Tribunalul Giurgiu a redeschis recent un dosar penal în care sunt vizați pentru fapte de corupție mai mulți foști angajați ai unui mare lanț de magazine de retail prezent în toată țara. Aceștia sunt suspectați de fapte de corupție.
Dosarul penal a fost înregistrat inițial la Direcția Națională Anticorupție care, pe 27 iunie 2020, l-a declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, acuzațiile din dosar fiind de constituire de grup infracțional organizat, luare de mită în mediul privat și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din informațiile newsonline.ro plângerea penală a fost făcută chiar de conducerea marelui lanț de magazine de retail care și-a prins angajații primind șpagă, după ce a angajat în acest sens o firmă de detectivi particulari.
La Giurgiu, procurorii de la parchetul tribunalului au clasat dosarul de două ori fără să facă cercetări pentru a lămuri aspectele sesizate în plângerea penală. Acum, dosarul a fost redeschis de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalului Giurgiu, decizia acestuia fiind validată de judecătorul de la Tribunalul Giurgiu.
Foștii angajați ai lanțului de magazine de retail, reclamați la parchet, care au fost dați afară între timp, aveau obligaţia, conform fişei postului, să verifice şi să asigure conformitatea produselor preluate de la furnizori, pentru a fi livrate în magazinele lanțului, conform standardelor de calitate ale acestei societăţi. Contra unor sume de bani primite de la furnizori, aceștia acceptau să introducă la vânzare în lanțul de magazine de retail produse de proastă calitate.
”Înţelegerea infracţională constă în pretinderea şi acceptarea unor sume de bani şi produse de la furnizorii (…) pentru preluarea de la aceştia şi a produselor neconforme cu standardele de calitate. De asemenea, petenta mai arată că existenţa unei astfel de înţelegeri rezultă din perioada mare de timp în care au fost derulate activităţile infracţionale şi din repetitivitatea actelor materiale coroborate cu modalitatea de săvârşire a acestora, respectiv modul conspirativ de comunicare dintre angajaţi şi furnizori/reprezentanţii acestora, întrucât sumele de bani şi produsele oferite care reprezentau mita se primeau în zonele nesupravegheate video”, se arată în plângerea penală depusă de conducerea lanțului de magazine de retail, conform documentelor deținute de NewsOnline.ro
”Reprezentanţii S.C. ##### ### #### S.R.L. au efectuat verificări prin intermediul SVC – #### ########### ######## S.R.L. #########, societate specializată în activităţi de investigaţie şi protecţie. Rezultatele activităţilor de verificare efectuate în perioada mai iunie 2018, de către această societate, au arătat că angajaţii menţionaţi nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu privire la preluarea de la furnizori a produselor neconforme cu standardele de calitate ale (…), sens în care au permis preluarea în depozit şi livrarea către / magazine a unor mărfuri neconforme, fapte care au cauzat prejudicii materiale şi de imagine. De asemenea, activitatea s-a realizat în raport de interesele a două categorii: pe de-o parte angajaţii din cadrul depozitului (…), care urmăreau obţinerea de venituri constante din încălcarea îndatoririlor de serviciu cu privire la calitatea mărfurilor, iar pe de altă parte furnizorii, care urmăreau să obţină profit din comercializarea produselor neconforme sau în cantităţi mai mari decât solicitările magazinelor. Împărţirea mitei se efectua de regulă la sfârşitul programului de lucru, în locuri nesupravegheate sau care nu erau expuse privirilor unor potenţiali martori. Angajaţi S.C. ##### ### #### SRL au perceput astfel de foloase necuvenite cu o frecvenţă zilnică şi de la fiecare furnizor. Având în vedere rezultatele investigaţiilor detectivilor particulari s-a procedat la declanşarea unei cercetări disciplinare, în urma căreia au fost emise decizii prin care funcţionarii corupţi au fost concediaţi”, se arată în hotărârea Tribunalului Giurgiu de redeschidere a anchetei penale, document deținut de newsonline.ro
Șpăgile primite de angajații lanțului de retail de la furnizorii care doreau să introducă la vânzare produse de proastă calitate nu erau deloc mici, putând să ajungă chiar și la 5.000 de euro de la un singur furnizor de produse de proastă calitate.
Acest lucru rezultă din declarația dată în timpul anchetei disciplinare de unul din angajații lanțului de magazine prinși că primeau mită, angajat care a recunoscut problemele.
”Acesta a precizat că fostul manager sortimente legume-fructe (şef control calitate), ####### #### ######, ar fi primit cu titlu de mită, în luna august 2016, suma de 2.000 euro de la (…), reprezentantul legal al (…), iar de la un alt furnizor (fără a se preciza perioada) … ar fi primit suma de 3.000 euro, în ambele situaţii pentru favorizarea societăţilor la recepţia calitativă a mărfurilor. Totodată, din declaraţia angajatului rezultă că ####### #### ###### ar fi primit cu titlu de mită, în data de 05.06.2018, suma de 5.000 euro de la furnizorul ####### #### ##### S.R.L. pentru favorizarea societăţii la recepţia calitativă a mărfurilor. Totodată, numitul (…)#### ###### a mai arătat că există şi alţi furnizori, respectiv: S.C. ###### ### S.R.L., S.C. ##### ##### SRL, S.C ##### ##### SRL, S.C ##### ############ SRL, S.C. ########### SRL, ######### PFA, S.C. ##### ### SRL, ###### ##### SRL, ##### ### ######## SRL, ###### #### ####### SRL, care au oferit sume de bani cuprinse între ## # ### lei pentru o livrare sau de la caz la caz, pe săptămână/ lună şi celorlalţi colegi ai săi, angajaţi în funcţia de responsabil calitate legume-fructe, respectiv numiţilor (…)-#### ########## #######, ###### ###### şi ##### ####### pentru ca aceştia, în perioada în care şi-au desfăşurat activitatea la S.C. ##### ### #### S.R.L. să favorizeze recepţia calitativă a mărfurilor în beneficiul furnizorilor”, se arată în încheierea Tribunalului Giurgiu de redeschidere a dosarului penal, document deținut de newsonline.ro
Ziceți frate numele magazinului să știe și prostimea, sa nu mai cumpere, să-i ocolească!