Arenele Romane din București a găzduit sâmbătă, 22 iulie, lansarea candidaților partidului AUR pentru alegerile europarlamentare din 2024. AUR este primul partid care își lansează candidații cu un an înainte de primul ciclu de alegeri.
Evenimentul a debutat cu discursuri ținute în fața celor câtorva mii de oameni prezenți de către europarlamentari prieteni cu AUR din țări ca Italia, Polonia, Estonia și Suedia.
Mesajul europarlamentarilor străini a fost unul similar și anume că la acest moment Uniunea Europeană s-a rupt de realitățile oamenilor simpli și că programul de la Bruxelles este dictat de niște birocrați care au nicio legătură cu necesitățile reale ale oamenilor iar acest lucru trebuie să se schimbe.
În această notă este și mesajul transmis de AUR pentru alegerile europarlamentarilor.
”Suveranitatea României îi conferă libertatea de a-și înfăptui propriul destin. Această libertate nu mai poate fi cedată Bruxelles-ului pentru ca politica românească să fie dictată de funcționarii europeni și politicienii altor state. Vom susține un proiect european al națiunilor și vom susține o politică în favoarea conservării resurselor, limbii, culturii și tradițiilor românești, asemenea Poloniei, care luptă pentru propria identitate și pentru propriul popor. Credem într-o Românie care să conteze și să genereze politici în favoarea românilor. România este o poartă importantă între UE și țările din Orientul Mijlociu și Asia Centrală și un jucător cheie în securitatea și stabilitatea regională. România este un contribuitor esențial la securitatea energetică și alimentară a UE și avem un patrimoniu cultural impresionant”, este mesajul transmis de reprezentanții AUR în frunte cu președintele partidului, George Simion.
Partidul lui George Simion a pregătit o listă interesantă, profilul oamenilor care vor candida la alegerile europarlamentare fiind mult schimbat în bine față de cei care au intrat în Parlamentul României pe listele AUR. Vârsta medie a celor 44 de candidați este de 45 de ani, iar 45,5% din listă a fost rezervată femeilor.
Astfel, în afară de cunoscuții Cristian Terheș (europarlemntar), avocatul Gheorghe Piperea, Claudiu Târziu (unul din fondatorii partidului) sau actorul Mugur Mihăescu, lista conține și câteva personaje interesante, multe din ele cu experiență universitară.
În concret, pe listele AUR se regăsește și Mihai Enache pe care partidul îl prezintă ca ”Expert în științe administrative și jurist, are o experiență de peste 8 ani în administrația publică locală din București, timp în care a implementat, în calitate de manager de proiect, investiții publice în valoare de peste 200 de milioane de euro, cele mai importante fiind Stația de Metrou Tudor Arghezi și Spitalul de Stomatologie din Sectorul 4. A fost înlăturat din administrație din cauza apartenenței la AUR. A coordonat realizarea Caravanei Medicale AUR care funcționează deja de 3 săptămâni, în care au fost consultați peste 1500 de pacienți”.
O altă prezență aparent nouă în politică este Felicia Akkaya (foto) despre care partidul spune că este ”profesor, psiholog și specialist în educație. Fondator al Junior School, apreciat specialist în emisiuni de radio și TV dedicate parenting-ului. Este cofondator al primei clinici de nutriție pentru copii, Kilostop Junior, și al programului „Comunicare de top, școală de public speaking”. A primit de-a lungul carierei sale mai multe premii pentru excelență în domeniul educației”.
O prezență nouă pe scena politică și care se află pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare este Georgiana-Maria Teodorescu, avocat penalist și lector universitar doctor la catedra de drept penal a Universității Titu Maiorescu.
În calitate de cadru didactic universitar a publicat numeroase lucrări științifice și a participat la foarte multe conferințe naționale și internaționale din domeniul dreptului în calitate de speaker
Georgiana Teodorescu a vorbit în fața publicului despre educație și tineret. NewsOnline.ro redă discursului candidatului AUR pentru alegerile europarlamentare:
”Ştim cu toţii că educaţia primită la şcoală este cheia formării personalităţilor de mâine, este esenţială în formarea caracterelor puternice, este esenţială pentru a pregăti specialiștii de mâine ai României. Însă, știm că buna educaţie nu stă numai într-o clădire frumoasă, bine dotată, proaspăt văruită, echipată cu internet.
Este important ca şcoala să se adapteze la nevoile societăţii, la nevoile economiei, să nu producă absolvenţi cu diplomă pe bandă rulantă, ci oameni care să îşi poată găsi uşor un loc de muncă în economia de astăzi.
Politicile de tineret, educaționale și culturale reprezintă, cu siguranță, cheia de boltă a unei Uniuni Europene mai puternice și solidare.
De aceea, AUR consideră că astăzi, mai mult ca niciodată, este nevoie de eforturi concertate din partea tuturor actorilor politici și instituționali pentru a sprijini o serie de proiecte ambițioase pentru o strategie europeană care să consolideze rolul central al tinerilor în agenda europeană ce va fi adoptată după alegerile europarlamentare din iunie 2024.
Pentru a fi competitivi în Europa, avem nevoie de școli de calitate, de profesori bine remunerați și de a reda prestigiul învățământului superior. Este esențial să ne inspirăm din bunele practici ale altor țări, dar să le adaptăm la realitățile specifice României.
Dacă vrem să prosperăm și să avem un sistem de învățământ performant, corupția și plagiatul trebuie eliminate din sistemul nostru educațional. Promovarea trebuie să se bazeze pe câteva criterii de bază: meritul și performanța. Nu putem accepta compromisuri în acest sens.
Viitorul nostru economic depinde de pregătirea tinerilor noștri pentru meseriile viitorului. Avem nevoie de doctori, ingineri, de specialiști IT, dar și de meseriași în construcții sau angajați în alimentația publică. Este esențial ca tinerii noștri să învețe o meserie și să fie încadrați în muncă.
Astăzi, tinerii din mediul rural sunt nevoiți să plece peste hotare în căutarea unor oportunități de muncă. Acest lucru trebuie să se schimbe! Programele europene de finanțare trebuie să răspundă noilor realități sociale și să creeze un mediu favorabil pentru o educație permanentă, care să aducă tinerii la un nivel de pregătire cât mai bun.
Mediul rural are nevoie de o abordare mai atentă pe viitor! Este esențial ca toți copiii să aibă acces la educație și să reducem drastic abandonul școlar, precum și traficul de persoane! În același timp, pentru a ne crește copiii și a contribui la creșterea natalității, programele de finanțare europeană trebuie să includă construcția de grădinițe și creșe, precum și alocarea de fonduri pentru echipamente necesare pentru școli, grădinițe și alte instituții educaționale. Gata cu WC-ul din curtea școlii! Pentru a putea îndeplini toate aceste obiective, avem nevoie de oameni care să ne reprezinte cu demnitate și care să se lupte cu adevărat pentru interesele românilor. Oameni care să pună țara înaintea oricăror nevoi sau interese! Nu trebuie să uităm că România este putere de prim rang a Europei, cel puțin din perspectiva teritoriului, resurselor și populației. Nu mai suntem elevii din prima zi de școală care încep prima lecție. Suntem membri ai Uniunii Europene de 16 ani și este momentul să acționăm ca atare! Nu mai putem sta la colț, cu fruntea plecată, ca un elev cu lecția nepregătită!”