În ancheta care a dus la decapitarea clanului Boncu și arestarea membrilor clanului și a traficanților procurorul șef al DIICOT Timișoara, Alex Florența a reușit să facă și o radiografie a modului în care era organizat traficul de cocaină în orașul de pe Bega, începând de la cine asigura protecția afacerii ilegale și până la toata rețeaua de distribuitori
Astfel, DIICOT a stabilit că clanul Boncu activa pe piață din 2017. Nucleul acestui grup a mai fost implicat și în alte activități infracționale comune -șantaje, reglări de conturi, extorcări.
”Protecția activităților infracționale era asigurată de inc.Boncu Lucian Adrian, un lider marcant al lumii interlope din Mun.Timișoara, după cum vom arăta în expunerea ce urmează. Acesta asigura protecția principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre dealeri apar conflicte, sus-numitul intermedia normalizarea relațiilor, în vederea derulării fără incidente a activității infracționale. Pentru sprijinul acordat, inc.Boncu Lucian era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum. După cum se va putea constata din detalierea situației de fapt, gruparea controla majoritar piața de cocaină din oraș, marea parte a dealerilor locali și a consumatorilor constanți de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piața din Mun.Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de aceștia. Unul dintre acești furnizori era inc.Ștefan Paul, persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantități de câteva kg. de cocaină pe o filieră din Spania, pe care și-a dezvoltat-o în timp. Principalul colaborator al acestuia era inc.Oltean Marius”, arată procurorii DIICOT într-unul din referatele prin care au obținut arestarea membrilor grupării în două dosare
Un alt furnizor important, au stabilit procurorii, era Milorad Dumitru Mladenovici zis ”Bosanat”. Acesta are un lung istoric pe linia traficului de droguri, suferind în trecut multiple condamnări, atât în țară cât și în străinătate. Principalul colaborator al acestuia era Alin Radu Novac Novac zis ”Jack”. Un alt furnizor important de cocaină pe raza Mun.Timișoara, în relație cu Milorad Dumitru Mladenovici, era Remus Banciu zis ”Coco”. Principalul dealer care se aproviziona de la Mladenovici Dumitru Milorad zis ”Bosanat” era Alin Ionuț Cionca zis ”Becali”.
”Alături de aceștia, cu acordul inc. Boncu Lucian și al membrilor grupării, a activat pe piața de cocaină din oraș și un furnizor din Oradea, identificat în persoana inc. Bodea Sebastian Dragoş, care deținea cantități importante de cocaină de o calitate superioară, provenită dintr-o sursă externă. Caracteristic tuturor acestor furnizori este faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităților de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceștia, aspect care a făcut foarte dificilă monitorizarea sau prinderea în flagrant a furnizorilor”, au stabilit procurorii DIICOT Timișoara.
În acest mod, din cercetările întreprinse de procurorii DIICOT Timișoara a rezultat că, din cercul de dealeri locali și de consumatori care se aprovizionau de la acești furnizori și care distribuiau sau intermediau mai departe distribuția de cocaină, fac parte numiții Drăgan Gabriel, Luca Daniel, Adumiroaiei Vasile, Oprea Paul Octavian zis ”Grasu”. Alături de aceștia, mai comercializau cocaină în Timișoara și Catovic Ramiz zis ”Goran” și Anicic Sașa, cetățeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia.
”Relațiile dintre inculpați transpar cu evidență din materialul probator administrat în cauză. Se va putea observa cum consumatorii constanți de cocaină se deplasează de la unii dealeri la alții, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, precum și notorietatea acestor dealeri în rândul clienților, aceștia din urmă fiind la curent cu relațiile de colaborare dintre dealeri. Se va putea vedea, la momentul când vom analiza activitățile derulate în incinta vulcanizării auto folosite de inc.Dașcă Augustin zis ”Piticu”, modul în care aceștia analizează relațiile dintre dealeri, situația unora dintre aceștia după arestarea lui Mladenovici Dumitru Milorad ș.a. Aceleași relații reies cu transparență și din analiza surselor deschise, respectiv a profilelor folosite de inculpați de diferitele rețele sociale, gen Facebook (a se vedea în acest sens, procesul-verbal de analiză din data de 14.10.2019, VOL.5 ). Nu în ultimul rând, se va putea constata relația de ”ascultare” deplină pe care toți acești dealeri o au față de inc.Boncu Lucian, ca urmare a influenței exercitate de acesta în mediul interlop din oraș”, precizează procurorii DIICOT.