitând de situaţia financiară precară a persoanelor pe care le găsesc în zona Pieţei Reșița, le folosesc pe acestea la transportul ţigărilor de contrabandă către punctele de desfacere, fiind identificaţi în acest sens Munteanu Mirela, Georgescu Vasilica şi Bolog Niculae (ultimii doi desfășurând inclusiv activități de supraveghere la spațiul în care Iordache Iulian George comercializează țigări de contrabandă)
Activitatea de comercializare a țigaretelor se desfășoară după un program riguros, începând cu ora 08:00 și până în jurul orei 19:00, existând o medie de aproximativ 200 de clienți pe zi.
”La sfârșitul zilei toate sumele de bani provenite din vânzarea țigărilor sunt remise unuia dintre cei trei coordonatori ai activității infracționale, aceștia realizând atât plata distribuitorilor, cât și a „angajaților”. Pentru a securiza activitatea desfășurată, discuțiile telefonice clasice între membrii grupării infracționale sunt extrem de rare și purtate într-un limbaj codificat, majoritatea apelurilor fiind inițiate prin intermediul aplicațiilor faceebook sau whatsapp, fiind de notorietate, în mediul infracțional, că acestea nu pot fi interceptate. În același scop, numiții Niți Cami și Niță Maria recurg la apeluri efectuate de pe telefoanele mobile ale propriilor copii, instruiți să acționeze în astfel de situații și implicați uneori în activitatea ilicită a părinților lor (permiterea accesului, în imobilul în care sunt depozitate țigările de contrabandă, a persoanelor însărcinate cu aprovizionarea cu țigări a „amanetului”, colectarea la finalul zilei a sumelor de bani obținute din vânzarea țigărilor).
Urmare a probelor administrate în cauză a rezultat că suma zilnică provenită din desfășurarea activității infracționale este de aproximativ 8.000 de lei”, se mai arată în referatul procurorilor DIICOT.