Începe procesul în care FP cere anularea Ordinului ANRE prin care Hidroelectrica și alți producători sunt obligați să vândă energie la preț reglementat | News Online

hidroelectrica1

La Curtea de Apel București începe miercuri, 25 septembrie, procesul în care Fondul Proprietatea speră să anuleze Ordinul ANRE prin care, de fapt, s-au pus în aplicare prevederile celebrei și controversatei OUG 114

Mai exact, Fondul Proprietatea a deschis un proces în contradictoriu cu Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) având ca obiect ”anulare acte emise de autorităţile de reglementare ordin nr. 10/01.02.2019 ANRE”. Judecătorii au fixat primul termen pentru miercuri, 25 septembrie.
Ordinul nr. 10/2019 al ANRE vizează ”aprobarea Metodologiei de stabilire a prețurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate și a cantităților de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanță”.
Practic, spun surse din piață, Ordinul ANRE contestat de Fondul Proprietatea este cel prin care ANRE a pus în aplicare prevederile celebrei ordonanțe OUG114/2018.
Una din prevederile OUG 114/2018 viza faptul că ”având în vedere situaţia de fapt şi de drept se impune instituirea unor forme corespunzătoare de control al preţurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, pentru perioada 1.04.2018-28.02.2022”
Practic în urma Ordinului ANRE din 1 februarie a.c. Hidroelectrica și alți producători sunt obligați să vândă energie la un preț reglementat (cost plus 5%) deși ar fi putut vinde la un preț mult mai mare.
Or, Fondul de Proprietatea, care este acționar la Hidroelectrica, are de pierdut ca urmare a faptului că producătorul de energie nu vinde la un preț mai mare și, cel mai probabil, din acest motiv solicită anularea Ordinului ANRE.

În afară de procesul deschis de Fondul Proprietatea pe rolul Curții de Apel București mai există un dosar în care se cere anularea aceluiași Ordin ANRE, dosar care a fost deschis chiar de compania Hidroelectrica. 

http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000370978&id_inst=2

 

Citiți mai jos întreg conținutul Ordinului a cărei anulare o cere Fondul Proprietatea:

Ordinul nr. 10/2019 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a prețurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate și a cantităților de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanță

Având în vedere prevederile art. 22 alin. (11), alin. (2) lit. c), art. 28 lit. b1), art. 76 alin. (1), (4) și (5) și art. 79 alin. (4) lit. b) și alin. (7) lit. a) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 20 și art. 21 alin. (1), (2) și (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) și alin. (4) și art. 9 alin. (1) lit. b) și e) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare,

președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

Art. 1. –
Se aprobă Metodologia de stabilire a prețurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate și a cantităților de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanță, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. –
În cazul stabilirii prețurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate și a cantităților de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanță pentru perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019, prevederile art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8 alin. (2), art. 17-21, art. 22 alin. (2) – (4) și art. 23-26 din metodologia prevăzută la art. 1 se suspendă.

Art. 3. –
Producătorii de energie electrică, operatorii de distribuție, furnizorii de ultimă instanță și Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcțiile de specialitate din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestuia.

Art. 4. –
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 1 februarie 2019.

 

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *