Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au închis acum câteva zile, adică în septembrie 2024, un dosar penal deschis acum zece ani, adică în 2014, dosar în care făceau cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani în legătură cu modul în care s-au realizat reabilitările la câteva blocuri din zona Unirii din București.
Cel mai celebru ”suspect” în acest dosar, față de care procurorii începuseră urmărirea penală pentru evaziune fiscală și spălare era chiar cel care deține blocurile, omul de afaceri Mohamad Murad, cunoscut pentru afacerile sale din turism dar și pentru implicarea politică în AUR și pentru relațiile sale politice apropiate cu lideri importanți.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-au grăbit atât de tare să instrumenteze acest dosar încât răspunderea inculpaților pentru faptele penale de care erau acuzați s-a prescris. În aceste condiții, ultimul procuror căruia i-a fost repartizat acest dosar, a dispus acum câteva zile, clasarea dosarului față de Mohamad Murad și toți ceilalți suspecți și inculpați din dosar.
În esență, acuzațiile aduse lui Murad vizau faptul că în perioada martie 2012 – decembrie 2013 a dispus înregistrarea în contabilitatea firmei SC Triumf Construct SA, pe care o controla la acel moment ca acționar majoritar și administrator, al unor achiziții fictive în valoare de 7.461.061 lei de la o altă societate comercială pentru a-și diminua baza impozabilă.
Ceilalți suspecți și inculpați care au primit clasare în acest dosar sunt apropiați ai lui Mohamad Murad, afaceriști sau angajați ai săi, cum ar fi contabila sa.
Cum procurorii de la Parchetul Tribunalului București au decis să mențină sechestrul pus în acest dosar rămâne de văzut dacă ANAF va exercita o cerere de chemare în judecată în civil împotriva lui Murad și a celorlați suspecți și inculpați pentru recuperarea prejudiciului.
Mai jos puteți citi un EXTRAS din ordonanța Parchetului Tribunalului București