Procurorii DIICOT Ploiești fac la această oră 131 de percheziții în mai multe județe într-un dosar care vizează un grup infracțional organizat constituit de un cetățean străin de origine turcă, alături de mai mulți făptuitori de naționalitate română, care se ocupau cu în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia. Practic erau un fel de arme fantomă care chiar dacă erau găsite de autorități, din cauza lipsei marcajelor, nu puteau afla de unde provin.
În afară de liderul grupului infracțional mai sunt vizați Răzvan Bănică zis Pitbull, un interlop din anturajul celebrului Ghenosu din Dâmbovița, un alt interlop zis Țâru, fost membru al Clanului Sportivilor și Costel al lui Tinca, liderul unei grupări din Giulești.
De altfel, în București perchezițiile vizează clanurile Ștoacă, Gemeni și Sportivii și la Gardian, socrul manelistului Tzancă Uraganul.
PRINTRE CEI VIZAȚI DE PERCHEZIȚII ESTE ȘI GHEORGHE MUSTAȚĂ, LIDERUL GALERIEI FCSB. La aceeași adresă cu Mustață locuiește un apropiat de-al acestuia, Gherghe Florian Melti zis Bebică al lui Ștoacă, vizat și el în dosar.
CE SPUNE MUSTAȚĂ
”Au venit oamenii, au făcut percheziție, căutau arme și droguri. Au explicat despre ce este vorba. Acolo este și casa mea. Au intrat oamenii, au făcut percheziție, au făcut tot ce au vrut. Nu au găsit nimic. L-au luat pe ginerele meu la audieri. Care este problema? De ce mă bagi pe mine, să vii să mă denigrezi că am fost reținut, că sunt implicat, că am făcut nu știu ce? Aviz celor care s-au bucurat… Să se uite în sus! Nu a venit absolut nimeni la kine, eu sunt acasă, la apartament. Am ajuns dimineață acasă de la Craiova, dormeam, a sunat fata mea că au venit mascații la o percheziție. După care m-am trezit, m-am suit în mașină și m-am dus la fată acasă, pentru că trebuia să iau copilul de 6 ani de acolo. Oamenii au așteptat avocații ca să poată să facă percheziții. Nu au găsit absolut nimic. În casa pe care o am eu acolo stă băiatul meu. L-au luat pe ginerele meu la audieri dacă are legătură cu acel dosar de armament din urmă cu trei săptămâni, o lună… Nu am legătură, nu am nicio treabă, nu există nicio legătură cu mine sau cu ginerele meu. Copilul este sub ochii mei zi de zi, eu nu știu cu cine umblă sau ce face sau dacă are legătură cu anumite persoane de genul ăsta? Bag mâna în foc și pentru el. Treaba lui este să construiască blocuri, nu are nicio legatură cu asemenea lucruri de arme. Gata, s-au dus timpurile alea de acum 15-20 de ani! Nu mai merg”, a declarat Gigi Mustață în exclusivitate la FANATIK SUPERLIGA.
Citiți mai jos comunicatul DIICOT
La această oră, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, efectuează 131 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.
Din cercetările efectuate a reieșit că, în luna septembrie 2023, un făptuitor, cetățean străin de origine turcă, a inițiat și constituit împreună cu mai mulți făptuitori de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.
Acest tip de arme, cunoscute drept ”Ghost Guns” au drept destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european.
Probatoriul administrat până în prezent a reliefat că astfel de arme au fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute de către diverși intermediari către membrii unor grupuri infracționale sau persoane cunoscute cu comportament violent.
De la declanșarea cercetărilor și până la finele lunii octombrie 2024 au fost scoase din circuitul ilegal un număr de 47 de astfel de arme letale.
Sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.
Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate Direcției Investigații Criminale, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică Direcției de Ordine Publică, Direcției Poliției Rutiere, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Vâlcea, Vrancea, Brăila, Olt, Mehedinți, Galați, Gorj, Dolj, Covasna, Constanța, Călărași, Brașov, Bacău, Buzău și Argeș, luptătorilor SIAS și serviciilor acțiuni speciale și al jandarmilor din cadrul IGJR și structurilor subordonate.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.