Un Raport de control, deținut de newsonline.ro, întocmit de Departamentul de Control, Etică și Conformitate din cadrul Electrica după verificări făcute la Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud arată posibile nereguli majore în activitatea SDEE Transilvania condusă de Sinan Mustafa.
UPDATE După publicarea articolului, directorul Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvnia Sud de la momentul controlului, Sinan Mustfafa a transmis luni, 17 mai, aproape de miezul nopții, un drept la replică pe care newsonline.ro îl publică integral:
Domnule Cristi Ciuperca,
Așa cum v-am informat si in discuția noastră telefonica, articolul “Scandal cu angajări fictive la Electrica-SDEE Transilvania SUD” apărut in publicația dvs. online newsonline.ro îmi aduce semnificative prejudicii reputațiunile. In consecința, va transmit următorul drept la replica pe care va rog sa îl publicați integral si rapid :
“Am constatat cu regret ca autorul articolului nu a acționat deontologic, ignorând solicitarea unui punct de vedere societății la care lucrez sau mie ca persoana vizata, deși datele noastre de contact sunt publice.
Având in vedere ca Electrica SA este o companie listata, apreciez ca lansarea publica de informații denigratoare si calomnioase ca fiind un fapt grav, de natura sa prejudicieze inclusiv interesele a mii de acționari.
Raportul de control la care faceți referire si de care spuneți ca ar fi ajuns la dvs “pe surse” NU exista in realitate. Daca ar exista in forma finala ar fi trebuit sa îmi fie prezentat, iar conducerea societății ar fi trebuit sa îl adopte. Mai mult decât atât, faptele si acuzele formulate de dvs sunt false fiind prezentate cu o tenta calomnioasa.
De altfel, pe parcursul desfășurării activității mele in calitate de director general la Societatea de Distribuție a Energie Electrice Transilvania Sud SA am avut mai mult de 25 de misiuni audit intern si rapoarte de control, toate finalizate cu succes pentru mine. Acest număr mare de controale mă face, probabil, una dintre cele mai controlate persoane din Romania;
Va asigur ca voi continua sa îmi desfășor activitatea cu responsabilitate, profesionalism si integritate, fără a mă lasă perturbat de vreo acțiune de intimidare.”
In cazul nepublicării integrare a acestui drept la replica, va informez ca nu voi ezita sa folosesc căile legale pentru protejarea reputației mele.
Sinan Mustafa
17.05.2021
…………………………………
Pe lângă problemele în contractele de achiziții, membrii echipei de control din cadrul Departamentului de Etică au descoperit posibile angajări fictive în cadrul SDEE Transilvania.
Principalul nume aflat în Raportul de control este cel al lui Gabriel Dumitrașcu care a activat ca și consilier/consultant al lui Sinan Mustafa.
Doar că în privința lui Dumitrașcu membrii echipei de control arată în Raportul deținut de newsonline.ro că ”se conturează suspiciunea rezonabilă că sesizările referitoare la domnul Gabriel Dumitrașcu să fie veridice în ceea ce privește lipsa prezenței acestuia la locul de muncă, iar situația reclamată la adresa acestuia, ca ”angajat fictiv”, din perspectiva celor constatate, este percepută ca fiind reală.
Înainte de a active în cadrul Electrica la SDEE Transilvnia Sud, Gabriel Dumitrașcu a deținut poziții importante în statul roman: a fost Director al Departamentului Energie din ministerul de resort, fost administrator RADET, fost membru în Consiliul de Administrație al Rompetrol, fost administrator special al Hidroelectrica.
În ceea ce privește activitatea de la SDEE Transilvania Sud, în Raportul de control mai sunt menționate următoarele aspecte: ”În data de 21.04.2020, deși ziua respectivă a fost liberă pentru toți salariații societății, stabilită astfel prin Contractul Colectiv de Muncă, domnul Gabriel Dumitrașcu a semnat foaia de pontaj/prezență. Din verificările efectuate privind prezența domnului Gabriel Dumitrașcu la punctul de lucru al SDEE Transilvnia Sud din București (…) prin adresarea de întrebări unor persoane care ar fi putut oferi clarificări în acest sens, rezultă că salariatul în cauză nu a fost văzut în sediul ELSA în perioada februarie – noiembrie 2020”.
Gabriel Dumitrașcu: Directorul Electrica mi-a cerut informații despre directorul SDEE Transilvania
Newsonline.ro a solicitat punctul de vedere al lui Gabriel Dumitrașcu în raport de acuzațiile care i se aduc în documentul de control întocmit de Departamentul de Etică.
Dumitrașcu spune că raportul de control ar fi o formă de presiune și intimidare la adresa după ce a reclamat mai multe probleme în cadrul Electrica.
Redăm integral poziția transmisă către redacția newsonline.ro de Gabriel Dumitrașcu:
Afirmația de “angajat fictiv” care “nu a fost văzut niciodată în perioada februarie-noiembrie 2020” este mincinoasă și poate fi combătută consultând imaginile video de la ședințele săptămânale de management ținute la sediul din Brașov al SDEE Transilvania Sud, unde apar în imagini alături de cel puțin 30 de directori și angajați ai societății. Pentru perioada de după declararea stării de urgență am fost în telemuncă, dar se puteau verifica conectările la ședința prin conexiune telefonică de pe numărul personal.
De asemenea, puteau fi consultate procesele verbale ale ședințelor săptămânale de CTE și s-ar fi constatat prezența și participarea activă.
Nu am primit echipament IT. Am pus la dispoziție echipament IT personal pentru a avea acces la sistemul informatic intern și am fost refuzat de specialiștii societății din motive de securitate a rețelei.
Ca urmare, am folosit echipamentul personal și adresa personală de e-mail pentru comunicare, precum și grupul de WhatsApp și telefonul.
În perioada februarie 2020 și până la cererea de încetare a raporturilor de muncă din aprilie 2021, am fost angajatul SDEE Transilvania Sud și nu al Electrica. Prin urmare, legal, doar SDEE Transilvania Sud avea calitatea legală de a întreprinde un control asupra activității mele.
Până la demisie nu mi-au fost comunicate concluzii sau acuzații ale vreunui control pe care să le pot combate intern. Din verificările efectuate, până la data demisiei, nu exista un raport de control efectuat legal și aprobat de organele statutare ale SDEE Transilvania Sud.
Dacă existau indicii sau îndoieli era corect și legal să se întreprindă o cercetare disciplinară asupra activității mele, așa cum prevede Codul muncii și nu un act de control.
În luna martie 2020 am fost invitat la biroul din București al directorului general Electrica unde am purtat o discuție timp de o oră. În cadrul discuției mi-a fost sugerat de către directorul general Electrica să “lucrăm mai strâns împreuna” și să-i ofer informații despre pozițiile directorului general Transilvania Sud. Refuzul meu de “colaborare” nu a fost bine primit. Nici atunci nu am fost văzut de “nimeni”?
Așa zisul act de control pare să fi fost conceput ca o contramăsură la punctele mele de vedere profesionale și critice la adresa mai multor decizii ale conducerii Electrica cu impact major asupra societăților de distribuție din grup.
Apariția acestui așa zis raport, acum, vine ca un act de forță și intimidare, după ce ulterior demisiei am semnalat angajări masive de ofițeri rezerviști care au aparținut structurilor de forță ale statului și după ce am demascat incompatibilitatea unor administratori Electrica cu funcția deținută și prin urmare încasarea(plata) unor indemnizații necuvenite de sute de mii de euro. Faptul că documentez și alte abuzuri și ilegalitati comise a alertat conducerea Electrica.