DNA a făcut ”praf și pulbere” dosarul Aedificia Carpați, firmă care reabilitează Cazinoul din Constanța. În cauză apărea și numele lui Attila Verestoy | News Online

cazinoul

DNA a instrumentat atât de prost dosarul în care au fost trimiși în judecată, în noiembrie 2018, omul de afaceri Petre Badea și firma sa, Aedificia Carpați încât judecătorii Curții de Apel București au fost nevoiți spre finalul anului trecut să restituie cauza la parchet. Aedificia Carpați este firma care reabilitează Cazinoul din Constanța 

”ÎNCH.319/CO-CP/În temeiul art.347 alin.3 C.pr.pen. raportat la art.346 alin.3 lit.a C.pr.pen., restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cauza privind pe inculpaţii Badea Petre şi S.C. Aedificia Carpaţi S.A., trimişi în judecată prin rechizitoriul din data de 13.12.2018 emis în dosarul nr.387/P/2017 al unităţii de parchet anterior menţionate. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia. Pronunţată în camera de consiliu, azi 27.11.2019”, a stabilit Curtea de Apel București. 

Restituirea dosarului Aedificia la DNA s-a făcut într-o discreție interesantă raportat la mediatizarea de care s-a bucurat dosarul la momentul trimiterii în judecată. În dosarul Aedificia apare și numele fostului senator UDMR, Attila Verestoy în calitate de ”persoană interesată”. 

Înainte de decizia efectivă de restituire Curtea de Apel București a mai pronunțat în octombrie anul trecut o încheiere care părea să anunțe care va fi soarta cauzei: ”Respinge ca nefondate contestaţiile declarate de persoana interesată Verestoy Attila şi de partea civilă A.N.A.F. Admite contesta?iile formulate de inculpaţii Badea Petre şi S.C. Aedificia Carpaţi S.A. împotriva încheierilor din datele de 12.04.2019 şi 22.05.2019, ambele pronun?ate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală in dosarul nr. 38321/3/2018/a1. Desfiinţează în parte încheierea din data de 12.04.2019 şi integral încheierea din data de 22.05.2019 şi, rejudecând: Admite în parte cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii Badea Petre şi S.C. Aedificia Carpaţi S.A. cu privire la nelegalitatea efectuării urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005 pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor anterior menţionaţi. Constată nelegalitatea următoarelor acte de urmărire penale efectuate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. în dosarul nr. 387/P/2017: – ordonanţa din data de 7.05.2018 de efectuare în continuare a urmării penale faţă de inculpatul Badea Petre sub aspectul infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005 (lipsa începerii urmăririi penale in rem pentru această faptă); – ordonanţa din data de 9.05.2018 de efectuare în continuare a urmării penale faţă de inculpatul S.C. Aedificia Carpaţi S.A. sub aspectul infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005(lipsa începerii urmăririi penale in rem pentru această faptă); – ordonanţa din data de 10.08.2018 de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Badea Petre şi S.C. Aedificia Carpaţi S.A. sub aspectul infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005 (nelegala dobândire a calităţii anterioare de suspect pentru ambii inculpaţi şi lipsa unei ordonanţe de schimbare a încadrării juridice faţă de inculpatul Badea Petre). Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii din data de 12.04.2019 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală in dosarul nr. 38321/3/2018/a1. Dispune comunicarea unei copii a prezentei încheieri (după redactarea integrală) către Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A., pentru ca Ministerul Public să procedeze conform art. 345 alin. 3 C.proc.pen. Fixează termen pentru continuarea procedurii de cameră preliminară la data de 18.11.2019, cu citarea părţilor. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi 1.10.2019”. 

]n septembrie anul trecut se anunța rezultatul licitației organizate de Compania Națională de Investiții care stabilea că restaurarea Cazinoului din Constanța (foto Ziua de Constanța), clădire-simbol lăsată în paragină de 30 de ani, va fi realizată de asocierea de firme Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiiect ARE și Tehnoinstal.  Proiectul va costa 44,9 milioane de lei (plus TVA) și va dura doi ani și jumătate, cu o garanție de 5 ani.

 Care au fost acuzațiile de la momentul trimiterii în judecată

DNA anunța printr-un comunicat dat pe 14 noiembrie 2018 trimiterea în judecată a lui Petre Badea și a firmei sale, Aedificia Carpați pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală. Redăm integral comunicatul DNA de la acel moment: 

14 noiembrie 2018
Nr. 830/VIII/3

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
BADEA PETRE, la data faptelor administrator al Aedificia Carpați S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de:
– cumpărare de influență,
– evaziune fiscală,
AEDIFICIA CARPAȚI S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de:
– cumpărare de influență,
– evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2012, inculpatul Badea Petre, în calitate de administrator al AEDIFICIA CARPAȚI S.A., a oferit unui membru al Parlamentului României (în prezent decedat) echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta să-și folosească influența pe care o avea asupra unor înalți funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, responsabili să îndeplinească acte care intrau în îndatoririle acestora de serviciu, în vederea asigurării plății lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpați S.A. le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituții publice culturale din București.
Ca urmarea a semnării, între statul român și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a două acorduri-cadru de împrumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din România, între Ministrul culturii, cultelor și patrimoniului național și inculpata Aedificia Carpați S.A., reprezentată de către inculpatul Badea Petre, fuseseră încheiate mai multe contracte de execuție a unor lucrări.

Inculpatul Badea Petre și persoana respectivă au convenit ca plata acestei sume de bani să fie disimulată sub forma unui contract de consultanță pe care inculpata Aedificia Carpați S.A. urma să îl încheie cu o societate de avocatură, lucru care s-a și întâmplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasă din cont și predată în numerar parlamentarului, în mai multe tranșe.
În aceeași perioadă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, din dispoziția inculpatului Badea Petre, acel contract fictiv și plățile aferente acestuia (cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale) au fost evidențiate în actele contabile ale S.C. Aedificia Carpați S.A., fapt care a avut ca urmare diminuarea obligațiilor fiscale pe care inculpata le-a avut de plată către bugetul de stat.
Valoarea obligațiilor fiscale neplătite la bugetul de stat de către inculpata Aedificia Carpați S.A., ca urmare a acestor demersuri, este de 2.257.763 de lei (din care 1.354.658 de lei taxă pe valoare adăugată și 903.105 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii.
În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile și mobile aflate în posesia ori proprietatea inculpaților Badea Petre și Aedificia Carpați S.A., până la concurența sumei de 2.257.764 de lei (cu privire la prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală).
La data de 25 mai 2018, inculpata Aedificia Carpați S.A. a consemnat la o unitate bancară, pe seama și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, întreaga sumă asupra căreia s-a dispus sechestrul.

 

 

 

 

 

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *