Rejudecarea laturii civile a fost decisă de Înalta Curte de Casație și Justiție în iunie 2020, când a hotărât să desființeze hotărârea inițială a Curții de Apel București din dosarul laturii civile a cauzei penale în care a fost condamnat la închisoare omul de afaceri Puiu Popoviciu, anulând totodată formele de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentinţa penală atacată.
Magistrații Curții Supreme au decis să trimită cauza în rejudecare la Curtea de Apel București:
”46/1/2020 – Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de inculpaţii Diaconescu Ştefan, Petrulian Gheorghe, Popoviciu Gabriel-Aurel, Luican Ion Mihai Florin, Alecu Ioan-Niculae, Toader Gabriel Răsvan, Bejenaru Andrei-Mihai, Minea Lizeta, de părţile civile Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, de părţile responsabile civilmente SC Băneasa Rezidential SRL, SC Băneasa Business and Technology Park SA, SC Băneasa Investments SA, precum şi de părţile interesate Ikea România SA, BRD Groupe Societe Generale SA, Carrefour România SA, Unicredit Bank SA, Alpha Bank România SA, NBG Bank Malta Limited, Societe Generale, Unicredit SPA Italia şi Domus-Mex SRL împotriva sentinţei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 4445/2/2016. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv la Curtea de Apel Bucureşti. Desfiinţează formele de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentinţa penală atacată. Respinge, ca rămase fără obiect, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii luate prin aceeași sentință. Respinge, ca nefondate, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale în dosarul nr. 206/P/2006, pe care le menține. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 iunie 2020”.
Departamentul de Stat al SUA, Ambasada Coreei, Mugur Isărescu, printre persoanele chemate în proces ca persoane interesate
Interesant este că în rejudecare, magistratul de la Curtea de Apel București a fixat un cadru procesual mult mai amplu și a dispus citarea în proces, în total, a 785 de persoane fizice și juridice. Marea majoritate a persoanelor citate, conform portalului instanțelor de judecată, au calitatea de ”persoană interesată”.
Următorul termen al dosarului laturii civile este în septembrie.
Este de văzut cum va gestiona Curtea de Apel București un asemenea dosar având în vedere că s-ar putea trezi chiar cu vreo 700 de avocați la un singur dosar, neputând interzice nici prezența fizică directă a unora din persoanele interesate.
Persoanele interesate au fost citate în proces în această calitate procesuală întrucât de-a lungul anilor au avut diferite raporturi juridice cu părțile responsabile civilmente din dosar, cum ar fi contracte de închiriere a unor spații din Băneasa sau de achiziții imobiliare. Părțile responsabile civilmente din dosar sunt societățile comerciale controlate de magnatul Puiu Popoviciu care au fost implicate în tranzacțiile cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, operațiuni pentru care a fost condamnat penal de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Din verificările făcute de NewsOnline.ro printre entitățile citate ca persoane interesate se regăsesc, în afara unor bănci și companii importante, și două ambasade. În concret, conform capturii de pe portalul instanțelor de judecată, în proces au fost citate Statele Unite ale Americii prin Departamentul de Stat (foto principal, captură de pe portalul instanțelor de judecată n.r.).
Citarea Departamentului de Stat în acest dosar, deși halucinantă, pare să aibă legătură cu faptul că sediul actual al Ambasadei SUA este construit pe un teren dobândit de la Puiu Popoviciu.
În afară de SUA, în dosarul de la Curtea de Apel București a mai fost citată și Ambasada Coreei.
Printre ”celebritățile” persoane fizice care se regăsesc citate în acest dosar ca persoane interesate se află chiar și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Rămâne de văzut care va fi efectul deciziei din dosarul laturii civile față de persoanele interesate și care va fi rolul acestor entități citate ca persoane interesate.