Tribunalul Militar București a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de inculpatul mr. (rez.) Remi Gorun fost comandant al Detaşamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publică din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanaţa cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. În urma acestei decizii Gorun a fost condamnat la 2,6 ani de închisoare cu suspendare.
”Stabileşte inculpatului mr. (rez.) Gorun Romi pedeapsa de 1 (un) an şi 10 (zece) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art.132 din Legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.pen. În temeiul art.66 alin.2 și 3 C.pen. și art.67 alin.2 C.pen. rap. la art.66 alin.1 lit. a) şi b) C.pen. stabileşte inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 1 an şi 10 luni. În baza art.65 alin.1 C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a) şi b) C.pen., a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară. Stabileşte inculpatului mr. (rez.) Gorun Romi pedeapsa de 1 (un) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prev. de art.321 alin.1 C.pen. În temeiul art.66 alin.3 C.pen. și art.67 alin.1 C.pen. rap. la art.66 alin.1 lit. a) şi b) C.pen. stabileşte inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 1 an. În baza art.65 alin.1 C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a) şi b) C.pen., a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară. Stabileşte inculpatului mr. (rez.) Gorun Romi pedeapsa de 1 (un) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals prev. de art.323 C.pen. (…)În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen. aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an şi 10 (zece) luni închisoare, la care va adăuga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 8 luni închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 2 (doi) ani și 6 (şase) luni închisoare”, se arată în decizia Tribunalului Militar București.
În urma condamnării s-a stabilit că pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Gorun va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cadrul uneia dintre următoarele instituţii, la alegerea consilierului de probaţiune: R.A. Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa sau Direcția Gestionare Servicii Publice Constanţa.
În același dosar și tot în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției a fost condamnat de Tribunalul Militar București și complicele lui Remi Gorun, plt. adj. (rez.) LEU MARINACHE fost în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanaţa.
Astfel, Leu Marinache a fost condamnat cu suspendare la 1 (un) an şi 10 (zece) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
Magistrații au stabilit un termen de supraveghere de doi ani de zile urmând ca pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Leu Marinache să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cadrul uneia dintre următoarele instituţii, la alegerea consilierului de probaţiune: R.A. Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa sau Direcția Gestionare Servicii Publice Constanţa.
Dosarul penal al celor doi jandarmi a fost demarat în urma investigațiilor Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Constanța.
Ofițerii de la DGA Constanța i-au documentat în vara anului 2022 pe cei doi jandarmi că în timpul programului se aflau în incinta beach – barului Esvar iar plutonierul adjutant Leu servea clienții.
”Începând cu data de 26.08.2022, ca şi anterior, investigatorul cu identitate reală, creând aparența unui turist aflat în concediu, s-a deplasat aproape zilnic şi în diferite momente ale zilei la punctul de lucru al S.C. ########## S.R.L. Constanţa, respectiv beach-barul „ESVAR” situat în cartierul „###### ####” din #### #########, constatând în anumite momente, în concret determinate, prezenţa subiecților procesuali principali mr. ##### ####, plt. adj. LEU ######### şi plt. adj. (r) ####### #####, care prestau diferite activităţi lucrative şi se comportau ca adevărați angajați ai agentului economic. Datele obţinute urmare activităţilor desfășurate prin delegare de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul ######## Anticorupţie Constanţa evidențiază că, în anumite momente, aceștia ar fi trebuit să se găsească în executarea misiunilor de serviciu, iar în altele, în timpul liber. (procesele-verbale întocmite la 06.09.2022, 07.09.2022 – 6 procese verbale şi la 08.09.2022 – 3 procese verbale). Aceste date se coroborează cu împrejurări de fapt rezultate din analiza conținutului convorbirilor telefonice interceptate şi înregistrate în baza mandatelor emise de judecătorul de drepturi şi libertăți (procesele-verbale întocmite în conformitate cu prev. art. 143 alin. 4 Cod procedură penală) şi care evidențiază atât prezenţa inculpaților la punctul de lucru al S.C. ########## S.R.L. #### #########, la momente la care trebuiau să se găsească în exercitarea atribuţiilor de serviciu în alte locații, conform planificării, cât şi natura activităților desfășurate şi care pot fi sintetizate a fi circumscrise obiectului principal de activitate al societăţii menţionate, respectiv „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor””, se arată în hotărârea Tribunalului Militar București de condamnare a celor doi jandarmi.
Din documentele din dosar rezultă că beach – barul Esvar era deținut de o societate comercială controlată la acel moment de soția maiorului Remi Gorun iar acesta din urmă l-a folosit pe plt adj Leu Marinache și pe încă un coleg al acestuia pentru a desfășura diverse activități pe plajă în timpul programului de la jandarmerie. În schimb, Gorun și-a asumat și a semnat în fals faptul că cei doi subordonați ar fi fost prezenți la Jandarmeria Tomis, încasând integral salariul de la stat.
Sursa foto TOMIS PRESS