De pe lista firmelor vizate în sesizarea Curții de Conturi nu lipsesc societățile controlate de cel mai celebru magnat din domeniul energiei, Bogdan Buzăianu
Curtea de Conturi a României cere Înaltei Curți de Casație și Justiție să redeschidă cercetările penale într-un dosar în care intimate sunt 18 societăți comerciale mari, firme față de care procurorii au dispus clasarea inițială a dosarului, măsură contestată acum de Curtea de Conturi.
Lista firmelor din dosarul de pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție este următoarea:
SC ENERGY HOLDING SRL – Intimat
SC BUZMANN INDUSTRIES SRL – Intimat
SC EHOL DISTRIBUTION SRL – Intimat
ELECTRICA SA – Intimat
ELSID TITU SA – Intimat
SN SĂRII SA – Intimat
ALPIQ AG SRL – Intimat
ELECTROCARBON SA – Intimat
EURO-PEC SA – Intimat
ARCELOR MITTAL GALAŢI SA – Intimat
ELECTROMAGNETICA SA – Intimat
SC LUXTEN LIGHTING COMPANY SA – Intimat
OMV PETROM SA – Intimat
ALPIQ ROMENERGIE SRL – Intimat
SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL – Intimat
ENERGY FINANCE TEAM LIMITED – Intimat
ENERGY FINANCE TEAM GMBH – Intimat
ENERGY FINANCE TEAM AG – Intimat
Practic, în lista de mai sus regăsim lista celebră a ”băieților deștepți” din afacerile cu energie de la Hidroelectrica. Astfel, Energy Holding SRL și Buzmann Industries sunt societăți care sunt controlate de cel mai cunoscut afacerist din această industrie, Bogdan Buzăianu. Surse din mediul privat spun însă că vremurile de glorie ale lui Buzăianu s-au dus, magnatul având serioase probleme financiare după ce firmele lui au fost scoase din contractele cu Hidroelectrica.
O altă societate din lista celor vizate de plângerea Curții de Conturi, Alpiq AG chiar dăduseră România în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID) pentru modul cum a pierdut contractul cu Hidroelectrica. În noiembrie 2018, după patru ani de proces, statul român a câștigat procesul de la ICSID, arbitrii curții respingând pretențiile Alpiq care se ridicau la 1,8 miliarde de lei despăgubiri.
Plângerea Curții de Conturi împotriva soluției procurorilor de netrimitere în judecată a fost înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 23 august și a primit termen pe 24 septembrie.
Dosarele penale care vizau activitatea de la Hidroelectrica a ”băieților deștepți” din energie instrumentate de DIICOT dar au fost ”predate” la DNA de fostul procuror general Tiberiu Nițu, după ce la conducerea DNA a fost instalată Laura Codruța Kovesi.
Firmele de mai sus erau cunoscute pentru că beneficiau de energie ieftină de la Hidroelectrica pe care o revindeau în piață și obțineau profituri uriașe la costuri minime. ”Afacerea” a căzut după ce Hidroelectrica a intrat în insolvență în 2016 iar administratorul judiciar Remus Borza a eliminat toți ”băieții deștepți” de la masa cu contracte a companiei de stat.
sursa foto digi24