Alba neagra la DNA | News Online

canino1

Pentru același tipar de operațiuni comerciale introduse în contabilitatea unei companii pentru a produce ”bani negri” necesari șpăguirii unor autorități cei de la Astaldi au scăpat de dosarul de evaziune fiscală în timp ce cu Horațiu Berdilă, unul din foștii șefi ai Romsys, procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaștere a faptei de evaziune fiscală cu o pedeapsă de 2,8 ani de închisoare cu suspendare

Modul de lucru al unor procurori din cadrul DNA poate lăsa impresia uneori în fața justițiabilului simplu că justiția este o simplă loterie, asta atât timp cât în situații de fapt identice soluțiile adoptate de anchetatori sunt radical diferite.
Astfel, în contextul anchetei desfășurate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție care vizează modul în care oficiali ai companiei Astaldi au plătit ”taxe de protecție” către diverși afaceriști cu acces la miniștrii din Guvernul USL din 2012, NewsOnline a descoperit că dosarul în care este urmărit penal consultantul italian Mario La Sala, bun amic cu fostul ministru Ovidiu Silaghi, nu este singurul în care oficialul Astaldi Pier Luca Canino are calitatea de denunțător și în care șpăgile plătite de Astaldi unor oficiali români au fost verificate.
Mai concret, Pier Luca Canino  (foto) l-a ”turnat” la DNA în perioada 2016 – 2017 și pe Marin Anton, liderul PNL Giurgiu, partid unde a ajuns ca urmare a fuziunii cu PDL. Marin Anton a fost trimis în judecată în ianuarie 2018 pentru o șpagă din perioada în care era la data faptei secretar de stat și de vicepreședinte al Consiliului Tehnico – Economic în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ce avea în coordonare activitatea Companiei Naționale “Aeroportul Internațional Henri Coandă-București” S.A. Otopeni.
”În aceste împrejurări, în perioada iunie – noiembrie 2009, inculpatul Anton Marin, în calitatea menționată mai sus, a acceptat promisiunea și ulterior, a primit, de la reprezentantul filialei din România a companiei internaționale care avea în executare contractul de modernizare la aeroportul Otopeni (martor în cauză), suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuție a lucrărilor. Banii au fost primiți de inculpatul Anton Marin prin intermediul unei societăți comerciale unde acesta avea calitatea de asociat”, arată procurorii DNA.
Compania internațională la care se referă procurorii este Astaldi iar martorul este Pier Luca Canino.
Totodată însă, prin rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Marin Anton, procurorii DNA au dispus în același dosar o soluție de clasare față de compania italiană Astaldi pentru acuzația de evaziune fiscală reprezentând înregistrarea în contabilitatea companiei a unor cheltuieli fictive de 22.760.654 de lei. Procurorul de caz, Adi Mircea, a arătat că banii aceștia au reprezentat de fapt mita pentru Marin Anton deci nu mai contează modul în care au fost scoși din firmă clasând pentru că evaziunea nu a fost comisă cu vinovăția prevăzută de lege.
Sintetizând în dosarul Marin Anton DNA spune așa: dacă s-a făcut evaziune fiscală pentru a se da mită atunci nu există răspundere penală pentru evaziune.

Surpriză: alt dosar, tranzacții identice, abordare radical diferită a procurorilor DNA

NewsOnline a identificat însă un alt dosar, identic până la virgulă cu cel al lui Marin Anton din punct de vedere al tranzacțiilor fictive înregistrate în contabilitatea unei societăți, unde procurorii Direcției Naționale Anticorupție au procedat total diferit față de primul caz.
În concret, DNA anunța pe 10 septembrie a.c. că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție (aceeași secție care a instrumentat și dosarul lui Marin Anton n.r.) au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui om de afaceri, Horațiu Berdilă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Horațiu Berdilă a activat mult timp în cadrul unei puternice companii de IT, Romsys, abonată și ea la contracte cu statul și în urma ”valului” de dosare penale Berdilă a făcut ample denunțuri la DNA despre Vasile Blaga, Sorin Blejnar sau Gheorghe Ștefan.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:
”În perioada 2011 – 2012, omul de afaceri Horațiu Berdilă a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operațiuni comerciale fictive.
În realitate, plățile făcute de inculpat către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu și fost vicepreședinte al unui partid politic pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.
Prin această modalitate, societatea administrată de inculpat s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei și TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de inculpat a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.
În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: – 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni

Sintetizând, evaziunea fiscală făcută de Horațiu Berdilă a fost, teoretic, făcută tot pentru a da șpagă unor oficiali români doar că în cazul acesta din urmă procurorii DNA au considerat că este o faptă penală distinctă și trebuie pedepsită.

Tribunalul București urmează să se pronunțe pe 18 octombrie dacă validează acordul încheiat de procurorii DNA cu Horațiu Berdilă. 

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *