În timp ce Guvernul Ciolacu nu știe cum să mai mărească taxele pentru a aduce venituri la bugetul de stat o grupare de băieți deștepți care operează în industria alcoolului și cea a țigărilor continuă să genereze găuri la bugetul de stat care se ridică la ordinul sutelor de milioane de lei. Adica undeva peste 100 de milioane de euro. Totul printr-un lanț de firme controlat, în majoritate, de interpușii liderii cercului de interese. Pe baza surselor și a documentelor oficiale obținute în urma investigațiilor derulate a rezultat un amplu circuit al noilor băieți deștepți care reușesc liniștiți să prejudicieze bugetul de stat, fiind deranjați doar formal de reprezentanții statului. Acest circuit va fi prezentat în mai multe episoade de newsonline.ro.
Operatiunea este gestionată la vârful ei de un om de afaceri din Iași cu vechime în zona alcoolului și țigărilor. Este vorba de Vasile Ciaușu (foto principală, cel încercuit), acesta având în sfera de influență sau coordonând din umbră prin intermediari mai multe societăți comerciale care au adunat datorii la bugetul de stat într-un ritm halucinant fără ca reprezentanții Fiscului să ia măsuri concrete și în timp real pentru recuperarea banilor. Partenerul principal de afaceri al lui Ciaușu este Cătălin Bucura, spun sursele newsonline.ro, care este și în prezent urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar început din 2016. Din informațiile obținute au rezultat și parteneri bulgari care au facut parte din acelasi lanț operațional al rețelei, dar pe zona de alcool.
Newsonline.ro a realizat o investigație amplă cu privire la situația câtorva din societățile comerciale aflate în sfera de influență a lui Ciaușu iar problema pentru bugetul de stat este realmente dezastruoasă.
Spre exemplu, doar trei din aceste societăți înregistrează datorii la bugetul de stat care depășesc 100 de milioane de euro. Este vorba de Premier Drinks, aflată în faliment, SC Rotact Bev SRL și SC Retail Plus Services. În ciuda acestei situații clare și concrete activitatea Fiscului în cazul acestui cerc de interese este cel puțin discutabilă. Retail Plus Services, spre exemplu, controlează afacerea cu țigările Snagov și Carpați care sunt produse de un partener din Germania al lui Ciaușu.
Foto – FACEBOOK
Newsonline.ro a încercat să ia legătura cu Vasile Ciaușu pentru a ne explica situația datoriilor uriașe la bugetul de stat. Spre exemplu, conform datelor din surse publice Retail Plus Services apare în situațiile de la Ministerul Finanțelor cu datorii de 175.989.016 lei, adică aproape 36 de milioane de euro.
Aveam însă să fim contactați de reprezentantul firmei de avocatură Sinescu – Nazat, avocatul Mircea Sinescu, acesta fiind cel care îi apără interesele lui Ciaușu.
”Stimate domnule Ciupercă, în calitate de avocat al Retail Plus Services SRL și Rotact Bev SRL, vă pot comunica următoarele: În legătură cu societatea Premier Drinks SRL nu vă pot furniza nicio informație, niciuna dintre persoanele fizice sau juridice pe care le reprezint neavând nicio legătură cu această societate. Societatea Retail Plus Services SRL este administrată de dl Stelian Găvruș, are o activitate de distribuție produse, plătind din ianuarie 2021 până la zi peste 38.000.000 lei la bugetul de stat, cu titlu de tva, accize și alte obligații fiscale. Rotact Bev SRL este administrată de Vasile Dascăl, tot cu activitate de comercializare/distribuție produse, plătind în ultimii ani aproximativ 10.000.000 lei la bugetul de stat cu titlu de tva, accize și alte obligații fiscale”, spune avocatul Mircea Sinescu.
Chiar dacă oficial reprezentanții lui Vasile Ciaușu nu asumă nicio legătură cu SC Premier Drinks, surse judiciare au declarat pentru newsonline.ro că sunt suficiente informații în piață despre legăturile grupului de interese al lui Ciaușu cu această societate comercială.
Țigările de pe Aeroportul Otopeni
Povestea țigărilor Snagov și Carpați apare și într-un dosar penal instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție referitor la corupția de pe Aeroportul Otopeni. Într-una din discuțiile interceptate de procurori, intermediarul corupției de pe aeroport, Cristian Bălan, se lăuda că el ar fi proprietarul din umbră al celor două branduri de țigări. Retail Plus Services este controlată, doar în acte, un anume Stelian Găvruș, un interpus al lui Vasile Ciaușu și cunoscut al lui Cătălin Bucura din trecutul acestuia din urmă
Mărcile Snagov și Carpați sunt deținute în acest moment de o altă societate comercială și anume Selex Trading din București, societate deținută în proporție de 94% de Angelica Ciaușu, adică nimeni alta decât sora lui Vasile Ciaușu.
Tot Selex Trading deține și mărcile de băuturi alcoolice care sunt distribuite la noi în țară prin grupul de firme controlat de Vasile Ciaușu.
