
Deși fraudele pe online și de pe rețelele de socializare s-au înmulțit, sunt încă mulți români naivi care pică în plasa escrocilor care acționează în mediul online, pe rețelele de socializare.
NewsOnline.ro a descoperit exemplul unui tânăr din județul Alba care a rămas fără 8400 de lei din conturi după ce a dat click unui link primit de la un necunoscut pe rețeaua de socializare Facebook.
Cum s-a derulat frauda:
– în luna ianuarie a anului 2022, persoana vătămată a primit un mesaj pe reţeaua de socializare Facebook de la numitul ###### ####### cu titlul ”Tu eşti în videoclipul acesta”, fiind anexat şi un link http://der4.xvz/lz2uW0BQ. care după accesare a direcţionat-o spre o pagină web dedicată trasnzacţionării cryptomonedelor.
Ulterior aceasta a fost în mod repetat contactată de către o persoană necunoscută care îi trimitea anumite link-uri în limba engleză, pe care nu le-a accesat.
In cursul lunii iunie 2022, persoana vătămată a primit un mesaj tip SMS, prin care i se solicita să reseteze parola contului său Instagram denumit „………….”. După accesarea link-ului primit şi modificarea parolei, aceasta a constatat că nu mai are acces la contul său menţionat anterior. Ulterior, a fost pierdut şi accesul la contul său g-mail, iar făptuitorii au schimbat denumirea contului său Instagram în ”_………….”.
In data de 20.06.2022, după verificarea contului bancar, persoana vătămată a constatat că soldul este mai mic cu suma de 8400 lei, fiind efectuate două tranzacţii frauduloase către Moonpay, fără consimţământul său.
DIICOT a fost nevoit să renunțe la anchetă
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost nevoiți să renunțe la continuarea anchetei penale întrucât continuarea cercetărilor ar fi presupus costuri foarte mari pentru buget, decizia lor fiind confirmată de judecătorii de la Tribunalul Alba.
”Faţă de starea de fapt reţinută, având în vedere că în ciuda activităţilor investigative efectuate nu s-au putut identifica autorii, că plăţile apar a fi făcute către persoane din străinătate, o continuare a cercetărilor la acest moment ar presupune o disproporţie vădită între cheltuielile ce ar urma a fi efectuate şi gravitatea urmărilor produse, aşa încât, în acord cu procurorul, constată judecătorul de cameră preliminară că în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei. În final, judecătorul de cameră preliminară constată că ordonanţa de renunţare la urmărirea penală a fost transmisă spre confirmare, cu respectarea termenului de 10 zile, prevăzut de art. 318 alin. 12 C.pr.pen. În consecinţă, constatând legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală, în baza art. 318 alin. 14 Cod pr pen urmează a confirma renunţarea la urmărirea penală dispusă prin ordonanţa nr. 84D/P/2022 din data de 24.08.2022 emisă de D I I C O T – Serviciul Teritorial #### ##### sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic prev de art. 360 alin 1, 2, 3 Cod Penal, alterarea integrităţii datelor informatice, prev de art. 362 Cod Penal şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos prev de art. 250 alin 1, 2 Cod Penal. În baza art. 275 alin. 3 Cod pr pen cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia”, se arată în încheierea Tribunalului Alba pronunțată la finalul lunii octombrie.