Pe 4 iulie anul acesta Judecătoria Sectorului 3 considera că este suficientă o amendă penală de 1800 de lei pentru un șofer depistat cu 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă o alcoolemie de aproape 2,74 grame la mie
Opinia publică discută de câteva zile despre cazul lui Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu. În concret, Mario Iorgulescu este autorul unui accident rutier produs în sectorul 1 din București, într-o noapte, în timp ce conducea un Aston Martin cu peste 200 de km/h. Conform primelor informații, Mario Iorgulescu ar fi consumat droguri și alcool înainte să se urce la volan în noaptea fatidică.
Astfel de situații sunt posibile și pentru că justiția română, atunci când a fost cazul, a fost extrem de blândă cu cei prinși că au fost condus sub influența băuturilor alcoolice, chiar și în cazul celor cu alcoolemii foarte mari.
Distinct de cazul Mario Iorgulescu, NewsOnline a descoperit în practica instanțelor o sentință recentă a Judecătoriei Sectorului 3 din București care arată cam cât de îngăduitori sunt magistrații cu astfel de fapte.
Astfel, în concret, un bucureștean de 51 de ani, C.M.S. , a fost condamnat pe 4 iulie anul acesta la doar o amendă penală de 1800 de lei în condițiile în care a fost depistat cu 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conform documentelor deținute de NewsOnline bucureșteanul a fost depistat în noaptea de 2 mai 2015, pe strada Ciucea, aproape de miezul nopții, când a fost oprit de un echipaj al poliției rutiere. Testat fiind cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat.
La acel moment bucureșteanul a recunoscut singur că a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, el vorbind de ”aproximativ 2000 – 2500 ml bere” plus că a mâncat un mic.
Surse judiciare contactate NewsOnline spun însă că, raportat la rezultatele testului cu aparatul, este evident că bucureșteanul a consumat băuturi alcoolice în cantități mai mari decât cele declarate. De altfel, Buletinul analiză toxicologică-alcoolemie în făcut în noaptea din 2 mai 2015 arată o alcoolemie între 2,45 și 2,65 grame la mie.
Într-un final bucureșteanul a fost trimis în judecată în martie 2018 prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
Expertiza medico-legală privind calculul retroactiv al alcoolemiei făcută în noiembrie 2018, în timpul procesului, a scos o alcoolemie teoretică chiar mai mare, de 2,74 grame la mie.
În motivarea condamnării la amendă penală a reținut că ”instanța se va orienta spre pedeapsa amenzii penale, urmând să stabilească o amendă penală îndreptată spre mediu în raport și cu valoarea mare a alcoolemiei”.
Judecătorul a mai justificat pedeapsa doar a amenzii prin perspectiva trecerii timpului de la momentul săvârșirii faptei dar și prin circumstanțele personale.
Nu în ultimul rând instanța a reținut că inculpatul a ales procedura simplificată a recunoașterii faptei ceea ce înseamnă că limitele de pedeapsă scad oricum.