CULISE. Firma denunțătorului unui șmecher din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere dată pe mâna Consiliului Concurenței | News Online

marius cosma

Ancheta Consiliul Concurenţei, instituție care a declanşat două investigaţii privind posibile trucări ale licitaţiilor organizate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), prin Direcţiile de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa, Braşov, Bucureşti şi Timişoara pentru atribuirea contractelor de lucrări de întreţinere a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi aflate în administrarea acestor direcţii, ar putea avea conotații spectaculoase.

Astfel, conform anunțului, autoritatea de concurenţă are indicii că firmele şi-ar fi coordonat politicile comerciale astfel să îşi împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziţie publică organizate de direcţiile regionale de drumuri şi poduri. În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de cele două investigaţii: Oyl Company Holding AG SRL, Asfalt Dobrogea SRL, Autoprima Serv SRL. Saga Infrastructură SRL, Trecon Logistic SRL, Tredeco Holding SRL, Data Capture SRL, Geo Drumuri Banat SRL şi CLR-Denis Montaj SRL.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Agenția News.ro anunța că ”Ancheta Consiliului Concurentei a pornit de la sesizările CNAIR prin Direcţiile Regionale. În cadrul licitaţiilor pentru servicii de întreţinere s-au observat anumite elemente care indică practici neconcurenţiale în ofertare”.

Cam toate firmele vizate de investigația Consiliului Concurenței sunt, spun sursele newsonline.ro, controlate de afaceriști locali cu mare influență în regiunile vizate și cu importante conexiuni politice.

Este cazul și Tredeco Holding SRL, companie din Arad deținută în totalitate de Iosif Marius Cosma (foto, sursa aradon.ro) dar și a Trecon Logistic, firmă controlată de soția lui Cosma.

De asemenea și Data Capture, pare să fie o societate aflată în siajul lui Cosma.

Cosma este omul de afaceri care l-a denunțat la DNA pe un important director în cadrul CNAIR, Florea Dascălu, personaj care coordona de la nivel central fix atribuirea contractelor de lucrări de întreţinere a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.

Printre cei audiați de către procurorii DNA în dosarul lui Florea Dascălu se află și Nicoleta Pordea, directoarea DRDP Timiș.

Dosarul lui Dascălu, din informațiile surselor newsonline.ro, a stârnit ceva derută prin CNAIR, o instituție obișnuită să fie deranjată foarte rar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Iosif Marius Cosma este cercetat în mai multe dosare penale instrumentate la nivel locale iar publicația locală Ziua de Vest a scris că a fost directorul unei firme controlată de Ovidiu Palcu, fost membru PDL.

Sursa foto www.aradon.ro

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *