Direcția Națională Anticorupție a clasat partea de dosar penal în care omul de afaceri Gigi Becali și nepotul său, Vasile Geambazi erau urmăriți penal din noiembrie 2019 pentru spălare de bani în legătură cu modul în care au dobândit despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților(ANRP), se arată într-un răspuns primit de newsonline.ro de la DNA. (Foto sursa www.digisport.ro)
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019. Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave. Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri. Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, anunța Direcția Națională Anticorupție în noiembrie 2019.
Una din societățile comerciale menționate de DNA în comunicat prin care ar fi trecut banii obținuți de la ANRP era chiar echipa de fotbal din Berceni patronată de Gigi Becali, FCSB.
Acum, conform informațiilor comunicate de DNA în urma unei solicitări trimise de newsonline.ro, procurorii anticorupție le-au dat clasare lui Gigi Becali și Vasile Geambazi pe 24 iunie 2021, evaluatorul fiind trimis în judecată din noiembrie anul trecut.
”La data de 24 iunie 2021, cu privire la infracțiunile reținute în sarcina oamenilor de afaceri menționați în comunicatul https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9658 (procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza a II-a (“fapta (…) nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală. Din analiza aspectelor cercetate cu privire la infracțiunile pentru care s-a efectuat urmărirea penală, nu au rezultat probe suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că cei doi oameni de afaceri ar fi dobândit sau folosit despăgubirea supraevaluată fraudulos din dosarul A.N.R.P. cu vinovăția prevăzută de lege. Anterior, la data de 04 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a evaluatorului desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”, se precizează în răspunsul Direcției Naționale Anticorupție către newsonline.ro
Ce riscă Gigi Becali și Vasile Geambazi dacă evaluatorul va fi condamnat
La finalul anului trecut procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.
Surse judiciare au explicat pentru newsonline.ro că în cazul în care evaluatorul trimis în judecată va fi condamnat definitiv Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților se poate îndreptatea într-un proces civil împotriva lui Becali și Geambazi pentru recuperarea sumei obținute de cei doi prin supraevaluare.
Mai exact, tehnic vorbind, dacă evaluatorul va fi condamnat raportul de evaluare care a stabilit despăgubirile supraevaluate este anulat și se naste un drept de regres al ANRP pentru diferența de valoare dintre valoarea reală a terenului și cât au obținut cei doi prin supraevaluare, adică 184.819.120 lei.
”În cursul anului 2011, inculpatul, la data faptei evaluator desemnat de A.N.R.P., ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea Legii 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a Standardelor Internaționale de Evaluare, prin care un teren de 21,75 ha situat în județul Ilfov, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire, ar fi fost supraevaluat fraudulos cu suma de 184.819.120 lei. Ulterior, după emiterea la data de 27 iunie 2013 a deciziei de despăgubire, oamenii de afaceri precizați în comunicatul menționat mai sus, care au dobândit prin cesiuni succesive drepturile litigioase, au obținut un titlu de despăgubire pentru suma de 297.630.000 lei, care a fost achitată de Statul Român în perioada 2014-2018. Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 184.819.120 lei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile care aparțineau evaluatorului”, se precizează în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză (cu excepția celei ridicate în urma contestației formulate de unul din oamenii de afaceri la judecătorul de drepturi și libertăți) și restabilirea situației anterioare comiterii infracțiunii (desființarea totală a raportului de evaluare și a titlului de despăgubire, precum și confiscarea specială a sumei de 297.630.000 lei). Confiscarea specială va depinde însă de decizia judecătorilor care vor soluționa dosarul penal în care este judecat evaluatorul.
Bravo „justitiei din Romania. Bravo „procurorilor” din Romania. I-ati facut scapati si pe astia. La cat mai multe pensii speciale.