De ce a pierdut CNAIR un proces de 13 milioane de euro | News Online

cnair

Curtea de Apel București a respins, pe 2 martie, recursul formulat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii (CNAIR) împotriva deciziei Tribunalului București de anul trecut prin care Compania fuseseră obligată la plata a 13 milioane de euro către compania spaniolă de infrastructură Copisa.

CNAIR a pierdut procesul pentru că reprezentanții companiei nu au știut ce lege este aplicabilă litigiului și, prin urmare, nu au știut care este termenul în care pot face recurs împotriva deciziei Tribunalului București prin care au fost obligați la plată, depunând contestația mai târziu decât prevede legea. Cel puțin așa rezultă din decizia Curții de Apel București care a stabilit următoarele: ”Admite excepția tardivității recursului. Respinge cererea de repunere în termen ca tardiv formulată. Respinge recursul ca tardiv formulat”.

Pretențiile Copisa față de CNAIR au legătură cu contractul pentru Varianta de ocolire Caransebeș

Pe 5 octombrie 2021 Tribunalului București dădea câștig de cauză spaniolilor de la Copisa într-un litigiu comercial care arată o serie de probleme din interiorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în legătură cu modul cum sunt gestionate contractele de infrastructură.

Admite cererea de majorare a onorariului de expert. Obligă reclamanta la plata către expertul judiciar Ciobotarenco a sumei de 20840 lei. Executorie. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a intervenienţilor ca neîntemeiată. Admite în parte cererea reclamantei COPISA CONSTRUCTORA PIRENAICA SA BARCELONA formulată în contradictoriu cu pârâţii COMPANIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA şi DRDP Timişoara. Obligă CNAIR la certificarea sumelor solicitate de către Antreprenor in cadrul Situaţiei de Lucrări la Terminare. Obligă pârâta CNAIR SA la plata către reclamantă a sumei de 13.244.952,34 euro. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a DRPD Timişoara în cadrul cererii conexe ca neîntemeiată. Respinge cererea conexă ca rămasă fără obiect. Obligă pârâta CNAIR SA la plata către reclamant a sumei de 89295 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă reclamanta şi pârâtele, fiecare, la plata către interveniente a sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, total cheltuieli 10.000 lei. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată, azi, 05.10.2021, în şedinţă publică. 

Suma de bani are legătură cu contractul ISPA din 2009 semnat în 2009 de Copisa pentru Varianta de ocolire Caransebeș. Este vorba de niște lucrări din cadrul proiectului pe care CNAIR nu a vrut să le avizeze. Pentru acest drum la data de 22 decembrie 2011 s-a semnat Procesul verbal de deschidere a traficului la cererea beneficiarului, dar au mai fost efectuate o serie de lucrări, recepția finală fiind semnată în 2016, din informațiile newsonline.ro

Suma de bani câștigată de spaniolii de la Copisa se împarte în felul următor:

  • 1.865.235,25 euro reprezintă lucrări efectuate și neplătite
  • 3.748.977,92 euro reprezintă sume din prevederi contractuale generate de evenimente neprevăzute/revendicări
  • 7.636.760,60 euro reprezintă dobânzi

Revendicările generate de evenimente neprevăzute pe perioada derulării contractului sunt sumele de bani pretinse de Copisa și refuzate la plată de consultantul statului pe perioada derluării contractului, danezii de la Ramboll Danmark A/S/IC Consuelten Ziviltechniker Gesmbh. De altfel, danezii de la Ramboll au fost și ei parte în acest proces. Ramboll a fost înlocuit, în calitate de consultant al statului, în acest proiect începând din 2014 cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

Interesant este că, din informațiile newsonline.ro, la nivelul anului 2017, cu ocazia semnării procesului-verbal de recepție finală, noul inginer – consultant, DRDP Timisoara, a recunoscut parțial pretentiile Copisa, fapt ce ar fi evitat escaladarea diferendului în instanță, însă propunerea Inginerului a fost respinsă de CNAIR condusă atunci de Ștefan Ioniță.

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *