Situația conflictuală de la SIF Transilvania unde omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă vrea să-l debarce de la conducerea SIF-ului pe Mihai Fercală după ce acesta i-a făcut mai multe plângeri penale arată o posibilă mică schismă și în interiorul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Sursa FOTO – Ziua de Constanța
Astfel, în concret, Autoritatea de Supraveghere Financiară prin prim vicepreședintele Doina Dascălu a depus la Tribunalul Constanța o plângere împotriva deciziei DIICOT Constanța de a clasa dosarul în care omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă era anchetat pentru manipularea pieței de capital și spălare de bani, ca urmare a unor sesizări depuse chiar de ASF și de SIF Transilvania prin președintele Mihai Fercală. O plângere împotriva deciziei DIICOT Constanța a depus și SIF Transilvania iar la termenul din 4 martie judecătorul de la Tribunalul Constanța a amânat soluționarea cauzei pentru a data de 1 aprilie ca urmare a unei lipse de procedură cu una din firmele controlate de Frățilă și implicate în acest dosar.
ASF a reclamat inițial la DIICOT faptul că printr-o serie de tranzacții simulate derulate, în frauda legii, în 2016, de Constanțin Frățilă și chiar rude ale sale, fără un interes economic legitim, Frățilă a urmărit dobândirea controlul unei cote de acțiuni importante la SIF Transilvania. Din aceste tranzacții a ieșit și acuzația de spălare de bani, referitoare la sumele rulate pentru gestionarea acestor tranzacții. ASF remarcă în plângerea depusă la Tribunalul Constanța împotriva soluției procurorilor că analiza făcută de DIICOT Constanța că soluția de clasare ”denotă o percepție superficială a mecanismelor de piață de capital” din partea anchetatorilor. Mai mult, în soluția de clasare DIICOT Constanța a vorbit despre o lipsă de predictibilitate a cadrului legal privind abuzul de piață deși în alte cazuri au fost făcute rechizitorii pe acest tip de faptă penală.
Și SIF Transilvania, prin avocații de la Budușan & Asociații, au reclamat faptul că DIICOT Constanța a greșit atunci când a considerat că nu există fapte de manipulare a pieței de capital.
”Starea de fapt astfel cum rezultă aceasta din probele administrate în cauză (…) relevă că a existat o manipulare a pieței de capital prin tranzacții nereale ce au dat în piață semnale false în legătură cu cererea, oferta și prețul acțiunilor SIF Transilvania. Astfel, suntem în prezența unor ce nu au fost făcute cu intenția de a vinde, respectiv cumpăra, ci exclusiv cu intenția de a transmite informații false, nereale în piață, respectiv potențialilor investitori, autorității de reglementare și supraveghere ASF, precum și emitentului cu privire la oferta și cererea de acțiuni SIF Transilvania”, scriu avocații de la Budușan & Asociații în plângerea depusă pentru SIF Transilvania la Tribunalul Constanța împotriva soluției de clasare dispusă de DIICOT.
Interesant este că dacă prim vicepreședintele ASF, Doina Dascălu semnează plângerea la Tribunalul Constanța prin care cererea redeschiderea anchetei penale de la DIICOT Constanța, un alt vicepreședinte ASF, Gabriel Grădinescu – în tandem cu directorul Ciprian Copariu, s-a grăbit să ceară directoratului SIF Transilvania să-l repună pe Constantin Frățilă în calitatea de membru în Consiliu de Supraveghere al SIF Transilvania. Surse din piață au declarat pentru NewsOnline că tandemul Grădinescu – Copariu ar fi în relații apropiate cu Frățilă.
Demersul tandemului Grădinescu – Copariu s-a bazat oficial pe decizia Curții de Apel Constanța care a suspendat decizia ASF de a-i retrage autorizarea lui Frățilă de a face parte din Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania. Doar că Frățilă mai avea dosare penale pe rol care puneau în discuție posibilitatea lui de a face parte din Consiliul de Supraveghere.
”Menționăm ca prin Scrisoarea nr. VPI/550/22.01.2020, semnată de un vicepreședinte al A.S.F., emisă sub imperiul excesului de putere, s-a solicitat imperativ Directoratului S.I.F. Transilvania ca în 24 de ore să fie înregistrat dl. Constantin Frățilă în Registrul Comerțului, conform Incheierii nr. 7/17.01.2020, pronunțată în dosarul nr. 8031/2/2018*. Pentru a evita o nouă sancțiune aplicată de A.S.F., Directoratul S.I.F. Translvania a solicitat O.R.C. efectuarea mențiunilor solicitate imperativ de către A:S.F., dar totodată s-a adresat Autorității arătând ca starea de incompatibilitate a d-lui Constantin Frățilă nu a încetat”, se arată în Raportul Curent al SIF Transilvania din 3 februarie.