Judecătorul Evelina Oprina, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și candidat la președinția instituției pentru alegerile din 3 decembrie, a vorbit într-un interviu acordat celor de la juridice.ro despre sistemul de justiție de la noi, precum și despre chestiuni din activitatea Consiliului.
Oprina spune că CSM vine după patru ani marcați de tensiuni: ”Au fost ani marcați de convulsii, în special născute în jurul modificărilor aduse legilor justiției ori problemelor vizând practicile unei anumite structuri de parchet sau chestiunii Protocoalelor secrete din justiție, probleme delicate, cu implicații profunde pe zona de independență a justiției și care au fracturat Consiliul Superior al Magistraturii, întreaga magistratură, ca și societatea însăși în două mari curente de opinie, ireconciliabile, din păcate, pe multe aspecte”.
Astfel, Evelina Oprina spune că, spre exemplu, în cazul legilor justiției, anumite demersuri inițiate de legiuitor și care ar fi trebuit să fie eficace, s-au dovedit ulterior în practică greșite ori insuficient reglementate.
”Spre exemplu, introducerea în legislație a modalității de admitere în magistratură pentru foștii judecători care au funcționat anterior timp de 10 ani și care au părăsit magistratura din motive neimputabile. Procedura aceasta s-a dovedit a produce efecte contrare celor scontate, fiind deturnată de cei care au apelat la ea spre alte scopuri decât cele pentru care ea a fost edictată, aspect neglijat la momentul dezbaterilor ori insuficient anticipat. Și pentru că vorbeam și despre repararea lucrurilor, am inițiat în Consiliu o propunere de modificare a legii pentru introducerea de garanții suplimentare astfel încât acestă procedură să devină una eficace, opunându-mă declanșării altor concursuri până la operarea cuvenitelor modificări. Un alt exemplu, este cel al sistemului de promovare a judecătorilor și procurorilor în grad profesional superior, sistemul introdus de legiuitor nerăspunzând complet așteptărilor și nevoilor sistemului. Este adevărat că parțial, anumite aspecte de reglementare, precum creșterea vechimii necesare promovării ori introducerea obligativității unei perioade de timp în care judecătorul să funcționeze la instanța inferioară se impuneau a fi adoptate, însă, reglementarea sistemului de evaluare nu a fost suficient de bine articulată astfel încât să asigure obiectivarea procedurii și încrederea colegilor în aceasta”, a spus în interviul acordat juridice.ro judecătorul Evelina Oprina.
În același interviu Evelina Oprina a vorbit și despre percepția ei referitoare la ceea ce înseamnă independența magistratului.
”Da, îmi amintesc că m-au călăuzit mereu cuvintele profesorului meu îndrumător de doctorat, profesor univ dr. Viorel Mihai Ciobanu în sensul că ”Independența este înainte de toate o problemă de caracter”. Experiența celor 4 ani de mandat în Consiliu mi-au întărit convingerea că independența judecătorului este garantată atâta vreme cât el este capabil să-și cultive o independență interioară față de propriile sale porniri, afinități, pasiuni, ideologii care ar putea să-i împieteze decizia. Magistratului i se cere un anumit soi de sobrietate, iar un judecător exaltat și devorat de luptele sale se îndepărtează considerabil de la virtuțile presupuse de activitatea lui. Cred cu și mai multă tărie azi și mă încăpățânez să nu abdic de la acest model, profund internalizat de mine, întrucât, dincolo de vremurile sau perioadele pe care le parcurgem, viitorul, și vă asigur că nu foarte îndepărtat, va evalua acțiunile și faptele noastre din perioada prezentului mandat”, spune Evelina Oprina.
Interviul integral poate fi citit mai jos