
Deși fostul director general Tarom, Mădălina Mezei, aproape că s-a lăudat singur că DNA s-ar fi sesizat din oficiu ca urmare a ce a spus ea despre Răzvan Cuc, adevărul este că procurorii DNA au în lucru un dosar mai amplu care vizează mai multe paliere ale activității de la Ministerul Transporturilor, condus de Răzvan Cuc
Astfel, ministrul Răzvan Cuc, potrivit surselor NewsOnline, este așteptat chiar săptămâna aceasta la audieri la Direcția Națională Anticorupție. Procurorii DNA au în vedere două mari ”subiecte” de interes. Înaintea lui au fost audiați fostul director general Tarom, Mădălina Mezei iar marți 22, octombrie a venit la declarații și a stat câteva ore fostul director general al CFR, Constantin Axinia.
Potrivit surselor NewsOnline procurorii DNA verifică în prezent posibilitatea comiterii de fapte penale în două situații.
Prima din ele se referă la problema semnării contractului de către CFR pentru modernizarea căii ferate pe tronsonul Brașov – Sighișoara. Contractul este disputat de Alstom și Strabag iar la momentul scandalului Cuc – Axinia, acesta din urmă ar fi trebuit să semneze contractul cu francezii de la Alstom. De precizat că pentru acest proiect există finanțare europeană de câteva sute de milioane de euro care, din cauza nesemnării contractului, este pe punctul de a se pierde.
Constantin Axinia a reclamat o serie de presiuni pe care le-ar fi făcut Răzvan Cuc pentru semnarea contractului, fostul șef CFR susținând chiar că ar fi fost demis doar pentru că nu a semnat contractul.
În replică, ministrul Răzvan Cuc și-a precizat punctul de vedere într-o postare pe rețelele de socializare.
”Nu doresc să intru în polemici publice cu persoane care au calitate de martor într-un dosar al Direcției Naționale Anticorupție. Ca orice cetățean român, respect instituțiile statului și nu înțeleg să-mi constitui apărări față de declarațiile unor martori în spațiul public. Constat, însă, o serie de vicii logice în afirmațiile domnului Axinia exprimate public: pe de o parte, afirmă că ”pe legislație se putea semna contractul” (este vorba despre contractul pentru modernizarea tronsonului Brașov- Sighișoara, loturile 1 Braşov – Apaţa şi 3 Caţa – Sighişoara) și, pe de altă parte, afirmă că, dacă l-ar fi semnat ”ar fi intrat sub incidenta altor legi” Pe de alta parte, gândesc ca ar fi fost util ca procurorii sa afle de la domnul Axinia faptul că acest contract nu este semnat nici până în prezent, dar și faptul ca acest contract la care dansul face referire trebuia semnat pentru a nu pierde o finanțare europeană de 800 milioane euro, oferita prin programul CEF – Connecting European Facilities. Toate Guvernele de până acum au fost acuzate fie ca nu folosesc banii europeni, fie ca tergiversează birocratic implementarea unor proiecte europene, fie ca pierd oportunități de finanțare din bani europeni pentru motive stupide. Mi-am asumat, in calitate de ministru, inclusiv după discuții purtate cu reprezentanți ai Comisiei Europene, să iau decizii in interesul statului român și să pun în mișcare lucruri necesare acestei țări. Decizia mea s-a înscris în realizarea unui program de guvernare care avea ca prioritate fundamentala atragerea si folosirea de fonduri europene în interesul statului roman. Reamintesc faptul că, în mandatele mele ca ministru, am lansat proiecte de peste 10 miliarde de euro, aflate în diverse stadii de implementare. Regret, însă, că, prin declarațiile sale, domnul Constantin Axinia îmi demonstrează, încă odată, că a fost mai degrabă un spirit conservator și retrograd, și că este preocupat de polemici mediatice în plină campanie electorală, pesemne de dragul unor promisiuni făcute de alții în a-și recupera postul”, susține ministrul Răzvan Cuc.
În ceea ce privește subiectul Tarom, aici, potrivit surselor NewsOnline, procurorii s-ar fi sesizat din oficiu pe discuțiile de culise care ar fi avut legătură cu modernizarea flotei Tarom și cu tipul de avioane care ar fi trebuit cumpărate. Potrivit acelorași surse, fostul directorul general Mezei ar fi susținut achiziționarea unui anumit model de avioane în totală contradicție cu intențiile lui Răzvan Cuc.
În contextul scandalului public cu presupusa solicitare a ministrului Răzvan Cuc către Mădălina Mezei de blocare la sol a unor aernoave Tarom pentru a nu permite unor parlamentari să voteze la moțiunea de cenzură care a dus într-un final la căderea Guvernului Dăncilă, nu este exclus ca procurorii DNA să-i fi cerut detalii Mădălinei Mezei și despre acest subiect.