
A “deschide cutia Pandorei” este o expresie des folosită atunci când facem referire la un subiect tabu ce ar putea declanșa reacții majore în jurul nostru. Cam în această poziție se află procurorii Direcției Naționale Anticorupție după ce au reușit să obțină la Tribunalul Timiș arestarea preventivă a lui Florea Dascălu, director al Direcției Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Dascălu este unul dintre cei mai influenți, dacă nu poate chiar cel mai influent personaj din cadrul CNAIR care a rezistat pe poziții importante în CNAIR la toate schimbările de putere politică de la nivelul țării din ultimii 20 de ani.
Mai mult, dosarul instrumentat de procurorii DNA – Serviciul teritorial Timișoara împotriva lui Florea Dascălu este, am putea spune, o premieră în sensul că acesta este primul ”cap” important din CNAIR pe mâinile căruia procurorii au așezat o pereche de cătușe.
Pe lângă acuzațiile clasice de corupție și anume luare de mită și trafic de influență în formă continuată (7 acte materiale), DNA a formulat împotriva lui Dascălu și o altă acuzație – ”permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale)”.
Această din urmă acuzație are o importanță deosebită pentru că ar putea anunța posibile viitoare consecințe penale și pentru alți angajați din cadrul CNAIR.
DNA spune că în contul șpăgilor primite al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul Florea Dascălu ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator de firmă, care l-a denunțat procurorilor, mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.
De fapt, procurorii dezvăluie public una din modalitățile clasice prin care se fraudează licitațiile în cadrul CNAIR și anume că cei din direcțiile de specialitate din cadrul companiei livrează informații referitoare la procedurile de licitații reprezentanților societăților comerciale agreeați, sau unor interpuși ai firmelor, pentru a le creea avantaje la licitații în fața celorlalți competitori.
În cazul lui Dascălu, influența acestuia în companie i-a permis, spun sursele newsonline.ro, să-și creeze o rețea de oameni care să-i fie fideli și să-l ajute cu informații, atunci când acesta avea nevoie, în legătură cu procedurile de la diferite licitații derulate de CNAIR.
Asta pentru că licitațiile organizate de CNAIR sunt gestionate în interiorul companiei de Comisii constituite din mai mulți oameni din cadrul diferitor Direcții din cadrul Companiei. Oamenii care fac parte din Comisiile de licitații, din informațiile newsonline.ro, semnează contracte referitoare la confidențialitatea informațiilor pe care le gestionează, informații care nu trebuie divulgate.
În acest sens, în contextul actual, perspectiva unor viitoare denunțuri făcute de Florea Dascălu la DNA Timișoara generează panică atât în interiorul CNAIR dar și prin rândul reprezentanților unor societăți comerciale care activează în domeniul infrastructurii. Mai ales că, potrivit DNA, ”relația” dintre denunțător și Dascălu a început din luna mai anul acesta, fiind oprită pe 23 octombrie de flagrantul făcut de procurorii anticorupție, perioadă în care nu se știe ce alte discuții a mai purtat directorul CNAIR.
În plus, surse judiciare au declarat pentru newsonline.ro că la Timișoara, la DNA, mai sunt două dosare care vizează corupția din interiorul Companiei Naționle de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Pe de altă parte, surse judiciare ale newsonline.ro, spun că situația lui Dascălu nu ar fi singulară în sensul că in interiorul CNAIR mai sunt oameni cu acces la informații referitoare la procedurile de licitații care, la rândul lor, au relații bune foarte bune cu reprezentanți ai unor companii din zona infrastructurii. Și este vorba de acei ”jolly jokeri” care se laudă cu relații politice foarte bune în mai multe tabere și de care companiile de infrastructură, unele dintre ele, se folosesc în relația cu statul român.
Astfel, dacă situația fostului șef al Astaldi România, Pier Luca Canino este deja de notorietate, acesta făcând mai multe denunțuri la DNA în care a arătat cum a corupt mai mulți oficiali ai statului pentru a lua decizii în favoarea companiei, NewsOnline.ro are informații de la mai multe surse judiciare că Astaldi nu este singura companie de profil care a apelat la astfel de practici. Un alt mare jucător de pe piață, o companie tot din Italia, spun sursele newsonline.ro, are relații chiar foarte bune chiar cu Florea Dascălu printr-un intermediar.
https://www.newsonline.ro/director-din-cnair-arestat-preventiv-pentru-coruptie/