Tentativa președintelui – director general al SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi – fost ministru de Finanțe în perioada Băsescu, de a obține controlul total al SIF Oltenia a generat o replică interesantă din partea conducerii oltenilor, în frunte cu președintele Tudor Ciurezu (foto) care a descoperit o serie de circuite dubioase în ”ograda” celor de la SIF Banat
În ceea ce privește miza războiului, SIF Oltenia este una dintre cele mai ofertante societăți financiare – cu bani băgați în acțiuni lichide, entitatea deținând, printre altele o cotă importantă de acțiuni la Banca Transilvania, aproape 5%, dar și la BRD, Transgaz, Romgaz. Conform datelor deținute de NewsOnline dacă Bogdan Drăgoi ar obține controlul total al SIF Oltenia ar obține accesul la active de 500 de milioane de euro.
Astfel, conform Raportului Curent întocmit de președintele SIF Banat, Bogdan Drăgoi și postat pe site-ul Bursei de Valori București, SIF Oltenia prin Tudor Ciurezu și alți câțiva acționari ai SIF Banat dar din cercul celor de la SIF Oltenia, cum ar fi SC Flaros sau Anina Radu, au cerut suplimentarea ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor SIF Banat, programată pentru 10 și 11 martie.
În mod concret, cei de la SIF Oltenia solicită ”aprobarea reducerii capitalului social al SIF Banat prin anularea unui număr de 72.842.636 de acțiuni” deținute de SIF Muntenia și vehiculele Opus Chartered Issuances Luxemburg, Romanian Strategy Fund AA/Vaduz și suspendarea dreptului de vot pentru SIF Muntenia și cele trei vehicule până la înregistrarea reducerii capitalului social.
SIF Oltenia arată în motivarea cererii că deținerile SIF Muntenia și a celorlalte vehicule la capitalul social al SIF Banat Crișana încalcă prevederile Legii 31/1990 care reglementează activiatea societăților comerciale care arată că ”unei societăți i se permite să dobândească propriile acțiuni fie direct fie prin intermediul unei alte persoane” doar în anumite condiții pe care SIF Banat nu le-a respectat.
Un exemplu concret oferit în motivare este că nu a existat nicio hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor SIF Banat Crișana care să autorizeze SAI Muntenia (persoană juridică deținută în proporție de 99,98% de către SIF Banat Crișana) să cumpere acțiuni la SIF Banat Crișana.
SAI Muntenia este societatea care administrează SIF Muntenia, ceea ce înseamnă că acest din urmă SIF este controlat de SIF Banat. SIF Muntenia împreună cu SIF Banat dețin 100 la sută din Romanian Strategy Fund AA/Vaduz care deține 21.273. 170 acțiuni la SIF Banat Crișana.
La rândul ei, SIF Muntenia a investit aproape 17 milioane de euro, în doi ani de zile, în obligațiuni emise de un alt vehicul, Opus Chartered Issuances care deține 25.821.290 de acțiuni la SIF Banat.
”Înainte de aceste vehicule financiare acționare la SIF Banat Crișana erau niște societăți offshore controlate de Drăgoi&co. Entitățile offshore au vândut către vehiculele financiare care aveau bani fix de la SIF Banat. Cam așa se arată a fi circuitul financiar”, au explicat surse din piață pentru NewsOnline.