Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat un dosar penal spectaculos în care Compania Națională Loteria Română era urmărită penal din 2015 pentru ”desfășurarea fără licență sau autorizație de activități de activități din domeniul jocurilor de noroc” în perioada octombrie 2006 – 31 decembrie 2014. Prejudiciul reținut inițial de anchetatori depășea, din informațiile newsonline.ro, 100 de milioane de euro.
Din documentele deținute de newsonline.ro rezultă că Parchetul General a dispus pe 29 iulie a.c. o soluție de clasare față de toate persoanele fizice și juridice care erau urmărite penal în acest dosar. Astfel, în afară Loteria Română au mai primit clasare companiile Lotrom SA, Intralot SA, Integraed Loterry Systems and Services și Intracom Hellenic Telecommunications and Electronics Industry, toate acuzate inițial de complicitate la ”desfășurarea fără licență sau autorizație de activități de activități din domeniul jocurilor de noroc”.
Începând din 2016 în dosar erau urmăriți penal tot pentru complicitate la desfășurarea de jocuri de noroc fără autorizație și trei foști ai Loteriei Române, Gheorghe Benea, Dan Alexandru Ghiță (foto) și Mișu Adrian Manolache. Prin ordonanța din 29 iulie a Parchetului General s-a dispus clasare și față de aceștia, Ghiță și Manolache scăpând astfel de probleme. Primul dintre ei, Gheorghe Benea a decedat din ianuarie 2021 de COVID.

Miza dosarului penal a fost 6263 de aparate utilizate ca terminale de videoloterie (asta presupunând o funcționare centralizată) sau ca slot machine (aparate cu funcționare). În primul caz nu era nevoie de licență îar în al doilea caz ar fi fost necesară licențierea.
”Cercetările efectuate nu au condus la o concluzie fermă într-o direcție sau alta, existând date care susțin ambele variante”, se arată în ordonanța de clasare dată de Parchetul General în acest dosar. Practic părțile implicate au scăpat de acuzațiile aduse ca urmare a lipsei de claritate a prevederilor legale în vigoare.
În ceea ce privește asocierea inițială, conform datelor din dosarul penal, Intralot și Intracom au finanțat toate investițiile necesare implementării programului de videoloterie, Lotrom SA a livrat echipamentele necesare iar beneficiarul Loteria Română utilizează terminalele în unitățile proprii, colectează sumele încasate din exploatarea acestora și rambursează finanțarea în conformitate cu procentele stabilite în contract.