
Procurorul DNA care instrumentează dosarul în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal pentru luare de mită au dispus în această perioadă audierea în această cauză a persoanelor audiate initial în dosarul lui Petru Berteanu, omul de afaceri trimis în judecată de procurori în decembrie 2019 pentru că i-a fost complice lui Tăriceanu, au declarant surse judiciare pentru Newsonline.ro
Berteanu este cel care, potrivit procurorilor DNA, i-ar fi facilitat fostului premier Tăriceanu primirea în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții Fujitsu Siemens, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor lui Tăriceanu în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei.
Din dosarul lui Petru Berteanu, aflat acum pe rolul Tribunalului București, procurorii DNA au făcut mai multe disjungeri.
Una dintre aceste disjungeri, pentru luare de mită și spălare de bani, vizează posibilitatea ca magnatul israelian Beny Steinmetz (foto) să fi ”cotizat” și el la campania lui Tăriceanu, alături de cei de la EADS.
”Analiza sumelor de bani care au fost folosite pentru plata diferenței până la valoarea totală a serviciilor de consultanță prestate în perioada 2007 – 2008, dă naștere unor suspiciuni refertioare la săvârșirea altor fapte de corupție. Astfel, din răspunsul primit de la autoritățile judiciare din Elveția cu privire la extrasele bancare ale societății STG Ventures a rezultat că în perioada 2007 – 2009 aceasta a încasat sume importante de bani de la companiile CUNICO MARKETING FZE, U.A.E. (transfer de 2.339.985 USD la 16.04.2008) și ONYX FINANCIAL ADVISORS LTD (transfer de 200.000 euro la 19.12.2007). Cele două companii sunt controlate de cetățeanul israelian Beny Steinmetz, care în perioada efectuării plăților derula mai multe proiecte de afaceri în România în domeniul imobiliar și minier. Având în vedere că pentru derularea acestor afaceri era necesară îndeplinirea unor atribuții de către prim ministrul Guvernului României, există suspiciunea că sumele de bani transferate de cele două companii au natura unor foloase transmise demnitarului în schimbul sprijinului acordat omului de afaceri. (…) Pe de altă parte, din înscrisurile aflate la dosar rezultă că la sfârșitul anului 2007 Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu a realizat o vizită în Israel, iar în data de 28.12.2007 a avut inclusă în program o întâlnire cu Beny Steinmetz la reședința acestuia din localitatea Arsuf, existând suspiciunea că în acest context a fost realizată o înțelegere referitoare la plata unor sume de bani demnitarului român. În cauză este necesară continuarea cercetărilor pentru a stabili dacă a existat o înțelegere între Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu și Beny Steinmetz, respectiv între același demnitar și reprezentanții companiei EADS cu privire la plata unor sume de bani în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu, precum și care a fost justificarea transferurilor menționate anterior, urmând să se dispună disjungerea cauzei cu privire la infracțiunile de dare de mită, luare de mită și spălarea banilor în legătură cu faptele descrise anterior”, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Petru Berteanu.
Din informațiile NewsOnline până acest moment DNA nu a dat o soluție referitoare la această disjungere.