Șeful Serviciului de Protecție Internă Suceava, pus în libertate de Curtea Supremă fără nicio măsură preventivă | News Online

florin timu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri, 2 aprilie să îl pună în libertate pe colonelul Florin Timu (foto, sursa Monitorul de Suceava), șefu Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, anchetat de DNA pentru corupție în scandalul fraudelor cu permise auto de la Suceava.

”Respinge excepția de necompetență materială a Curții de Apel București, Secția I Penală invocată de inculpatul Obreja Radu-Ionuţ, prin apărător ales. II. Admite contestaţiile formulate de contestatorii inculpaţi Timu Florin Constantin şi Obreja Radu Ionuţ împotriva încheierii din data de 29 martie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală. Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, din Dosarul nr.118/P/2020 de prelungire a duratei măsurii de arest preventiv a inculpaţilor colonel Timu Florin-Constantin, arestat preventiv în baza M.A.P. nr.66/U.P./4.III.2021, emis de Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti – Secţia I-a penală, în Dosarul nr.6437/3/2021, şi comisar-şef Obreja Radu-Ionuţ, arestat preventiv în baza M.A.P. nr.67/U.P./4.III.2021, emis de Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti – Secţia I-a penală, în Dosarul nr.6437/3/2021. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpa?ilor Timu Florin-Constantin ?i Obreja Radu-Ionuţ la data expirării măsurii preventive dispusă prin încheierea din camera de consiliu din data de 04 martie 2021 în dosarul nr.6437/3/2021 pronun?ată de judecătorul de drepturi ?i libertă?i de la Tribunalul București, Secția I penală, respectiv la data de 03.04.2021. Cheltuielile judiciare ocazionate cu judecarea prezentei cauze rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 02 aprilie 2021”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Interesant este că Instanța Supremă a decis să nu ia niciun fel de măsură preventivă față de Florin Timu, ceea ce poate însemna că dosarul în care acesta este anchetat de procurorii militari ai DNA are slăbiciuni majore în ceea ce privește probatoriul.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari anunțau că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a lui TIMU FLORIN CONSTANTIN, colonel, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne), pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale)

”În scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală. De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală”, susțin procurorii DNA.

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *