Investigația Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) demarată în 2017 și care stă și la baza dosarului instrumentat de procurorii DNA, care verifică modul în care afaceriști și politicieni italieni au făcut trafic de influență în România în favoarea companiei Astaldi, este mult mai amplă și vizează și o serie de companii construcții spaniole și grecești care au lucrări în țara noastră printre care și Copisa, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline
Informațiile deținute de NewsOnline arată că sucursala din România a companiei spaniole de construcții Copisa Constructora Pirenacia SA a făcut, în urmă cu câteva luni, obiectul unei investigații a Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) de la noi, control făcut la solicitarea OLAF.
Subiectul investigației mari a OLAF raportat la compania spaniolă este reprezentat de suspciuni de fraudă și/sau activități ilegale în legătură cu mai multe licitații pentru construcții de drumuri de la noi printre care și licitația pentru Reabilitarea DN66 – Bumbești Jiu – Petroșani, lucrare cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Pentru acest contract Copisa a fost asociată cu o societate de construcții italiană reprezentată de Andrea Chirulli și firma Coremi Inter SA din Rovinari.
Potrivit surselor NewsOnline, investigatorii DLAF au verificat contractele și tranzacțiile între Copisa și o listă de alte societăți, în principal firmele de consultanță cu care sucursala de la București a societății spaniole a avut relații contractuale. Aceleași surse spun că asocierea dintre Copisa și Chirulli Andrea ar fi fost propusă de un consultant român al companiei spaniole, Marian Copilu. Acesta este un personaj controversat, condamnat cu suspendare pentru delapidarea unei societăți, aflat în anturajul patronului CFR Cluj, Neluțu Varga.
Investigatorii DLAF s-au arătat interesați în mod foarte concret de posibila existență a unor relații comerciale de orice fel între Copisa și firma belgiană Ensemble Internațional Consulting Group SPRL. Surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că societatea belgiană reprezintă subiect de interes pentru procurorii DNA în dosarul în care aceștia investighează mai mulți afaceriști italieni pentru trafic de influență de peste două milioane de euro în favoarea companiei Astaldi. În vizorul DNA sunt însă mai multe societăți din Belgia controlate de rețeaua de influență italiană din România.
Mai exact, Ensemble Internațional Consulting Group SPRL din Belgia este acționar în România la SC Team Delta Proiect SRL, firmă prin care italieni influenți își încasau ”comisioanele” pe care le percepeau de la companiile de construcții pentru a-și trafic influența pe lângă oficiali ai statului român. Cel mai important politician și afacerist italian pus sub acuzare este Mario La Sala. Perioada investigată de procurorii DNA este cea a Guvernului USL când premier era Victor Ponta iar ministru al Transporturilor actualul membru ALDE, Ovidiu Silaghi. Între La Sala și Silaghi existau legături directe, italianul vizitând județul Satu Mare, din partea căruia Silaghi era parlamentar, și participând la emisiuni la televiziuni locale împreună cu fostul ministru.
Pe de altă parte, surse din mediul de afaceri spun că Mario La Sala ar fi fost consilier al fostului europarlamentar italian Giovanni La Via care a fost în Parlamentul European din partea Partidului Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.
”Banii intrau în Team Delta de unde plecau Belgia către firma Ensemble. Dar au fost sume de bani care s-au plătit direct către firme din Belgia, fără să mai treacă prin firma de la noi”, au declarat pentru NewsOnline surse judiciare.
sursa foto www.economiadigital.es