Curtea de Apel București a admis în decembrie anul trecut cererea Parchetului Curții de Apel București de redeschidere a unui dosar penal în care este vizat fostul ministru Elena Udrea și care a fost închis pe repede înainte de Parchetul Tribunalului București
Procurorul de ședință a susținut în instanță că ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Tribunalul București a fost infirmată întrucât urmărirea penală a fost efectuată de către un organ necompetent, având în vedere calitatea de avocat a Elenei Udrea, calitate care atrăgea competența minimală a Parchetului Curții de Apel București, unitate de parchet care a preluat între timp dosarul. De altfel, Judecătorul de cameră preliminară a arătat că, la dosarul cauzei, a fost atașat un extras de pe site-ul Baroului București, din data de 18 noiembrie 2019, din care rezultă calitatea de avocat a acesteia, cu mențiunea suspendării din profesie pentru neplata taxelor.
Apărătorul ales al Elenei Udrea, avocatul Veronel Rădulescu a susținut în instanță că întrucât confirmarea redeschiderii urmăririi penale reprezintă doar o chestiune strict procedurală, lasă soluţia la aprecierea Judecătorului de cameră preliminară, arătând că este justificată cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, ”cu mențiunea că, la acest moment procesual, nu se pot formula concluzii cu privire la fondul cauzei”.
”Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. În temeiul art.335 alin.4 şi alin.41 din Codul de procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr.1580/II-6/2019 din data de 18 noiembrie 2019 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi confirmă redeschiderea urmăririi penale, dispusă prin acea ordonanţă, în dosarul nr.2623/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, înregistrat ulterior, în urma declinării de competenţă, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, sub nr.535/P/2019.
În temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, a decis Curtea de Apel București.
Dosarul format inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul București avea la bază ”sesizarea A.N.A.F. – Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice – Direcţia Persoane Fizice cu Risc Fiscal privind săvârşirea de către numita UDREA ELENA-GABRIELA a infracțiunii de evaziune fiscală”, au precizat surse judiciare pentru NewsOnline.
Evaziunea fiscală reclamată de ANAF și care face obiectul dosarului constă, conform informațiilor NewsOnline, în faptul că ”în perioada 01 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2014, numita UDREA ELENA-GABRIELA a acumulat fonduri ale căror surse nu au fost dovedite şi de care nu s-a ţinut seama la verificarea fiscală asupra persoanei fizice, în valoare totală de 2.265.944 lei – pentru anul 2013 şi de 4.994.150 lei – pentru anul 2014, stabilindu-se o diferenţă de impozit pe profit cumulată în valoare de 77.753 lei, precum şi suma de 42.835 lei, constituind obligaţii fiscale accesorii pentru neplata la termenul de scadenţă a impozitului pe venit stabilit suplimentar, respectiv dobânzi și penalități”
Prin ordonanţa nr.2623/P/2018 din data de 07 iunie 2019, s-a dispus clasarea cauzei pentru evaziune fiscală, iar, împotriva acesteia, a formulat plângere A.N.A.F. – Direcţia Generală Juridică. Prin Ordonanţa nr.235/II-2/2019 din data de 06 august 2019 a prim-procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, s-a dispus, admiterea plângerii ANAF și infirmarea ordonanţei din data de 07 iunie 2019. Prin aceeaşi ordonanţă, din data de 06 august 2019, în considerarea calităţii de avocat a Elenei Udrea, s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, unde dosarul a fost înregistrat sub nr.535/P/2019.
În prezent, conform informațiilor NewsOnline, dosarul de evaziune se află în cercetare la Parchetul Curții de Apel București.