Fostul șef al Serviciului de Informații Externe, gen (r) Silviu Predoiu comentează în termeni foarte duri propunerea președintelui Partidului Mișcarea Populară (PMP) ca România să se transforme într-o monarhie constituțională.
”Domnul Cristian Diaconescu, președintele P.M.P. ne anunță că ia în serios posibilitatea revenirii României la statutul de monarhie constituțională și, prin urmare, va promova cu hotărâre o modificare a constituției în acest sens. Toate bune și frumoase, libertate de exprimare este, dreptul la opinie este, accesul la mijloace de comunicare idem, ce sa mai vorbim, suntem o adevărată democrație. Am însă niste întrebări. Și apoi și o observație.
Întrebările: Cand a înțeles domnul Cristian Diaconescu, fost consilier prezidențial și șef al Cancelariei Prezidențiale în mandatul președintelui Traian Băsescu, că răspunsul la problemele Romaniei îl reprezintă revenirea la monarhie? In timpul mandatului? I-a împărtășit și președintelui Basescu preocuparea sa și disconfortul de a servi o instituție aflată in radicala opoziție cu propriile credințe și valori?
Observația: Este evident că lucrurile nu merg spre bine in țara noastră și la fel de evident este că, de ceva vreme, președintele Iohannis este o parte importantă a problemei și nicidecum a soluției. Dar asta nu înseamnă că problema o reprezintă Republica si poate nici instituția prezidențială ci doar alegerile pe care noi, liberi și nesiliți de nimeni, le-am făcut, punând de ceva vreme în fotoliul prezidențial (dar si in fotoliille parlamentare) persoane nepotrivite”, spune Silviu Predoiu într-un punct de vedere postat pe rețelele de socializare.
Predoiu vorbește și despre lipsa de repere a clasei politice, în afara propriilor interese.
”P.S. Mărturisesc ca nu reușesc sa înțeleg argumentele dlui Diaconescu “Argumentele nu sunt de politicianism ieftin, ci tehnice. O monarhie constituțională poate asigura un parlament puternic, care poate sprijini un guvern cu atribuțiuni semnificative. Din această perspectivă, pot da foarte ușor exemplul Marii Britanii, Belgia sau Olanda, care pot funcționa cât se poate de bine monarhie și parlament, dar cu guverne făcute cu întârziere.” Dacă astea sunt argumentele “tehnice” ale președintelui PMP, ce facem cu celelalte exemple, gen Germania, care încă negociază formarea guvernului la 2 luni după alegeri, Grecia, Italia, care au avut numeroase crize guvernamentale în ultimii 10 ani și unde totuși, niciun fost consilier prezidențial nu a făcut apel la revenirea la monarhie? Oare funcționarea statului depinde de monarhie sau de responsabilitatea politicienilor? De ce ținem noi să fim întotdeauna originali? Poate pentru că, făcând într-una compromisuri cu propriile principii și valori, trecând de la stânga la dreapta si înapoi, făcând alianțe “pentru binele României” cu cel care până mai ieri era “dusmanul”, politicianul de azi nu doar că nu mai are niciun reper în afara de propriul interes, dar nu mai are nici simțul ridicolului. Căci ce poate fi mai ridicol decât faptul că partidul inventat de Traian Băsescu și Elena Udrea devine unul monarhist”, concluzionează Silviu Predoiu.