Sentință spectaculoasă la Curtea de Apel București într-unul din zecile de procese dintre asocierea de firme care a câștigat contractul pentru execuția obiectivului ”Podul de la Brăila” (foto hotnews.ro) și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), autoritatea contractantă din această speță.
Astfel, conform datelor deținute de newsonline.ro, judecătorii de la Curtea de Apel au admis apelul Asocierii de firme Webuild (ex Astaldi) – Ihi Infrastructure Systems Co. Ltd și au schimbat în totalitate o deciziei a Tribunalului București de anul trecut, stabilind că asocierea de firme care construiește podul este îndreptățită să beneficieze de o extensie a perioade de execuție a obiectivului de 193 de zile.
Mai mult, CNAIR este obligată prin decizia definitivă a Curții de Apel București și la plata unor despăgubiri reprezentând pierderile și profitul nerealizat de asocierea de firme în urma întârzierilor lucrărilor din motive care nu țin de constructor.
”Admite în parte cererea expertului contabil de majorare a onorariului de expert. Majorează onorariul expertului contabil de la 4.000 lei la 8.000 lei. Respinge apelul declarat împotriva încheierii de şedinţă pronunţate la data de 26.11.2020, ca nefondat. Admite apelul declarat împotriva sentinţei civile nr. 150/26.01.2021. Schimbă în tot sentinţa civilă atacată. Admite cererea de chemare în judecată. Constată că reclamanta este îndreptăţită să beneficieze de o extensie a perioadei de execuţie de 193 de zile. Obligă pârâta (CNAIR n.r.) la plata către reclamantă a sumei de 28.808.369,4 lei, reprezentând valoarea pierderilor şi a profitului nerealizat. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 576.167,4 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată – taxă judiciară de timbru – efectuate în primă instanţă. Obligă intimata (CNAIR n.r.) la plata către apelantă a sumei de 296.092 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 288.083,7 lei – taxă judiciară de timbru, 8.300 lei – onorariu expert în construcţii şi 8.000 lei – onorariu expert contabil. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15.11.2022”, se arată în decizia Curții de Apel București.
La un simplu calcul, despăgubirile pe care trebuie să le plătească CNAIR, cu tot cu cheltuielile de judecată, sunt puțin peste 6 milioane de euro.
Verdictul Curții de Apel București a venit după ce, conform documentelor deținute de newsonline.ro, această instanță a dispus încă de la primul termen, care s-a derulat pe 14 iulie 2021, administrarea a două expertize pentru a lămuri divergențele dintre Asocierea de firme Webuild (ex Astaldi) – Ihi Infrastructure și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Astfel, conform documentelor deținute de newsonline.ro, s-a administrat o expertiză tehnică în specialitatea drumuri și poduri, care a avut două obiective:
1. Să se stabilească efectul pe care evenimentul de risc invocat de apelantă, respectiv lipsa vizei verificatorilor autorizaţi pentru detaliile de execuţie, l-a avut asupra drumului critic, raportat la datele de începere şi finalizare ale activităţilor, progresul şi succesiunea lucrărilor executate, astfel cum au fost programate de apelantă.
2. Să se stabilească raportat la activităţile din programul de execuţie al antreprenorului, care este numărul de zile de întârziere în execuţia lucrărilor aferente podului suspendat, cauzate de evenimentul de risc invocat de apelantă.
De asemenea, în acest dosar s-a mai efectuat și o expertiză contabilă care a avut un singur obiectiv:
- Să se stabilească, prin raportare la documentele contabile depuse la dosar şi la numărul de zile de întârziere indicat în expertiza tehnică specialitatea drumuri şi poduri, valoarea costurilor suplimentare suportate de către apelantă, generate de pretinsa neexecutare de către intimată a obligaţiilor sale privind verificarea documentelor de proiectare, respectiv contractarea cu întârziere a verificatorilor autorizaţi pentru verificarea proiectului tehnic de execuţie, indicându-se în mod distinct cuantumul cheltuielilor indirecte şi cel al profitului nerealizat.
Din informațiile newsonline.ro, Curtea de Apel București nu și-a motivat încă hotărârea pronunțată pe 15 noiembrie dar, având în vedere verdictul final pronunțat prin care a dat dreptate Asocierii de firme Webuild(ex Astaldi) – Ihi Infrastructure, este clar că cele două expertize dispuse în dosar au fost favorabile firmelor care construiesc Podul de la Brăila.
NewsOnline.ro va reveni asupra subiectului în momentul în care hotărârea Curții de Apel București va fi motivată și redactată.