Raportul de audit făcut de compania KPMG la Casa de Asigurări a Avocaților a scos la lumină probleme importante la entitatea care administrează fondul de pensii al avocaților. Surse din rândul avocaților spun că șefii din forurile avocaților ar vrea să mărească contribuțiile pentru a acoperi deficitul
NewsOnline a obținut Raportul de audit întocmit de specialiștii KPMG iar din document rezultă că auditorii au descoperit deficiențe de toate felurile în activitatea Casei de Asigurări a Avocaților (CAA).
Astfel, una din concluzii este că legislația specifică sistemului de pensii al avocaților nu este respectată de anumite filiale teritoriale iar CAA nu deține autoritatea necesară pentru a impune măsurile adecvate, barourile respectiv UNBR fiind singurele foruri care au efectiv această putere.
”Incapacitatea luării de măsuri în relația cu filialele sau participanții care se abat de la obligația de plată a contribuțiilor este de natură să reducă încrederea participanților de bună la credință, ceea ce pe termen lung poate conduce la creșterea semnificativă a deficitului sistemului, inclusiv la incapacitatea de a plăti sumele datorate participanților”, se arată în raportul KPMG care a vizat perioada ianuarie 2013 – decembrie 2017.
Specialiștii KPMG au verificat mai multe aspecte din activitatea Casei de Asigurări a Avocaților inclusiv modul de gestionare a investițiilor și bugetul de venituri și cheltuieli.
Mai mult, cei de la KPMG spun că având în vedere regulile profesiei de avocat și a împărțirii atribuțiilor între Congresul avocaților, conducerea CAA și consiliul UNBR există riscul ca în cazul prăbușirii sistemului contribuabilii să nu aibă în mod clar posibilitatea de a se îndrepta pentru a obține despăgubiri împotriva unor persoane responsabile. Din această persectivă KPMG a recomandat clarificarea limitelor în care fiecare parte este responsabilă pentru situația sistemului de pensii al breslei.
În continuare, auditorii au mai descoperit că nu se face niciun fel de măsurare/monitorizare a performanței Casei de Asigurări a Avocaților referitoare la gestionarea fondurilor alocate, la nivelul CAA neexistând niciun fel de auditor intern.
De asemenea, nu există la nivelul CAA o metodologie de identificare și analizare a riscurilor semnificative din perspectiva probabilității de apariție și a impactului potențial, precum și mecansime de control în acest sens.
Surse din rândul avocaților au declarat pentru NewsOnline că în breaslă se discută că forurile de conducere din avocatură doresc să mărească contribuția la Casa de Asigurări Avocaților pentru a acoperi problemele. Interesant este că această posibilitate se regăsește ca recomandare și în raportul făcut de KPMG și trimis conducerii CAA.
De asemenea, una din recomandările importante făcute de KPMG este ”implementarea unor strategii de investiții aliniate intereselor contribuabililor”.
”Strategia de investiții la nivel de sistem este de natură să ofere atât randamente reduse cât și o concentrare ridicată a expunerilor pe contrapartidă ceea ce conduce la posibilitatea de a avea randamente reale negative în contextul în care prestațiile sunt indexate la inflație”, se mai arată în raportul KPMG.
sursa foto – ebihoreanul