Fiscul s-a dovedit orb la găurile de la buget care cresc spectaculos. Curtea de Conturi, interesată de problemă
SC Premier Drinks, aflată acum în faliment, este deținută în acte de Lucian Alexoi, apropiat al lui Vasile Ciaușu, spun mai multe surse judiciare apropiate newsonline.ro. SC Rotact Bev este controlată în proporție de 89% de un cetățean din Republica Moldova, Lucian Țurcanu. Din informațiile newsonline.ro același Țurcanu este partener direct cu Vasile Ciaușu în Plus Exim Trade SRL, unde Ciaușu deține 88% iar Țurcanu restul procentelor. Conform unor surse publice Rotact Bev are în acest moment obligații fiscale restante către bugetul de stat de 235.780.446 de lei, adică aproape de 49 de milioane de euro doar o singură societate.
Nivelul datoriilor oficiale ale Rotact BEV
Cel puțin o parte din aceste găuri produse la bugetul de stat au fost generate și de îngăduința funcționarilor publici din zona vamală și a fiscului.
Mai exact, surse judiciare și din alte instituții ale statului au declarat pentru newsonline că după autorizarea societăților ca distribuitori autorizați, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați și astfel, timp de mai mulți ani, autorizațiile nu au fost revocate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA, obligațiile care erau rostogolite prin apelarea la proceduri de restructurare succesive.
Asta în timp ce oamenii simpli sunt executați silit pentru datorii infime.
Newsonline.ro va reveni cu o serie de articole în care vor fi punctate pe larg complicitățile din instituțiile statului dar va arăta și faptul că structurile de securitate ale statului român au înțeles vulnerabilitățile generate pentru bugetul de stat și au dispus unele măsuri deja.
În ceea ce privește structurile statului, mai multe surse judiciare dar și din cadrul ANAF ne-au comunicat că situația obligațiilor fiscale colosale restante la bugetul de stat ale SC Rotact BEV împreună cu un grup afiliat de firme, atât din țară cât și din străinătate, au atras atenția Curții de Conturi în timpul controlului efectuat în 2022, reprezentanții Curții solicitând celor de la Direcția Mari Contribuabili să ia măsuri.
Falimentul Premier Drinks: Șmecherie eșuată a lui Ciaușu prin firma controlată de sora acestuia
SC Premier Drinks este o societate cu sediul în Sectorul 6 din București pe care reprezentanții grupului de interese nu și-au dorit să o scape în faliment, informațiile newsonline.ro arătând că Vasile Ciaușu a depus diligențe prin Lucian Alexoi de a încerca să vadă cum poate scăpa societatea.
Insolvența a fost cerută în 2019 la Tribunalul București de Administrația Fondului de Mediu pentru o datorie de 5.516.284 de lei, adică un pic peste un milion de euro. Societatea deține în proprietate 63,44 hectare de vii cu struguri din soiurile Sauvignon, Riesling italian, Merlot şi Muscat Ottonel, acestea fiind amplasate în județul Constanța.
Totalul creanțelor bugetare în cazul Premier Drinks se ridică în acest moment la 112.730.528, 66 lei, adică puțin peste 23 de milioane de euro, în această sumă fiind inclusă și datoria către Fondul de Mediu.
Nivelul datoriilor Premier Drinks conform dosarului de insolvență aflat pe rolul Tribunalului București
Cea mai mare datorie acumulată este la Administrația Județeană a Finanțelor Publice sector 6 București și anume de 106.321.437 de lei. Nivelul uriaș al datoriei arată clar că Fiscul local de la Sectorul 6 nu a făcut verificări de-a lungul timpului pentru a vedea de ce firma în cauză nu achită obligațiile restante către stat.
Pe 14 decembrie 2020 Tribunalul București a aprobat concluziile primului lichidator judiciar desemnat, avocatul Alina Pălăcean și a dispus intrarea în faliment prin procedură simplificată a societății Premier Drinks.
Înainte de acest demers, o firmă controlată de același grup de interese, Wine Solutions a încercat să se înscrie la masa credală la Premier Drinks cu o pretinsă datorie de 4.723.654,93 lei care ar proveni dintr-o cesiune de creanță preluată de Wine Solutions de la o altă firmă din grup.
Wine Solutions este controlată în cotă majoritară de Angelica Ciaușu care, din informațiile newsonline.ro, este chiar sora lui Vasile Ciaușu.
Demersul Wine Solutions a fost respins de administratorul judiciar Alina Pălăcean, decizia fiind confirmată și de judecători. Contactată de newsonline.ro, Alina Pălăcean a refuzat orice dialog pe subiectul insolvenței Premier Drinks.
Pe 22 martie 2021 Tribunalul București avea să confirme decizia creditorului principal Direcția Finanțelor Publice București – Administrația Sectorului 6 de a o schimba pe Alina Pălăcean cu firma Global Money Recovery, oficial pentru că la selecția de oferte Global Money Recovery, firmă din Oradea, venea să lucreze în București pe 1.000 de lei pe lună.
Șansele ca statul să mai recupereze ceva din datoria colosală a Premier Drinks sunt îndreptate spre zero.