La Tribunalul București va începe pe 12 februarie procesul în care Centrul Național de Învățământ Turistic (CNIT) încearcă să anuleze o încheiere a Curții de Conturi dată după controlul făcut la CNIT în urma căruia s-au descoperit nereguli importante. La începutul acestui an Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a anunţat că a trimis corpul de control la Centrul Naţional de Învăţământ Turistic, după ce s-a aflat public faptul că la societatea din subordinea ministerului se plătesc salarii foarte mari deși activitatea instituției este aproape inexistentă.
Centrul Național De Învățământ Turistic este urmașul fostei școli din industria ospitalității, Centrul de Formare si Perfecționare pentru Cadrele din Industria Hotelieră si Turism, înfiinţată în 1971.
Anul trecut CNIT a fost supus unui control al Curții de Conturi, instituție care a găsit nereguli importante. Mai exact, Curtea de Conturi a constatat o gaură de ” 12.722.951 lei, dintre rezultatul real cuvenit din asocierea în participațiune cu Parc Hotels SA și rezultatul efectiv repartizat către CNIT SA”, adică în jur de 2,6 milioane de euro.
În plus, Curtea de Conturi a cerut clarificarea clauzelor contractuale ale asocierii dintre CNIT și Parc Hotels. Parc Hotels este controlată în acest moment de Tatika Investments, o societate din Cipru care a gravitat mereu în jurul intereselor de afaceri din România ale magnatului Gabriel Puiu Popoviciu și ale lui Radu Dimofte.
Obiectivul asocierii în participațiune încheiat între CNIT S.A. si Parc Hotels, a fost acela de a gestiona bunurile aparținând CNIT S.A. – hotel Parc, hotel Turist de către Parc Hotels, care a transformat cele două hoteluri la standardele francizelor Best Western și Ramada
”Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 06.07.2020, reclamantul C______ N_______ de Învățământ T_______ S.A. în contradictoriu cu pârâții C_____ de C______ a R_______ și C_____ de C______ București a solicitat: anularea parțială a încheierii nr. 23/11.06.2020 emisă de Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi1 a R_______; anularea parțiala a Deciziei nr. 21/25.03.2020 emisa de C_____ de C______ București, respectiv a punctului 5 din Decizia menționata prin care: s-a constatat „neîntreprinderea tuturor demersurilor pentru clarificarea cotei reale de aport a CNIT SA la asocierea cu Parc Hotels SA și a diferenței în sumă estimată de 12.722.951 lei, dintre rezultatul real cuvenit din asocierea în participațiune cu Parc Hotels SA și rezultatul efectiv repartizat către CNIT SA de asociatul administrator, în perioada 2017 – 2019” si s-a dispus „efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea modificării clauzelor din contractul de asociere cu Parc Hotels SA, referitoare la cotele de participare la beneflcii/pierderi, având în vedere cota reală, efectivă de aport la asociere a CNIT SA, cuantificarea, înregistrarea și recuperarea prejudiciului cauzat de neîncasarea diferențelor de aport””, se arată în decizia Curții de Apel București, publicată pe rolii.ro, care a declinat pentru soluționare la Tribunalul București cererea CNIT de anulare a constatărilor Curții de Conturi.
De ce susține Centrul Național de Învățământ Turistic că a greșit Curtea de Conturi: ”A considerat că atât abaterea reținută, cât și măsura dispusă, sunt fundamentate pe anumite constatări nereale din cadrul Raportului de control. CNIT SA a acționat, în executarea Contractului de asociere în participațiune încheiat de CNIT cu Parc Hotels SA, aprobat prin Ordinul Ministrului Turismului nr. 4/02.02.1998 (denumit în continuare „Contractul de Asociere”), în conformitate cu dispozițiile legale, inclusiv în ceea ce privește obligația de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în administrarea patrimoniului public, prevăzută în art. 5 din OG nr. 119/1999”